Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Egyesítik a könyvtárakat?

Győr-Moson-Sopron - A megyei közgyűlés tárgyalja a kórháza helyzetét, valamint a Kisfaludy- (megyei) és a Széchenyi- (egyetemi) könyvtár lehetséges összevonását is.

A kilencvenes években a megyei önkormányzat és a győri Széchenyi István Egyetem (akkor főiskola) kétszer is tárgyalt egy közös megyei-egyetemi könyvtár létrehozásáról. A Kisalföld ott bábáskodott az ötlet megszületésénél, de rendre azt írhattuk csak meg: a benyújtott pályázatokat elutasították, pénz hiányában álom maradt a közös terv.

Most új helyzet állt elő, a Széchenyi-egyetem sok pénzt nyert intézményfejlesztési beruházásra, amelynek része lehet egy korszerű, 6 ezer négyzetméteres, kettős funkciójú könyvtár, amely nyitva lesz az egyetemisták és a Kisfaludy-könyvtárba járó civil olvasóközönség előtt is.  A tervek szerint 2012-ben nyitja meg kapuit ez a könyvtár.

A megyei könyvtár Győr belvárosában fogadja az olvasókat, de lehetséges, hogy néhány éven belül elköltözik. Fotó: Bertleff András
A megyei könyvtár Győr belvárosában fogadja az olvasókat, de lehetséges, hogy néhány éven belül elköltözik. Fotó: Bertleff András

Az oktatási minisztériumnál már futottak egy kört az érintettek, s az ötletet példaértékűnek, országosan egyedülállónak nevezték. Elvi akadálya tehát nincs annak, hogy a két könyvtár egyesüljön, de a jogi-szervezeti hátteret is tisztázni kell. Az sem mellékes természetesen, hogy a győriek csukott szemmel is odatalálnak az idén 111 éves Kisfaludy-könyvtárhoz – de a Belvárosban, hiszen ahhoz szoktak, nem Révfaluhoz.
 
Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke a képviselő-testület előtt tisztázta: a tárgyalások még nagyon az elején tartanak, egyelőre az volt a céljuk, hogy a politikusi testület, illetve az egyetemi szenátus tagjai értesüljenek a szándékról. A megoldási javaslat kidolgozásának határideje április 30. Ez idő alatt el kell dönteni többek között azt, hogy a két fenntartó közösen alapítsa-e meg az új könyvtárat s így minden döntést is közösen hozzanak; vagy az egyetemen belül működő, önálló intézmény legyen-e. De nincs kizárva egy harmadik megoldás sem. Sok tehát a kérdőjel, annyi biztos, a közgyűlés egyhangúlag támogatta, hogy az elnök folytasson tárgyalásokat az egyetem vezetőivel.

A közgyűlés végén fontos bejelentést tett Szakács Imre elnök: október 8-án rendkívüli közgyűlést hív össze, amelynek egy napirendi pontja lesz – a kórház. Pénteken megírtuk: az új finanszírozási rendszer a kórház számításai szerint akkora bevételkiesést jelent, hogy már a működést veszélyezteti, s az intézmény várhatóan elbocsátásokra kényszerül. A rendkívüli közgyűlésre meghívják a szakminisztert, az OEP főigazgatóját, az ÁNTSZ vezetőjét és a parlament egészségügyi bizottságának elnökét és alelnökét.

Olvasóink írták

 • 4. civac 2009. szeptember 21. 20:13
  „mondjuk egy tuti, XXI. századi könyvtárért lehet, hogy érdemes többet utazni, főleg, ha a nyugati nyitvatartás szerint üzemeltetik”
 • 3. pemozsu 2009. szeptember 20. 21:11
  „szomorú, hogy egyáltalán felmerült valaki agyában, hogy a Megyei Könyvtárt kiteszik az Egyetemre.
  A város szívében mindenki előtt elérhető helyen van, a megszokott patinás épületben. Vajon ki vetett szemet a "házra"?
  A könyvtárba járók a megmondhatói: ez az épület erre a célra született, maradjon is meg annak!!!”
 • 2. Hedon 2009. szeptember 20. 16:28
  „#1

  A barátság park felújításában egy fillér EU-s pénz sincs, és sajnos az állami
  szerepvállalás is ugyanannyi volt mint az EU-s.
  Kell a lóvé a cigányokra és a kelet-magyarországi szoci városokra.

  Az hogy a WHB cégről még nem hallottál azt nem reklámoznám. Több mint 10 éve
  vannak jelen (alapítva 1997 ) az építőipari szakmában. A győri ipari parkban két
  irodaházuk is van és most építik a gipszkarton gyártó csarnokukat.

  Igaz ennek ellenér sem Győrbe vannak bejegyezve (Biatorbágy ) mint székhely. Ezek után
  nem tudom, hogy Győrnek fizetnek-e iparűzési adót.”
 • 1. adalfold 2009. szeptember 20. 13:31
  „moderálva off”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromból kettő kész: nem H1N1

Kettőt már megvizsgáltak Budapesten a három győri diák mintáiból és mind a kettő negatív lett. Tovább olvasom