Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Egyetemi kreditpontok önkéntességért

Győr - Szociális gyakorlatot is választhatnak tantárgyként fél évre a győri egyetem mérnök-, jogász- és zenetanárnak készülő hallgatói és ezért kreditpontokat kapnak. A népszerű lehetőség keretében önkéntesen segítenek időseknek, gyerekeknek, fogyatékossággal élőknek.
A szociális munka tanszék hallgatói tanulmányaik alatt magától értetődően, gyakorlatként segítik a rászorulókat, de a Széchenyi István Egyetemen ezt a lehetőséget négy éve megnyitották más szakoknak is.

A győri egyetemen laikusgyakorlatnak is nevezik ezt a tantárgyat, mert csupa olyan feladatot jelent, amihez nem kell szakértelem, mégis nagy segítség a rászorulóknak.

– Az ötlet azért született meg, mert szakunk hallgatói, a szociális munkásnak készülők terepgyakorlataikon szembesültek azzal, mennyire nem része az általános műveltségnek a fogyatékossággal élők elfogadása, a rászorulók önkéntes segítése. Azt gondoltuk, tehetünk azért, hogy ez változzon, legalább itt, az egyetemen, a leendő diplomások körében – mondta el Tóbiás László, az egyetem szociális munka tanszékének oktatója az egyelőre hazánkban egyedi kezdeményezés kezdetéről. Máshol ugyanis nem kapnak önkéntességért kreditpontokat a hallgatók, nincs erre szervezetten lehetőségük. Viszont például a nemzetközi érettséginek feltétele az ilyen gyakorlat és a tengerentúlon az egyetemre bejutásnál előnyt jelent.

Kórházi játszóház: A hallgatók festenek, gyöngyöt is fűznek a kis lábadozókkal. Képünkön Magassy Réka, Juhász Dávid, Szekeres Bertold és Fekete Rebeka. Fotó: Krizsán Csaba
Kórházi játszóház: A hallgatók festenek, gyöngyöt is fűznek a kis lábadozókkal. Képünkön Magassy Réka, Juhász Dávid, Szekeres Bertold és Fekete Rebeka. Fotó: Krizsán Csaba

Harminckilenc órát kell a hallgatóknak a félév alatt „terepen" teljesíteniük, kéthetente két óra a gyakorlatot követő szeminárium. Mindezért négy kreditpont jár. Jelenleg hetvenhárman élnek az egyre népszerűbb lehetőséggel. A szervezést, a gyakorlati helyek biztosítását Pécsi Gertrúd, a mozgássérült győri fiatalok egyesületének, a Camelotnak a titkára koordinálja. Elmondta: számos egyesületnél, alapítványnál, intézménynél fogadják a hallgatókat, örülnek a segítőknek. Az egyetemisták többek közt koraszülöttek mozgásfejlesztésében vesznek részt, időseknek vásárolnak be, olvasnak fel, a kórházban betegeket látogatnak, játszóházat vezetnek. Mint például Juhász Dávid építészmérnök-hallgató. Elmondta, azért vette fel ezt a gyakorlatot tantárgyai közé, mert kikapcsolódást jelent zömében számolással, rajzolással járó feladatai közt. Az, hogy kölcsönösen szórakoztatják egymást a lábadozó gyerekekkel, még jobb, mint gondolta volna. A kis betegeket szerinte nagyon lehet szeretni és ők is ragaszkodnak hozzá.

A gyerektevékenységek a népszerűbbek, de például arra is nagy szükség van, hogy időseket erős fiatal kísérje hétvégén misére. S hogy mindez mennyire hasznos lehet a diáknak is, és nemcsak a kreditpontok miatt, azt annak a jogászhallgatónak a példája mutatja, aki politikusnak készül. Ezért kérte, hogy roma gyermeket korrepetálhasson, így tapasztalatot szerezhessen különböző társadalmi rétegek körében. A program ötletgazdái pedig már a sikeres program továbbfejlesztésén dolgoznak, ami jól illeszkedik abba a törekvésbe, hogy az egyetem tegyen a városért. Középiskolások közt is megszervezik a kortárssegítést, és szeretnék elérni, hogy a szociális gyakorlatot választók a félév teljesítése után is önkéntesek maradjanak, Európa más országaiban is vállaljanak ilyen szolgálatot. Ehhez uniós forrás nyújt támogatást, jó alkalmat a világjáráshoz. Ilyen projekt keretében önkénteskedik egy német diáklány jelenleg Győrben a Camelotnál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képviselők pénzét vonná meg a TÖOSZ

Magyarország - A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) május 7-i küldöttgyűlésén… Tovább olvasom