Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Egyetem ˝botrány˝: az NYME és a SZE sem kommentál

Sem a győri Széchenyi István Egyetem, sem a soproni központú Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora nem kívánta kommentálni szerdán az MTI-nek az állami fenntartású felsőoktatási intézmények tervezett új struktúrájáról megjelent információkat.
Az utóbbi intézmény vezetője azonban azt megerősítette, hogy a témában a múlt héten valóban volt egyeztetés.

Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora azt közölte: ő is csak az Origo hírportál cikkéből értesült az elképzelésről. A leírtakat csak egy lehetséges forgatókönyvnek nevezte, s úgy fogalmazott, "mi azt reméljük, hogy lesz olyan alternatíva, amelyben legalább megemlítik az egyetem nevét".

Hangsúlyozta: a miniszterelnök korábban úgy nyilatkozott, hogy szeretné, ha nagyobb összhangba kerülne a felsőoktatás és a munkaerőpiac, és az intézmények hatékonyabban, takarékosabban és több eredményt felmutatva dolgoznának. Ezt pedig - mint mondta - az általa vezetett egyetem "igen komolyan veszi, igen régóta".

Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora az MTI megkeresésére annyit közölt: valóban volt a múlt héten egy ilyen egyeztetés, ott azonban abban állapodtak meg, hogy a kérdésben a sajtó tájékoztatása a minisztérium feladata.

Az origo.hu birtokába került felsőoktatási koncepció szerint - melyről a hírportál közlése szerint az oktatási államtitkár már egyetemi vezetőkkel is egyeztetett - a mostani 29 állami fenntartású felsőoktatási intézmény helyett mindössze 16 maradna (12 egyetem és 4 főiskola).

Információik szerint az oktatási államtitkár a múlt héten egyeztetésre hívta a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Semmelweis Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem vezetőjét. A 12. egyetem a még nem létező Nemzeti Közszolgálati Egyetem lenne.

A hírportál úgy tudja, a tíz állami főiskolából négy maradna meg: a tanár- és a tanítóképzés centrumává váló egri, a nyíregyházi, a Budapesti Gazdasági Főiskola és egy egyelőre meg nem határozott központú kelet-magyarországi intézmény.

A többi egyetem, illetve főiskola karainak egy része beolvadna a megmaradók valamelyikébe.

Az oktatási államtitkárság szerdán az MTI megkeresésére nem kívánta kommentálni az origo.hu hírét.

Debreceni  Egyetem (DE) rektora szerint mindenképpen kell strukturális változás  az államilag finanszírozott felsőoktatásban, de azt  hatástanulmányokkal megalapozottan, nem "lóhalálában" kell  megoldani. 
        
Fábián István, aki erről szerdán nyilatkozott az MTI  érdeklődésére, részt vett azon az egyeztetésen, amelyen a  szakállamtitkárság felvázolta elképzelését az állami fenntartású  felsőoktatási intézmények számának csökkentéséről. 
 
A rektor kiemelte: szerinte előbb fel kell mérni, hogy azok az  intézmények, amelyeket leépítenének, milyen mértékben  finanszírozhatóak a piacról. Az erre vonatkozó hatástanulmányok  híján olyan hibák történhetnek, amelyek nehezen korrigálhatók -  hangsúlyozta.  

A DE rektora hozzátette: ezek még csak elképzelések, várják a  tárca írásos koncepcióját, hogy arról kialakíthassák véleményüket.  

Az origo.hu birtokába került koncepció szerint a mostani 29  állami fenntartású felsőoktatási intézmény helyett mindössze 16  maradna (12 egyetem és 4 főiskola). A hírportál úgy tudja, az  oktatási államtitkár a múlt héten egyeztetésre hívta a  Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Debreceni Egyetem,  a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi  Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem,  az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Semmelweis Egyetem, a  Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a gödöllői Szent István  Egyetem vezetőjét. A 12. egyetem a még nem létező Nemzeti  Közszolgálati Egyetem lenne.    

Információi szerint a tíz állami főiskolából négy maradna meg: a  tanár- és a tanítóképzés centrumává váló egri, a nyíregyházi, a  Budapesti Gazdasági Főiskola és egy egyelőre meg nem határozott  központú kelet-magyarországi intézmény. A többi egyetem, illetve  főiskola karainak egy része beolvadna a megmaradók valamelyikébe.   

Az oktatási államtitkárság szerdán az MTI megkeresésére nem  kívánta kommentálni az origo.hu információját. 

Olvasóink írták

 • 1. Boli 2011. május 05. 07:42
  „A Pázmány marad, az Elte repül... az eddigi tervek szerint.
  Még csak az a kis bibi sem zavarja az elvtársakat, hogy a Pázmány nincs benn Kelet-Európa 100 legjobb egyeteme között. Míg az a fránya ELTE az ötödik! De nem gond! Evégre ez a polgári kormány! A zembereké!
  http://www.webometrics.info/top100_continent.asp?cont=E_Euro..
  http://www.4icu.org/top200/
  Okos, nagyon... "Seggfejek" gyülekezet az egész oktatási és politikusi gárda!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadtuk a római nyerményjátékunk díját a győri szerkesztőségben

Öt héten keresztül tartó játékunk lezárult: a kisalfold.hu szerkesztőségében átadtuk a római utazás… Tovább olvasom