Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Egyesül a Komszol, a Győrhő és az Inszol

Győr - Ilyen még nem volt: a roma kisebbségi elnök cigányul szólt a képviselőkhöz. Az ülés 15 órától zajlik, a legfontosabb kérdés: összevonják-e a városi közszolgáltató cégeket? A testület leszavazta, hogy nyílt ülésen tárgyalják a témát.


17:40: A közgyűlés megszavazta, hogy egységes vállalatba vonják össze a Győri Komminuális Szolgáltató Kft-t, a Győri Hőszolgáltató Kft-t és az Inszol Zrt-t. Az előkészületekkel Borkai Zsolt polgármestert bízták meg.

16.21: A közgyűlés hárommillió forintot hagyott jóvá a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. közterületi fapótlási programjára, valamint jóváhagyta 338 millió forint értékű ingatlan apportálását az Inszol Zrt.-be. A polgármester 15 perc szünetet rendelt el, aztán zárt ülés kezdődik, amelynek témája a Győri Kommunális Szolgáltató Kft., a Győri Hőszolgáltató Kft. és az Inszol Zrt. összevonása egységes vállalatba, pontosabban a folyamat elindítása.

15.56: Révi Zsolt főépítész szerint az előterjesztés egy olyan tervezett út törléséről szól, ami sehonnan sehová sem vezet. Szerinte megoldható, hogy a hidat napi 5-6 ezer autó hasznélja csak, amely így is betölti szerepét, a belváros körbejárható lesz. Megjegyzi, hogy a híddal nem cél kiváltani a még nem létező, de szükséges keleti és északi elkerülő utat. Borkai Zsolt polgármester megjegyzi, hogy ha a képviselők ott lettek volna a hídról múlt héten tartott lakossági fórumon, sok kérdésükre megnyugtató választ kaptak volna. A testület megszavazta az előterjesztést.

15.49: A közgyűlés az olajgyár és környezetének rendezési tervéről tárgyal. A javaslat szerint törölnék a tervekben a területen keresztül haladó gyűjtőutat, valamint hogy a Híd utca Sziget-Révfalu, az Erkel utca a Petőfi híd irányába legyen egyirányú, ha elkészül az új híd. Eredics Imre szerint katasztrofális közlekedési helyzet, folyamatos dugókmkialakulása várható, ha kész lesz az új híd. Az anyagból kiemelte, hogy a Petőfi hídon a Fehérvári útihoz hasonló nagyságú forgalom megjelenése várható, amit a műtárgy nyilvánvalóan nem lesz képes levezetni. Szorgalmazza, hogy vizsgálják fel Sziget és Újváros közlekedési hálózatát. Furcsállja, hogy a több milliárdos hidat csupán két városrész összekötésének szánják, és korlátozásokkal kívánják elérni, hogy minél kevesebb autó menjen arra.

15.39: A testület négymillió forint támogatást szavazott meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak az idősek lakhatását, életfeltételeit javító lakáskorszerűsítésre.

15.37: A közgyűlés egymás után több döntést hozott pályázatokkal kapcsolatban. Az önkormányzat európai uniós támogatást igyekszik szerezni szociális szakemberek képzésére, valamint a Móra-iskola, a Szivárvány Óvoda, valamint a Kodály Zoltán úti Bölcsőde energetikai felújítására.

15.32: A közgyűlés felhatalmazta Borkai Zsolt polgármestert, hiogy aláírja a CENTROPE projekt partnerségi megállapodását. Azb együttműködésben 12 magyar, szlovák, osztrák és cseh önkormányzat van benne. Bécsi Zoltán (MSZP) kérdésére kiderült, hogy eddig konkrétumot nem hozott ez a projekt, évek alatt értek el a szerződés megkötéséig. Bécsi szerint ez egy lufi, amit a bécsi városházáról fújnak, és ott néhányan nagyon jól megélnek belőle és az európai uniós pénzből, s csupán forgácsokat juttanak ide. Borkai Zsolt polgármester úgy véli, hogy talán mostantól felgyorsulnak a folyamatok.

15.27: A testület megszavazta, hogy a Kölcsey út 10 szám alatti rendelőben dr. Balogh Rita által az év végéig működtetett fogorvosi praxis január 1-jével megszűnjön.

15.26: A közgyűlés elfogadta az önkormányzat belső ellenőrzési tervét. A revizorok többek között a színháznál és a filharmonikus zenekarnál vizsgálódnak. Ezenkívül több intézménynél ellenőrzik a jubileumi jutalmak kifizetését, a készpénzkezelést, valamint a selejtezés és a leltározásrendjét. A városházán több közbeszerzési eljárás, a Széchenyi tér felújítása, a Horgas utcai óvodabővítés, valamint a részönkormányzatok kiadásai kerülnek górcső alá.

15.17: Borkai Zsolt megjegyzi, hogy ugyan az anyagban valóban nincsenek titkok, a tárgyalás során elhangozhatnak olyan információk, amelyek gazdasági hátrányt okozhatnak a városi cégeknek. A nyílt ülés tartására vonatkozó javaslat csupán 10 igen szavazatot kapott, 22-en  nemet nyomtak, ketten tartózkodtak: így zárt ülés lesz.

15.13: Kun András, a Magyar Szocialista Párt jelzi: nem értenek egyet azzal, hogy a közszolgáltató cégek összevonásáról zárt ülésen tárgyaljanak. Szerinte közpénzekről kizárólag nyilvánosan szabad dönteni, ráadásul az előterjesztésben egyébként is nyilvános adatok szerepelnek. A politikus kéri, hogy a bizottsági üléseket lehetőleg ne munkaidőben tartsák, vagy ha mégis, akkor leaglább előre tervezhető módon.

15.11: Borkai Zsolt polgármester bejelenti, hogy átvizsgáltatta, melyik képviselő hányszor vett részt a bizottsági üléseken. A sokszor hiányzókat levélben szólította fel az aktívabb részvételre.

15.10: Horváth Attila, a győri roma kisebbségi önkormányzat elnöke napirend előtt szólt a testülethez. Megköszönte, hogy a közgyűlés 1,5 millió forinttal támogatta a Győr Város Cigány Ifjúságáért Alapítványt. Beszámolt róla, hogy 18 főiskolást, egyetemistát, 40 szakközépiskolást és 44 szakmunkásképzőst támogattak ösztöndíjjal. Arról is beszélt, hogy ugyan a Mohácsi Viktória EP-képviselőhöz köthető alapítvány beperelte a Kossuth Lajos Általános Iskolát mondván, szegregálja a cigány tanulókat. Szerinte ez nem igaz, Győrben szabad iskolaválasztás van. Ezt követően cigányul köszöntötte a képviselőket, és jó döntéseket kívánt nekik. Cigány szavak az utóbbi tíz évben biztosan nem hangoztak el a testületben.

15.04: Elkezdődött a közgyűlés. Jelenleg 30 képviselő van jelen.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. knifemaster 2009. november 02. 23:45
  „Szóval mivel mivel olcsó lesz a gáz,a fűtéshátralék ellenszolgáltatásaként,kirakhatnak az inszolos lakásból,ahol "élek".Utópia,de adott zsidó csoportok érdekeit ismerve,nem elképzelhetetlen.”
 • 23. janika 2009. november 02. 06:48
  „Még a pannon-vizes csatorna patkányokat is bevehetik társnak hisz beillik e csapatba!”
 • 22. janika 2009. november 01. 19:17
  „Képzelem, hogyan fognak ezek most az alapdíjon osztozkodni!”
 • 21. gyugyu1 2009. november 01. 16:40
  „A "volt " olajgyár területét először mentesiteni kellene ,a fertőzött,méter mélyen olajos fertőzött talajt elkellene szállitani ,kicserélni mielőtt valamit is kezdenének vele ! / Ha jól emlékszem a Cereol ennek fejében mondott volna le a területről a város javára !!! DE NEM TÖRTÉNT meg a mentesités, és a területet sem kapta meg a város ! A reflex-s környezetvédők hol vannak ? Habár mikor jelezték a dolgozók hogy a gyártáshoz használt sav nagyrészét ,vezetői utasitásra a csatornahálózatba engedték akkor sem csináltak semmit !!”
 • 20. Jonas 2009. október 31. 20:08
  „Kedves Bolla!
  Ne feledd: Németh Zoltán alpolgármester urat megrendszabályozták. Jelenleg a város főművezetőjeként tevékenykedik. Szorgalmas és állhatatos, út, híd, járda és tér ügyben már profi. Gerő elvtárs méltó reinkarnációja.
  Zoltánnak jó lecke volt, hogy megtanulja, kitől kapja a csontot! Ordenáré attrakcióját követően mára már megtanulta a munkahelyi viselkedés alapvető szabályait.

  Mások is ,,kezelve" lettek a korábbi holdingos pengeváltást követően!
  Dézsi ex frakcióvezető úr sikeresen talpra állt. A győri emeltszintű nővérképzés professzora lett. (A SOTE-n esetleg adjunktus lehetne!)
  Horváth László úr az igazi vesztes. Mi lehet vele? Szájzárat kapott? Korábban folyamatosan ötletelt, igazi harcos volt. Be nem állt a szája: Vásárcsarnok, Sportuszoda, Táltos Tanya. Ellenzékiként profi. Hatalomban vesztes? Kár érte.”
 • 19. Bolla 2009. október 31. 14:07
  „Íme egy újabb gyöngyszem "jellemes és egyenes" városvezetőnk korábbi nyilatkozatából (Különösen figyelmébe ajánlom mindenkinek az idézet utolsó mondatát!!!):
  "...Időnként felvetődik a cégek holdingba szervezése. Legutóbb 2004-ben Balogh József szocialista polgármester oldalán harcoltunk a törekvés megakadályozásáért. Akkor is privatizációs szándékot láttunk mögötte, most is, ami csak rosszat hozhat a győrieknek, például jóval magasabb közüzemi díjakat...
  ...Én a kampány előtt és a kampányban is elmondtam: a cégek összevonásának nagy veszélyei vannak, de esetleg érdemes megvizsgálni a kérdést. Most már úgy látom, felesleges vizsgálódni, mert csak újabb tízmilliókat dobnánk ki az ablakon. A polgármester ráadásul azt mondta: hozzuk meg a döntést, és utána nézzük meg a hatást. Ez felelőtlenség lenne. Egyébként is olyanfajta tájékozatlanság és előkészítetlenség van az ügyben, hogy nem is szabadna beszélni róla. A holdingba tömörítés átláthatatlan szerkezetet hozna létre...
  ...Amennyiben egy ilyen mamutcég létrejön, olyan vagyon gyúródik össze, hogy a vezetés és az igazgatóság kezében nagyobb hatalom összpontosul, mint a polgármesterében vagy a képviselő-testületében. Nem szeretném, ha egy-két kiváltságos ember dönthetne a közpénzekről...
  ...Az én szavazatomat biztosan nem lehet megnyerni, ebben a kérdésben évek óta meggyőzhetetlen vagyok."
  Ezek Németh Zoltán alpolgármester szavai a Kisalföld 2007. november 10.-i számából! Csütörtökön Németh Zoltán igennel szavazott! No comment!”
 • 18. otromba 2009. október 30. 18:06
  „Pukle hé.Csáre meg a monukámat.”
 • 17. urbaniastapista 2009. október 30. 13:09
  „Az egykori Növényolajgyár tulajdonosai jól járnak.
  Mégsem kell százmilliót érő területet leadniuk a városnak.
  Pedig az új híd átadása után több autó akar majd arra járni, terület is rohamos fejlődésnek indul, amihez tágasabb közterületek kellenének.
  Erre a város lemond egy útról, pont ott, ahol már jövőre is nagy szükség lenne rá.
  Felelős, előrelátó városfejlesztés. :(”
 • 16. anuvuk 2009. október 30. 09:07
  „Az új épülő hiddal kapcsolatosan: A forgalomi rendbe a Nép utcai M1-es autópálya elérhetőséget a körforgalommal kalkulálják csak bele.
  Mivel a létfontosságú Északi elkerülő a Délivel együtt nem épült meg,- hihetetlenül megfog nőni abba az irányba a forgalom. Az elszúrt Gardénia csomópont fele nem fog senki sem menni hogy kijusson az M1 re.”
 • 15. Edward 2009. október 30. 07:37
  „LAGARDER!!!
  Még a cigókkal toleránsnak lenni?Beszélgetni?Munkát adni?
  Törvényesen,vagy törvénytelenül elveszi azt ami neki kell.Mindig sir a szájuk,hogy nem kapnak sehol munkát.
  Nem is kell nekik munka.Miért?Mert nem ért a csaláson lopáson kivül semmihez!!!Nincs szakmájuk de ha tanultak is a munkájukban nincs köszönet.Nem véletlen a kifejezés:cigánymunka.
  Toleráns vagyok hiszen az én adóimból tartják el őket.
  És élnek boldogan,vigan a rendes becsületes dolgozó emberek kontójára!!!!!!!!!!!”
 • 14. matyi53 2009. október 30. 04:49
  „Azért az tetszik, hogy jól el cigányoztok itt, de lényeget nem veszi észre senki. Borkai megigérte, és meg is teszi. Először igért 10 ezer forintos távfűtési felujjítást lkásonént, lett belőle alig 400 eze Ft lakásonéknt, mert megigértük, megtettük. Igért Holdingot debreceni módra, mjd most meg összevonja azt amit nem érdemes. Milyen klassz cég lesz az amikor a lakásfenntartást, a szemétkezelést a játszótér építést és parkolást meg távfűtést egy igazgató irányítja a legfontosabb fűnyírással együtt. Mert megígértem, igaz akkor sem értettem hozzá, meg még most sem. De hát kell a plakát ragasztóknak az igazgatósági meg az új cég vezérigazgatósági helyei.
  Most mondom Nektek az új vezérigzgató nevét: SÁGI GÉZA. Majd figyeljetek, hogy így lesz-e?
  Na üdv az ujjabb hűlyeség felé.”
 • 13. kolombela 2009. október 29. 22:23
  „5. meir 2009.10.29. 16:47
  Ha a következő választáskor nem nemzeti kormány alakul még ezt is megérhetjük.”
 • 12. kolombela 2009. október 29. 22:21
  „2. lagarder 2009.10.29. 16:29
  Először is nem a kisebbséget köszöntötte, hanem a közgyülést, másodszor a cigányságnak 100 generácón keresztűl lehetősége nyílt volna, hogy beilleszkedhessenek, csak valahogy sehogysem akaródzott nekik. talán az első lépést nekik kellen emegtenni, mert mi (a többség) már sok első lépést tettünk.
  Ez a hozzáállás igencsak tipikus a liberális fajvédőktől: azért nem akar a cigányság beilleszkedni, mert a magyarok (parasztok) kirekesztik őket, ráadásul rasszisták és fasiszták is.”
 • 11. kolombela 2009. október 29. 22:16
  „"Cigány szavak az utóbbi tíz évben biztosan nem hangoztak el a testületben."... és reméljük, hogy az elkövetkező 100 évben nem is kerűl rá sor.”
 • 10. Gab2000 2009. október 29. 20:14
  „engem egyszer kimodarált egy modarátor a cigány szó használatáért nem kell oda jelző mindenki tudja miről van szó
  aztán belinkelten a a törvényszövegét na meglepődtek rendesen az oldalon hogy ez így le van írva”
 • 9. kefefejű 2009. október 29. 20:11
  „Áááá, én ilyet le nem írok.
  Még a végén kitalálják, hogy miattam lett bűnöző minden <moderálva>. Maradjunk csak a tisztességes megszólításnál: Roma úr. Esetleg indomagyar állampolgár. ......”
 • 8. Gab2000 2009. október 29. 19:53
  „kefefejű

  Nyugodtan írhatod, hogy cigány mert ha kimoderálnak törvényt sértnek, a kisebbségi törvényben nevesítve van hogy magyar kisebbség a cigány ezért használható.
  Az Kisebbségi ombudsman hivatalos oldalán fent van a jogszabályok között”
 • 7. kefefejű 2009. október 29. 19:26
  „Bezzeg, ha én írnám le azt, hogy "cigány", már lenne is moderálás...”
 • 6. varpeter 2009. október 29. 18:03
  „Fentről lefelé haladva:
  ,,hasznélja"
  ,,dugókmkialakulása"
  ,,vizsgálják fel"
  ,,hiogy"
  ,,Azb"
  ,,leltározásrendjét"

  Ez nem cikk, hanem ellenőrizetlen locsi-fecsi. Inkább először a saját háza táján sepregessen az egészen kisalföld, mielőtt a hozzászólásokat fikázná!”
 • 5. meir 2009. október 29. 16:47
  „2-es Lagarder!
  gondolj csak bele hogyan rinyalna most a "kukszi" ha az egyik felszolalo teszem azt igy kezdte volna!!
  -"Shalom Aleikhem Reboyszem"-(ford; Beke Veletek Uraim)-!!!!”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a Dunacenter!

Húszmillió euróból, azaz mintegy 5,4 milliárd forintból készült el Győr legújabb bevásárlóközpontja,… Tovább olvasom