Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Egyetemi kutatás Sokoróalján

Egyetemi hallgatók végeznek kutatást Sokoróalján, eredményeiket polgármesterek használhatják fel.

Olyan fejlesztési lehetőségeket javasol a készülő tanulmány, amelyhez pályázati forrás kérhető és ami helyben teremt piacot a környék termékeinek.

A helyi vidékfejlesztési iroda bízta meg a gödöllői Szent István Egyetemet a kutatással. Most a kistérség településein a jelenlegi állapot feltérképezését végzik, öt alapvető területet érintve: infrastruktúra, helyi gazdaság, társadalmi aktivitás, agrár-környezetgazdaság és turizmus.

Mintegy száz mutató alapján készül el egy-egy település helyzetértékelése. Ezek alapján megfogalmazzák a falvak erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit, veszélyforrásait. Az elemzés figyelembe veszi többek közt az agráriumban dolgozók, az egy főre jutó vállalkozások, a bankautomaták, az egészségügyi és oktatási intézmények számát, a rendőrségi körzeti megbízott meglétét, a helyi iparűzési adó mértékét, a pormentesített utak arányát, a kistérségen belül létrejött együttműködések számát.

A vidékfejlesztési kutatásba bevont negyven egyetemi hallgató kérdőíves felméréseket végez. Képünk Tét központjában örökítette meg csoportjukat.
A vidékfejlesztési kutatásba bevont negyven egyetemi hallgató kérdőíves felméréseket végez. Képünk Tét központjában örökítette meg csoportjukat.

A Szent István Egyetem negyven hallgatót, több kutatót, oktatót von be a projektbe, együttműködik a Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulásával. Februárban kezdték el a munkát, eredmények júniusra várhatók. Már helyiekkel, polgármesterekkel, jegyzőkkel, vállalkozókkal is egyeztetéseket tartottak.

A tanulmány célja fejlesztési irányok meghatározása és az azokhoz kapcsolódó uniós, hazai források, pályázati lehetőségek felkutatása. A program vezetője, dr. Káposzta József docens lapunknak elmondta: egyelőre még nem állapították meg, ennek a kistérségnek mi jelenthet kitörési lehetőséget, a mezőgazdaság, az energiagazdálkodás, a környezetvédelem, a turizmus vagy valami más.

Fő, hogy a munkahelyteremtést megoldja és helyben teremtsen piacot a környék termékeinek, szolgáltatásainak. A docens szerint Tét környékén már megvan az az együttműködés, amire építeni lehet. Véleménye alapján egy településnek nem lehet önmagában jövőképe, csak egy kistérségnek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrbe ért a Nemzeti Feltámadási Menet

A menetet a zamárdi római katolikus egyházközség és a helyi polgári kör kezdeményezte a 2004-es… Tovább olvasom