Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Egyetemisták trükkje: a lovári nyelvből könnyebb nyelvvizsgát szerezni, mint angolból

Többek közt arra is kerestük a választ riportunkban, hogy mit tehetnek a nyelvérzék nélküli diákok az áhított nyelvvizsga megszerzéséért.


Országszerte diplomák ezreit tartották vissza a hiányzó nyelvvizsgák miatt. A másik oldalon a nyelviskolák nyári kurzusai sikertörténetet jelentenek, mert a diákok kihasználják a szünetet.

A legjobb gimnáziumokat pedig kettő, nem ritkán három nyelvvizsgával (és az ezekért kapott felvételi pluszpontokkal) hagyják el a tanulók.

"Gondjaink leginkább a műszaki kar hallgatóival és a Petz Egészségügyi Intézet hallgatóival vannak"

Dr. Csendes Ferencet, a Széchenyi-egyetem Idegen Nyelvi Oktatási Központjának vezetőjét kérdeztük a helyzetről, mert a győri campust is érinti a probléma. Az intézményben államvizsgázók közel 20 százaléka nem kapja meg az oklevelét.

"Gondjaink leginkább a műszaki kar hallgatóival illetve a Petz Egészségügyi Intézet hallgatóival vannak. E két utóbbi szervezeti egység hallgatósága érkezik egyetemünkre a legalacsonyabb szintű nyelvtudással.

Talán legfontosabb feladataink egyike - az okok keresése mellett -, hogy a hallgatóságot meggyőzzük arról: a nyelvtanulás nem csak tantárgy, itt a tanulás technikája, folyamata másként működik, mint a műszaki tantárgyak."

Dr. Csendes Ferenc
Dr. Csendes Ferenc

"Ha a hallgató nem tanult középiskolában eleget, az egyetemen már kevés kredit és idő jut nyelvtanulásra"

Pallag Judit, középiskolai nyelvtanár és egy győri nyelviskola munkatársa a helyzetet egyéni felelősségvállalással tartja megoldhatónak.

"A jelenségnek két fő okát látom. Egyrészt ha a hallgató nem tanult középiskolában eleget, az egyetemen már kevés kredit és idő jut nyelvtanulásra, ehelyett némileg joggal a szaknyelvet oktatják.

A nyelviskolába pedig már túl későn jelentkezik, ott nem tudnak vele csodát tenni, amikor a 30 órás tréninggel gyorsan akar sikeres lenni. Főleg, ha előtte már kihagyott egy-két év tanulást.

Visszamehetünk persze akár addig is, amikor kettes-hármas érettségi eredménnyel vettek fel diákokat az egyetemre.

Van pozitív példa is, akinek azért nem volt ideje azelőtt nyelvet tanulni, mert két szakot végzett. De neki volt motivációja, könnyen vette az akadályt."

Pallag Judit
Pallag Judit


Átmeneti megoldás

A történet nem fekete-fehér. A felsőoktatási törvény tavalyi módosítása megpróbált kezdeni valamit az egyetemen maradó diplomák problémájával, és nyitva hagyott egy lehetőséget.

Akik a záróvizsgájuk utáni három évben nem tudnak államilag elismert, középfokú komplex nyelvvizsgát felmutatni, a három év lejártával megkaphatják a diplomájukat egy, a felsőoktatási intézmény által szervezett külön nyelvi vizsgáért cserében. Azokkal bezárólag, akik idén záróvizsgáztak.

A felsőoktatásban nem aratott osztatlan sikert a kezdeményezés. Azok az intézmények, amelyek bevezették a vizsgát, struktúrájában az államilag akkreditáltakhoz hasonló, alap- és középfokú közötti nehézségű vizsga bevezetéséről nyilatkoztak.

Ehhez létező nyelvi vizsgaközpontjukat használják fel. A megyei egyetemek éltek a lehetőséggel az alapszakokon. Az SZE Idegennyelvű Oktatási Központban azóta több mint 500 hallgató próbálta meg a nyelvi záróvizsgát; az eredményességi ráta 90 százalék feletti.

"A vizsgák abszolválása mellett nem sok idő maradna rá"

A kisalfold.hu választ keresett arra a kérdésre is, mi szól a diákok mellett - tényleg az ő hozzáállásukban van a hiba?

Unger Nikolett, aki a SZE Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karján tanul, szerencsésnek mondhatja magát.

A gimnáziumban két egymás utáni évben megszerzett angol és német középfokúja birtokában túl is teljesíti a diplomája feltételét, mely a győri egyetem nyelvvizsga követelményét idézve: "
élő idegen nyelvből szerzett középfokú komplex nyelvvizsga".

Ugyanakkor, ha ez még hiányozna, akkor nehéznek látná az előtte álló feladatot.
"Szakmai nyelvvizsga megszerzése még mindenképp előnyös lenne, de úgy vélem, hogy a jövőben a vizsgák teljesítése mellett nem sok idő maradna rá."

Nyelvérzék nélkül, blended learninggel

A nyelvvizsga nem olcsó mulatság, és a pénzen kívül sem kizárólag szorgalom és idő szükséges a megszerzéséhez. Mit tehet az, akinek valóban nincs nyelvérzéke?

"Olyan, akinek abszolút nincs nyelvérzéke, nagyon kevés van" - válaszolja Pallag Judit. "Aki elvégezte az egyetemet, az rendelkezik olyan intellektussal, ami elég a középfokúhoz.

Akinek viszont tényleg nincs, annak azt tanácsolom, hogy készüljön a nyelvvizsga megszerzésére időben, menjen el nyelviskolába, ahol tapasztalt kollégák felmérik, milyen szinten van.

Ennek az eredményét vegye komolyan, ne sértődjön meg, s akár alapozzon középhaladó tanfolyammal, ne iratkozzon be rögtön nyelvvizsgára felkészítő tréningre. Vagy tegye le a vizsgát rögtön érettségi után."

Csendes Ferenc ugyanerre a kérdésre alternatív nyelvtanulást javasolt.

"Próbálkozzon a Blended learning módszerével. A BL kevert típusú nyelvi kurzus, mely az internet nyújtotta lehetőségeket kombinálja a hagyományos formákkal. Mindenki önmagát jól ismerve szabadon változtathat a keverési arányokon a lehető legnagyobb hatékonyság érdekében" - magyarázta a Széchenyi-egyetem Idegen Nyelvi Oktatási Központjának vezetője.

Eszperantóból vagy lováriból ötödannyi munka szükséges a nyelvvizsgához

A hallgatók részéről "trükk" az is, hogy eszperantó vagy lovári nyelvből szerzik meg a nyelvvizsgájukat.

A Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ szerint az eszperantó a harmadik, a lovári a hetedik legnépszerűbb nyelv Magyarországon. Az eszperantó tavaly a 20 és 24 év közöti korosztályban volt a legnépszerűbb.

Csendes Ferenc felhívta a figyelmet arra is, hogy a lovári nyelv lehet a kommunikáció egyetlen eszköze a kissebbséggel foglalkozó szociális munkások számára.

Hozzátette még: "Nem tenném kötelezővé mindenki számára a diploma megszerzéséhez a nyelvvizsgát. A diploma megszerzésének folyamatában nem szükséges a nyelvi diszkrimináció. Lehet-e jó erdész aki nem tud angolul?

Igen, más kérdés, hogy angol és német nyelvtudás nélkül karriert befutni lehetetlen".

Olvasóink írták

 • 7. hjh666 2013. szeptember 16. 13:49
  „800-10.000? 800 szavas szókészlet kizárt. Inkább legyen 10.000 . Én is ezt a nyelvet tanulom, és igen, azért, mert kell a diplomámhoz. Munka és család mellett csináltam végig a főiskolát, ráadásként ugye kell a nyelvvizsga is. A lovári nekem kijött 80.000 Ft-ból, német középfokúra két év alatt készítettek volna fel 3000Ft-os óradíjért, heti két alkalommal, ami közel 576.000 Ft lett volna mire végzem. Az írásbelim már megvan, most a szóbelire készülöm. Oké, van akinek igaza van bizonyos dolgokban. Aki már középiskolában, gimnáziumban jó nyelvi képzésben részesült, tanult németet -angolt, az igen is tanulja tovább, és abból nyelvvizsgázzon, hiszen van valami alapja, és mondjuk "ingyen" tanították őket anno. Én sajnos nem idén érettségiztem, és nem is tíz évvel ezelőtt. Akkoriban nem tartották fontosnak nálunk a nyelvi képzést, mondhatom minimális nyelvi tudással ültem ki az iskolapadból. Azóta eltelt sok-sok év, és most iszom a "levét". A főiskolán sem volt idegen nyelv. Úgyhogy ...."magad uram, ha szolgálód nincsen". Szerencsére nekem jól fog jönni a szakmámhoz, mármint ha egyszer a kezembe kerül a diploma és el is tudok helyezkedni, mivel szociális területen végeztem. De hozzátenném. A lovári nem olyan hűű de könnyű nyelv. Keményen kell tanulni itt is, és igen, van nyelvtana is, nem is olyan könnyű, mint ahogy azt sokan gondoják.
  ....nem intellektusom nincs, hanem időm és egy rakás pénzem arra, hogy a németet vagy az angolt válasszam. Gyerekem van, akinek a szája elől nem vehetem el az ételt, mert anyuci különórára megy.”
 • 6. pachakuti 2013. augusztus 07. 22:10
  „Azt se felejtsük el, hogy a lovári mindössze 800-10000-es szókészlettell rendelkezik.”
 • 5. Goldmund 2013. augusztus 06. 08:20
  „4. machers 2013.08.03. 20:55
  Én hallottam egy Youtube-os felvételen. Akkor még nem volt köztársasági elnök, "csak" EU-s képviselő.
  Az oldalam fájt a röhögéstől!!!!!! :-))))))))))))))))))))))))))))))))

  Cikkhez:
  "Gondjaink leginkább a műszaki kar hallgatóival illetve a Petz Egészségügyi Intézet hallgatóival vannak."

  Namost ezek a hallgatók azok, akik régen egészségügyi főiskolára jártak. Már megszűnt a középfokú ápolói képzés, így egy ápolónőnek készülő lánynak ezt a szakot kell elvégeznie.
  Nos, ahhoz, hogy beadja a gyógyszert a betegnek, vért vegyen, horribile dictu kimossa vérből-pisiből-sz...ból a szerencsétlen beteget, szerintem nem kell angolul vagy németül csevegnie tudni.
  Mint ahogy nem értem azt sem, miért ne lehetne jó óvónő, tanítónő az, aki semmilyen idegen nyelven nem beszél. Az óvónőket is pár évtizeddel ezelőtt még középiskolában képezték (pl. Csornán), és nem hiszem, hogy alulképzettek voltak.
  Tehát a cikkben írt problémakörrel összefügg, hogy rengeteg szakmát tök fölöslegesen oktatnak ma felsőfokú szinten, így aki azzal akar foglalkozni, púpként még a nyelvvizsgán is át kell verekednie magát.”
 • 4. machers 2013. augusztus 03. 20:55
  „1. ferdo 2013.08.02. 09:32
  Hallottad ádert angolul beszélni?
  Ennyit az intellektusról.”
 • 3. Legs 2013. augusztus 02. 18:53
  „1. ferdo 2013.08.02. 09:32

  Le a kalappal előtted.”
 • 2. zrx_xzr 2013. augusztus 02. 18:12
  „szerintem meg ne kelljen diplomahoz nyelvvizsga .. legalabb kisebb lesz a konkurrencia az allasoknal, meg kevesebb vett/szerzett vizsgapapir .. karriert ugysem tud csinalni nyelvek nelkul”
 • 1. ferdo 2013. augusztus 02. 09:32
  „Az eszperantó és a lovári nyelvvizsga a komoly egyetemeken nem elég a diplomához. Ott figyeltek arra, hogy beszúrjanak egy apró kitételt: "... nyelvvizsga olyan nyelvből szükséges, amely nyelven az adott tudományágnak jelentős szakirodalma van..."
  Ez innentől kezdve lehet bármelyik világnyelv az angoltól kezdve a kínain át, francia, német, orosz, szerb, spanyol, portugál, stb. de a nevetséges eszperantót meg lovárit kihagyja.

  Amúgy a nyelvvizsga is olyan, mint az egyetemi tárgyak többsége. Az intellektust szűri. A cikkből idézek:
  "Aki elvégezte az egyetemet, az rendelkezik olyan intellektussal, ami elég a középfokúhoz."
  Fordítsuk meg a logikát... Akinek nincs elég intellektusa egy középfokú nyelvvizsgához, az vajh´ milyen szinten végezhette el az egyetemet? Az mégis milyen egyetemet végzett el? A nyelvvizsga is olyan, mint bármelyik szórótantárgy: szűri az embereket, hogy bizonyos szint alatt ne kapjanak diplomát. Ha mindenkinek diplomát osztunk, akinek nincs meg a megfelelő intellektusa, akkor nem marad értéke. Ez megy már manapság is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japán fiatalember tíz hónap alatt tanult meg felsőfokú szinten magyarul Győrben

Sato Daigo a Jedlik-iskolában tíz hónapot tanult, s nulláról indulva felsőfokú magyar nyelvvizsgát szerzett. S még azt is megtudtuk tőle, hogy Japánban is népszerű a szóda. Tovább olvasom