Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Egyetlen engedély tűzijátékra

Győrben mindössze egyetlen(!) engedélyt adtak ki szilveszteri házi tűzijátékra.

Egy tavalyi kormányrendelet szerint az I–II-es pirotechnikai osztályba tartozó termékekkel szilveszterkor bárki durrogtathat (délután hat órától reggel hatig), a III-as kategóriától azonban engedélyt kell kérni a rendőrségtől. Ám ha a szilveszterkor – illetve a napok óta – petárdázóktól most megkérdeznénk, hányas osztályba tartozó tűzijátékot vettek, nagy valószínűséggel legfeljebb megvonnák a vállukat.

Azzal is kevesen vannak tisztában, hogy külföldön könnyen vehettek – akár tudtuk nélkül is – hármas kategóriájú terméket, amelyet az élelmesebb árusok előtte átcímkéztek kettesre – kimondottan a kedves magyar vevőknek... A Magyarországon engedéllyel rendelkező árusok csak I-es és II-es kategóriájú termékeket árusíthatnak. Győrben kilenc helyen adtak ki engedélyt erre. A rendőrség azonban idén három, szabálytalanul szlovák eredetű eszközöket árusító ellen már el kellett hogy járjon.

A római III-as

A római számok természetesen dekódolhatók, íme: az I-esbe a játékos pirotechnikai termékek tartoznak, a II-esbe a kis tűzijátékok. A közepes tűzijátékoknál fordul tehát a „kocka", ezeket ugyanis már a III-as pirotechnikai osztályba sorolták: „Olyan pirotechnikai termékek, melyek összetevőinek mennyisége (gyújtó- és/vagy hajtó- és/vagy effektanyag-tartalma) legfeljebb 250 gramm, a rakétáknál 75 gramm, a »vízesés« terméknél legfeljebb 1200 gramm, késleltetővel egybekötött termékeknél (bombatelep, római gyertya) az összetevők mennyisége csövenként, illetve töltetegységenként értendő." A lényeg, hogy ezekre már kell engedély.

Egy legális „lövöldöző"

Olyan szilveszteri házi tűzijátékra – amelynél a házigazda előre tudta/tudja, hogy III-as osztályba tartozó petárdákat is durrogtatni fog – mindössze két engedélyt kértek Győrben. Az egyiknél azonban olyan szigorú megkötésekkel lehetett volna megadni az engedélyt, hogy a kérvényező (hivatalosan) elállt ettől. A másik esetben megadták az engedélyt, így a városban egyvalaki nyugodtan lövöldözheti a petárdákat a kertjében. Muszáj feltételezni, a többi helyen csak az engedély nélkül is durrogtatható, I-es és II-es petárdákat használják holnap...
Akik mégsem ezt teszik, azok büntetésre számíthatnak. Laposa Péter alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti osztályvezetője elmondta: tavaly hat szabálytalan felhasználó ellen indítottak eljárást. Durva szabálysértés esetén felelősségre vonást kell kezdeményezniük, a gyorsított eljárásban lefolytatott intézkedés végén a büntetés elérheti akár az 50 ezer forintot is. „Elsődleges az élet és a testi épség védelme, s a tavalyinál is szigorúbban lépnek fel járőreink a szabálytalankodókkal szemben" – mondta legutóbb az alezredes.
Megpróbáltunk hát engedélyt szerezni mi is, ám hamar kiderült, ezzel bizony elkéstünk. Tíz nappal ezelőtt kellett volna kérvényeznünk, így aki velünk együtt későn kapcsolt, jobb, ha eláll a durrogtatástól. S még néhány jó tanács a megyei katasztrófavédelemtől.

Használati utasítás

Pesztenlehrer Lajos ezredes arra hívta fel a figyelmet, hogy csak magyar használati utasítással ellátott pirotechnikai eszközt vásároljunk. „Nagyon fontos, hogy mindenki olvassa el a használati utasítást, annak betartásával elkerülhetők a balesetek. A rakéták, bombettatelepek használata után ajánlott átnézni a környéket, megelőzve ezzel a visszahullott pernye által okozott tüzeket" – tette hozzá a katasztrófavédelem igazgatója. A rakétahasználattal kapcsolatban pedig: soha ne indítsák el azokat kézből vagy földbe szúrva, mert így nagyon veszélyes. Megoldás lehet, ha üvegbe – stílszerűen pezsgősüvegbe – dugják a szárát és úgy teszik sík talajra. Rakétát, bombettát csak szélcsendes időben szabad használni, s csak függőlegesen lehet indítani. Jöhet a szilveszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a helyi vállalkozások nyertek

Egy szegedi cég építi meg a Rába-telephelyen épülő Árkád bevásárlóközpontot. Győr egyik legjelentősebb beruházásáról így lecsúsznak a helyi cégek. Bár teljes csendben, de – úgy tudjuk – a napokban eldőlt, ki építi meg a Rába rt. Budai úti telephelyére álmodott Árkád Üzletközpontot. A három esélyes pályázó közül kettő volt győri, de nem helyi cég nyerte meg a pályázatot. Tovább olvasom