Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Egyetemi vesztegetési ügy: 3 év után elölről kezdik a tárgyalást Győrben

Emlékeznek még a pécsi egyetemi vesztegetés ügyére? Három éve tart Győrben a bírósági eljárás és most újra kezdik.

Néhány ügyvéd kizárása miatt meg kell ismételnie a tárgyalásokat a Győri Törvényszéknek, mivel részvételükkel a jegyzőkönyv által őrzött napok érvénytelenek. Arról a problémáról van szó, ami miatt az egész ügy Győrbe került a nagy múltú tudományegyetem székhelyéről: az egyetemmel a pécsi jogászok jó része valamilyen szakmai, munkajogi kapcsolatban áll. Hogy miért több tucat tárgyalási nap után derült csak ki, hogy egy-egy ügyvéd – a több, mint húszból – jogviszonyban áll az egyetemmel, erről nyilván sokat lehetne vitatokzni, mindenesetre, most minden elölről kezdődik.

Ám a péntek délelőtt tartott tárgyalási napon ismét nem mondhatta el a vádiratot a Baranya Megyei Főügyészség, mert újabb összeférhetetlenségi indítvány miatt egy harmadik védő kizárásáról is döntöttek, annak pedig még meg kell járni a jogorvoslat útját, mielőtt ismét elhangzik az új – azaz a mi fülünknek a régi – vád.

Mint korábban megírtuk, az egyetem volt gazdasági főigazgatóját és társait bűnszövetségi tevékenységgel vádolják. A 2012 szeptemberében ismertetett mintegy 30 pontból álló vádirat szerint I. Gábor a PTE gazdasági főigazgatójaként magasabb beosztású közalkalmazottjaival tíz hónapon át működtetett egy bűnszövetséget. Közreműködésükkel a PTE valótlan tartalmú szolgáltatásokért fizetett külső vállalkozásoknak, amelyek tényleges teljesítés nélkül visszacsorgattak a vádlottaknak az egyetemi pénzből havi 2-300 ezer forintot. Egy ügyvéd még „közbeszerzési tanácsadási szolgáltatást" is nyújtott az intézmény részére, ma már ő a másodrendű vádlott. A gazdasági igazgató folyamatosan arra törekedett, hogy a PTE vásárlásai után 8-10 százalékot kapjon az egyetem beszállítóitól, „szerencsés" szűkebb körével együtt, a résztvevők így kerülhettek be az egyetem gazdasági partnerei közé – vagy így nem kerültek ki a bizalmi körből.

Péntek délelőtt újrakezdték a tárgyalást.
Péntek délelőtt újrakezdték a tárgyalást.


Mármost a magas beosztású vádlottak képesek voltak befolyásolni a közbeszerzési eljárások eredményét, s kenőpénzért cserébe megsúgták az érintetteknek, milyen ajánlatot is kell tenniük, hogy a versenytársak ne rúghassanak labdába. Sokáig csak ez a szűk kör tudta, hogy többről van szó puszta informatikai beszerezésnél, s hogy alaposan meg kellene vizsgálni például azokat az okiratokat is, amelyek alapján I. Gábor és S. Csaba a PTE nevében igényelt támogatást az egyetemi intézményeket összekötő optikai kábel lefektetésére, valótlan okiratokkal tévesztve meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget.

Mondani sem kell, a fejlesztés műszaki tartalma és a számla nem állt teljes összhangban, mindezzel – írja az ügyészség – 106 milliót szereztek meg jogtalanul az Európai Közösségek Költségvetéséből, s 18 milliót a magyar büdzséből.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szörp, keksz, szárzeller: teszteltük az online bevásárlást a győri Tescóban!

Vajon mennyire működőképes a Tesco pár napja indult online szolgáltatása Győrben? Próbára tettük a multit, most pedig elolvashatják tapasztalatainkat! Tovább olvasom