Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Egyelőre nincs, de lesz megegyezés

Várhatóan februárra megállapodás születik Győrrel (és Sopronnal) a gyermekvédelmi szakellátásról.
Várhatóan februárra megállapodást köt a megye Győrrel (és Sopronnal) a gyermekvédelmi szakellátás biztosításáról. A két megyei jogú városnak idéntől kötelező feladat a szakellátás, s mivel ezt eddig a megye végezte, kézenfekvő, hogy ő is folytatja – ha Győr kifizeti a rá eső részt.

A megyei jogú városi önkormányzatoknak – Győrnek és Sopronnak – az 1997-ben elfogadott törvény alapján 2006. január 1-jétől biztosítaniuk kell a településen élő gyerekek és fiatal felnőttek számára az otthont nyújtó ellátást, valamint az utógondozói ellátást. Eddig ezt a feladatot a megyei önkormányzat gyermekvédelmi intézményeiben oldották meg.

A két városnak a legkézenfekvőbb megoldást éppen ezért az jelenti, ha szerződést köt a megyével. A megyei önkormányzat 2004-ben és 2005-ben is megküldte az egy főre jutó éves kimutatásokat – ezekből pedig kitűnt, hogy az állami normatív hozzájáruláson felül még jelentősen költeni kell egy gyermek vagy fiatal felnőtt ellátására.

A normatív támogatás ugyanis – ellátási formától függően – mindössze harminc és ötven százalék közötti arányban fedezi az ellátottakra jutó költségeket. Nem meglepő, hogy Győr és Sopron is úgy döntött tehát, a kötelező feladat ellátását a megyei önkormányzattal szerződve oldja meg. A legutolsó, 2005. november végi, december eleji adatszolgáltatással együtt a megyei önkormányzat az ellátási szerződés tervezetét is megküldte az önkormányzatoknak.

Azóta a két várostól a normatíván felüli összeg megtérítésére vonatkozó konkrét ajánlat nem érkezett – derült ki a megyei közgyűlés december 23-i ülésére beterjesztett anyagból. Az álláspontok ismerete nélkül a megállapodás nem köthető meg, ezért a megye felkérte Szabó Miklós alelnököt a további egyeztető tárgyalások lefolytatására, s a megállapodás közgyűlés elé terjesztésére – ennek határideje február 28.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnnek a cukrok a temetőből

Egy korán elhunyt kislány sírjáról eltűnt szaloncukrok miatt keresték meg szerkesztőségünket. Tovább olvasom