Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Egyetem maradhat a Nyugat-magyarországi és a Széchenyi

A Felsőoktatási Kerekasztal pénteken fogadta el a felsőoktatási stratégiát.
Ebben várhatóan egyetemi besorolást kapott a Nyugat-magyarországi és a győri Széchenyi István Egyetem: a döntésről még nem kaptak értesítést az érintett rektorok.

Nemzeti tudományegyetemek, egyetemek, főiskolák és közösségi főiskolák – a többi között ezt a besorolást tartalmazza az elkészült felsőoktatási stratégia, melyet pénteki ülésén fogadott el a Felsőoktatási Kerekasztal.

Bár a döntésről pontos részletek tegnap estig nem láttak napvilágot, az
előzetes dokumentumok szerint nemzeti tudományegyetem lehet a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Ezen intézmények esetében az alapvető stratégiai célkitűzés az, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési időszak végére megfelelő programok, projektek, fejlesztések révén kerüljenek be a világ élvonalába tartozó intézmények közé.

Egyetemi besorolást kaphatnak azok az intézmények, amelyek a saját szakterületükön kiemelkedő tudományos eredményeket értek el, de képzési és tudományos profiljuk viszonylag szűk. Közéjük tartozhat a Nyugat-magyarországi Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora tegnap este a Kisalföld érdeklődésére elmondta: nem kapta még meg az erről szóló anyagot, s információja sincs a kerekasztal döntéséről.

Főiskolák lehetnek a néhány képzési területen regionális vagy több régióra kiterjedő, esetenként akár országos hatókörrel bíró intézmények, amelyek képzése inkább gyakorlatorientált.

A közösségi főiskolák a felsőoktatási intézmények alapjai lennének lokális intézményként. Ezek az intézmények felsőfokú, diplomás szakembereket, óvónőket, védőnőket, tanítónőket képeznek a jelenlegi bachelor programokban.

Emellett a helyi gazdasági igényeknek, társadalmi funkcióknak megfelelő felsőfokú szakképzések indulhatnának.

Azokban az intézményekben, melyekben nem lenne elég forrás, mert kevés a hallgató, az első évben a hiány 80 százalékát, utána 50–60 százalékát, majd 20 százalékát finanszíroznák.

Olvasóink írták

  • 2. An0nim77 2013. szeptember 23. 21:41
    „Az lett volna még csak jó, ha a szechenyitől vonják meg az egyetemi státuszt...... Dehát az audi csak kilobbizta valahogy, hogy az egyetemi státusza megmaradjon. A szechenyi az Audi nélkül még ma is csak egy lenne a kis vidéki főiskolák sorában...... A szechenyi csak addig lesz egyetem, míg az Audi át nem telepíti a gyárát Kínába.... Jó tudom, lehet jönni a szaktudással, hogy az itt van, de ez az előny meddig marad meg a kínai munkaerőpiaccal szemben. Ott az emberek gyakortilag két tál rizsért dolgoznak óránként, vagy még ennyiért sem.....

    Lehet törölni e kommentet, mert még ha kellemetlen is, ez az igazság......”
  • 1. öröksoproni 2013. szeptember 21. 11:46
    „Szép botrány lenne, ha a Nyugat-magyarországi Egyetemtől megvonták volna az egyetemi státuszt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei közgyűlés: zárt ülésen döntöttek a díjazottakról

A nyári szünet után pénteken ismét összeült a megyei közgyűlés. Tovább olvasom