Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Egyelőre nem lesz II. János Pál tér

Szakemberek nem javasolják, hogy Győrben közterületet nevezzenek el II. János Pálról.
Néhány más érv mellett a szakemberek azért nem javasolják, hogy Győrben közterületet nevezzenek el II. János Pál pápáról, mert nehezen kimondható. Az indítványt holnap tárgyalja a város közgyűlése.
Antal Imre győri önkormányzati képviselő nemrégiben azzal a javaslattal fordult Balogh József polgármesterhez, hogy közterületet nevezzenek el a nemrégiben elhunyt II. János Pálról.

Ezt az általános tiszteleten túl indokolná, hogy ő volt az első pápa, aki Győrbe látogatott, ráadásul Apor Vilmos egykori győri püspök boldoggá avatása is a nevéhez fűződik.

A képviselő a Győri Nemzeti Színház előtti teret találná megfelelőnek erre a célra. Lehetőségként felmerült az Apor-iskola előtti terület, az 1996-os szentmise ipari parki emlékhelye előtti régi szentiváni út, valamint a Bécsi kapu tér átnevezése is. A polgármester a közterületek elnevezésével foglalkozó szakemberek véleményét kérte ki az ügyben, akik közül senki sem támogatja az indítványt.

Grábics Frigyes a halál óta eltelt rövid idő miatt még korainak tartja az elnevezést. A színház előtti tér szerinte azért nem alkalmas, mert a helynek nincs semmilyen kötődése a néhai egyházfőhöz. Ő inkább szobor vagy emlékmű állítását látja alkalmasabb megemlékezési módnak. Somfai András arra hívja fel a figyelmet: II. János Pál pápa neve „hosszúsága és a sok »á« hang miatt a legnagyobb tisztelet mellett sem alkalmas arra, hogy közterület, főleg tér neve legyen". Rövidítésként a Pápa tér sem használható a hazai város és a korábbi pápák miatt. Dr. Kőrös Erzsébet további adalékként hozzátette, a II. János Pál pápa tér elnevezést a mindennapi életben nem mondanák ki.

A képviselők elé holnap olyan határozatijavaslat-tervezet kerül, amelyben az szerepel: a közgyűlés felkéri a polgármestert, hogy intézkedjen II. János Pál emlékének lehetséges győri megörökítéséről.

A csütörtök délután három órakor kezdődő közgyűlésen tájékoztató hangzik el az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által végzett ellenőrzésről. A Pro Urbe Egyesület frakciója ezzel kapcsolatban közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe. „Az ÁSZ-nak az önkormányzat gazdálkodását érintő ellenőrzéséről szóló összefoglaló jelentésében felsorolt megállapításokat az előterjesztők kevésbé lényeges típushibának igyekeznek láttatni. A jelentést figyelmesen olvasó számára az összkép ennél fajsúlyosabb, ugyanis az ellenőrzés a költségvetés készítésével, végrehajtásával, zárszámadásával, az önkormányzat vagyonkezelésével, a polgármesteri hivatal működésével kapcsolatos törvényi és kormányszintű előírások betartásának mulasztásait tárta fel.

Például: ennek során megállapították, hogy a polgármesteri hivatal szervezeti és működési szabályzattal nem, csak hiányos ügyrenddel rendelkezett. Elfogadhatatlan, hogy a jogszabályi előírások maradéktalan betartásához szükséges számvevőszéki javaslatok – a polgármesternek 8, a jegyzőnek 16 – bevezetéséről, végrehajtásáról az előterjesztők teljes és részletes intézkedési terv helyett példálózó vázlatos felsorolást adtak."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ugrott a hatszázmillió

A megyei önkormányzat második pályázatát is elutasították, így hiába az ígért uniós támogatás – a hatszázmillió forint – nem tudják felújítani a Vadász-laktanya K épületét. Úgy tűnt, végre rendeződik a tizenöt éve egyre romló állagú Vadász-laktanya egyik romos épületének sorsa. Azonban hiába látszott biztosnak a siker, ezúttal is elutasították a tervet. Tovább olvasom