Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Egyes miatt robbant a bomba

Banálisnak tűnő félévi buktatás miatt robbant ki vita a győrzámolyi iskola félévzáró értekezletén.
Tanulnak: Az angolfakultáción Liszkai Éva angoltanárnővel gyakorolják az idegen nyelvet a diákok: Baranyai Katalin, Szűcs Barbara, Horváth Mónika, Speck Bernadett.
A győrzámolyi iskolaügy újabb fejezetéhez ért, ki tudja, az utolsóhoz-e. Két hete még annyit lehetett csak tudni, hogy az intézményvezető a félévi tantestületi ülésen heves vitát követően lemondott (Igazgatólemondással zárult a félév – Kisalföld, 2004. február 4.), de hogy pontosan miért, arról minden érdekelt hallgatott. A helyi képviselő-testület mindenesetre a néhány nappal későbbi ülésén ismét bizalmat szavazott az igazgatónak, így Portörő József visszatért az iskolába, s azóta is végzi munkáját. Végre megtudtuk az ügy hátterét.

Horváth Gábor győrzámolyi polgármester a helyzetet tegnap úgy értékelte: több lappangó konfliktus, probléma „lobbantotta lángra a parazsat" a félév végén. Az első és legfontosabb ok az igazgató és a tantestület között feszültté vált viszony, amely egy banálisnak tűnő technika félévi egyes miatt „kapott lángra". Úgy tudjuk, mindez egy nyolcadikos fiú esetében történt, aki valóban „megbukott" technikából.

(Az érthetőség kedvéért a szaktanár ebből a tárgyból az igazgató.) Portörő József nem kívánt továbbra sem nyilatkozni az ügyről, a polgármester viszont hozzátette, a pedagógustársadalom körében eleve feszültséget kelt a kisiskolák labilis helyzete, amely hiába nem érinti testközelből a győrzámolyi iskolát (nem lesz náluk sem osztályösszevonás, sem leépítés), mégis beszédtéma a tanárok között, s ez a hangulatot befolyásolja.

Szóval mindez egyszer csak robbant egy ilyen osztályzat miatt, amellyel többen nem értettek egyet – állította a községvezető, hozzátéve, hogy mostanra az ügy lezárult. Igaz, a képviselő-testület arról is határozott, hogy vizsgálóbizottságot állít fel (négy helyi képviselő és a megyei pedagógiai intézet munkatársa részvételével); feladata megvizsgálni az iskola – és természetesen az igazgató – tevékenységét. Ha úgy látja esetleg, hogy nagy a probléma, akkor ismét megvitatják a lehetőségeket.

De hogy a helyzet igenis feszült, mutatja az a közelmúltbeli eset, amelynek egyik szereplője épp az a fiú, aki technikából egyest kapott félévkor. P ugyanis az egyik napközi otthonos foglalkozáson a tanár távollétében hasba rúgott egyik kislányt, akinek hozzátartozói, ismerősei – miután a lány elmesélte a történteket – este elmentek „igazságot szolgáltatni". Csakhogy nem azt a fiút érték utol, aki a lányt megverte, hanem egy másik, az ügyben ártatlan fiatalt... Az önbíráskodásból és az azt megelőző esetből a polgármester nem akar ügyet csinálni, mondván, le kellene zárni végre a konfliktusokat, hiszen „az ilyen eseteket minél inkább vizsgáljuk, annál kevésbé értjük".

A győrzámolyi iskolában jelenleg 141 diák tanul, négyezer kötetes könyvtára, rendezett tantermei, számítógépparkja, tornacsarnoka eddig irigylésre méltóvá tették a kisiskolák körében. A fenntartó önkormányzat vezetője abban bízik, hogy a mostani helyzet nem rontja az iskola renoméját, s a szülők továbbra is megbíznak az intézményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főszerepbe kerül a Baross híd

Győr legnagyobb közúti beruházása elkezdődött, a repülőhídon már nem lehet közlekedni, a repülőhíd lábánál pedig már szerelik az egyirányú forgalmat kontrolláló közúti lámpákat. Az autósok – ha el akarják kerülni a nagy biztonsággal megjósolható torlódásokat az Eszperantó utcában – a Csaba utcán át a Baross hídon eljuthatnak a belvárosba. Tovább olvasom