Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Egyesület alakult Jancsifaluért

Győr legkisebb – az itt lakók szerint „természetesen” a legmeghittebb hangulatú – városrésze Jancsifalu. Büszke múltjára, kicsit méltatlannak tartja jelenét, szebbnek képzeli jövőjét.
Győr legkisebb – az itt lakók szerint „természetesen" a legmeghittebb hangulatú – városrésze Jancsifalu. Büszke múltjára, kicsit méltatlannak tartja jelenét, szebbnek képzeli jövőjét: ezért alakult az egyesület, amely most mutatkozott be.

Körülbelül ezer lakója van Jancsifalunak, kis kerülete a megyeszékhelynek, annyira, hogy az errefelé utazó, de még sok győri se ismeri igazán. Mert óriási forgalommal körbezárt, határai a 81-es főút (Fehérvári út), az Ipar utca és a Bécs–Budapest közti vasúti fővonal. Szenvedik is ennek minden nyűgét a jancsifaluiak – akik közé egyébként oda számítják magukat az Ipar utca és a szabadhegyi vasút közötti területen, például a Szövő utcában élők is. Mert azt mondják, hova máshova? Gyárváros, Nádorváros, Cirkeli-dűlő?

Közösséget formálni

Lehet ezen vitatkozni, mint Jancsifalu gondjairól, bajairól. Van néhány itt élő, aki időt, energiát nem kímélve évek óta hadakozik különböző hatóságokkal. Már tavaly megfordult a fejükben, lehet, hogy többre jutnak, ha nem „csak" állampolgárként teszik: egy közösség szavának mégiscsak nagyobb a súlya. Az elképzelést tett követte, a napokban bemutatkozott a Balla Jenő vezette, tizenegy alapító taggal létrejött Jancsifaluért Egyesület.

Kézenfekvő cél, hogy az egyesület a kis lakóterület közösségi életét igyekszik formálni, sportos, kulturális, szórakoztató rendezvények szerepelnek az elképzelésekben. Ott van helyszínnek például a focipálya – bár igazából körülötte sincs minden rendben.

Zaj és feszültség

Ezzel aztán el is kezdhetjük a jancsifaluiak gondjainak sorolását. Jó dolog ez az említett focipálya, használják is a gyerekek, az iskolások. Csak az a baj, túl közel van a vasúti fővonalhoz, házakkal együtt. Zajvédő fal kellene. Balla Jenő már két éve hadakozik érte a MÁV-val, hiába. Más zajértékeket mér a vasúttársaság, mint az itt élők, aztán mikor a tévedésekre felhívják a figyelmet, inkább nem is reagál...
Nagy gondja Jancsifalunak a részben megoldatlan csapadékvíz-elvezetés. A tervek ugyan – mint megtudták – már készek, a megvalósításra azonban konkrét ígéretet még nem kaptak.
Szó szerint is feszültségben vannak az Urbantsok utcaiak: 120 kilovoltos hálózat húzódik a fejük felett. Annak idején senki nem kérdezte őket, mit szólnak hozzá. A magasfeszültség ilyen közelsége finoman szólva nem megnyugtató, megoldást szeretnének, csak hát...

Csak az elkerülő

És itt van Jancsifalu egyik határaként a főút, a Fehérvári út, óriási forgalommal, zajjal. Épül az új csomópont az Ipar utcánál, készül majd egy másik a Graboplastnál: mindegyik nagy áteresztőképességű lesz. De mit ereszt át, ha a kettő között maga az út – még ha az ígéret szerint feljavítják is – marad a mostani keskeny? Az újdonsült egyesület bemutatkozó tájékoztatóján azt mondta az egyik lakó, és többen helyeseltek rá: nekik nem az új csomópontok jelentik a megnyugtató megoldást. Az óriási forgalmat a nyakukról csak a várost keletről elkerülő út (egy új Duna-híddal) vinné el. Tudják persze, hatalmas beruházásról van szó, nem is valósítható meg az ország teherbíró képességét nézve egy-két éven belül. De a Jancsifaluért Egyesület minden lehetőségével azon lesz, hogy az illetékesek ne feledkezzenek meg róla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres téli államvizsgák

A Széchenyi István Egyetem téli államvizsga-időszakában 20 szakon 368 hallgató diplomázott le. Tovább olvasom