Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Egyelőre kivárnak az önkormányzatok

Győr-Moson-Sopron - Januártól a jogszabályok lehetővé teszik, hogy az önkormányzatok szabadon válasszák meg, kitől vásárolják az áramot. Ez azonban egyelőre csak elméleti lehetőség, a végrehajtást szabályozó rendeletek ugyanis még hiányoznak.
Az árampiac liberalizációja kapcsán egyelőre csak az biztos, hogy drágul az áram; a lakosság 5–10, az ipari fogyasztók akár 40, a közintézményeket fenntartó önkormányzatok pedig – egy néhány napja megjelent külön tarifasáv értelmében – várhatóan 20 százalékos emeléssel számolhatnak.

A szabadpiac még inkább csak elméleti lehetőség, mivel az új villamosenergia-törvényhez kapcsolódó több mint tíz végrehajtási rendelet nagy része még meg sem jelent.

Így nem szabályozott többek között az áramvásárlásra kiírandó közbeszerzési eljárások menete, s még az sem, kell-e minden esetben ilyet kiírni. Ha igen, az elsősorban a kistelepüléseket érintheti hátrányosan, amit ugyanis nyerhetnek a réven – azaz az alacsonyabb megajánlott áramáron –, elveszíthetik a vámon: a közbeszerzési eljárás magas költségén.

A kötelezően minden évben kiírandó tender évente több százezer forintba is kerülhet. Az már most látszik, hogy a falvak esetében az összefogás lesz a megoldás, a mosonmagyaróvári és a soproni kistérség falvai szinte biztosan együtt pályáznak majd.


Automatikusan a jelenlegi

A nyitott kérdések nehezítették annak a tanulmánynak a befejezését is, amelyet a győri önkormányzat augusztusban rendelt meg a Rendszertechnika Kft.-től. Ez javaslatokat tartalmaz majd arra, mit tegyen az önkormányzat a szabaddá vált piacon. Szaniszló Mihály, a Rendszertechnika Kft. igazgatója, s egyben az Ipari Energiafogyasztók Fórumának elnöke szerint azt még nem tudni, mennyit lehet spórolni egy esetleges szolgáltatóváltással, különbség az elkerülhetetlen áremelés mértékében lehet. A több mint 40, érvényes engedéllyel rendelkező energiakereskedő közül 8–10 indulhatna sikerrel egy önkormányzati tenderen. Amíg ez utóbbit nem írja ki egy település vezetése – legkésőbb a 2009. december 31-ig tartó átmeneti időszak végéig –, automatikusan a jelenlegi közszolgáltató kereskedő jogutódja (a „közszolgáltató" kategória januártól megszűnik) szolgáltatja az áramot, egy jogszabályilag meghatározott, úgynevezett „szabadpiaci áramáron".

Az önkormányzatok nagy többsége kivár; a legtöbb helyen még csak előkészítés szintjén sincs a közbeszerzési eljárás. Szaniszló Mihály szerint még egy év, mire teljesen letisztul a piac, a kiírandó pályázatokkal pedig célszerű megvárni legalább az első negyedévet.


Célszerű felmérni az áramfogyasztási szokásokat

Addig is van azonban teendőjük az önkormányzatoknak: célszerű alaposan felmérniük áramfogyasztási szokásaikat az elmúlt egy év részletes számlái alapján. Például azt, hogy milyen időszakokban és napszakokban mennyi energiát fogyasztottak, egy leendő tenderen induló áramkereskedők csomagajánlatai között ugyanis a fentiekben lehetnek nagy különbségek.

A karbantartásban van a nagy lehetőség, a pénz
A nagy lehetőség azonban nem is az áramvásárlásban, hanem a karbantartásban van, melyet a megyében jelenleg az E.ON tulajdonában lévő ÉH-SZER Kft. végez, meglehetősen kifogásolható tempóban. Erre a feladatra szintén kiírható közbeszerzési eljárás – ezt javasolja az elkészült tanulmány is Győrnek. Szaniszló Mihály szerint egy Győr nagyságú város körülbelül 10–15 millió forintot spórolhat egy, a jelenleginél kedvezőbb ajánlattal. Sopronban ez már megtörtént: több mint egy éve megversenyeztették a feladatra jelentkező négy céget, s bár a tendert az ÉH-SZER nyerte, sikerült olyan kedvező feltételeket szabni, hogy 20–25 százalékot spórol a város a közvilágítás karbantartásán. A közbeszerzést azonban nehezíti a pontos tulajdonviszonyok ismeretének hiánya: míg az égők és a lámpatestek az önkormányzat, az oszlopok, vezetékek és földkábelek többségében – Győrben közel 85 százalékban – az E.ON tulajdonában vannak. Így
még ha más céget is bíz meg egy város a karbantartással, a feladatok akaratlanul is megoszlanak majd – más kérdés, hogy már az is látványos javulást jelentene, ha a kiégett égőket határidőre kicserélnék a településeken...


Feltétel lesz a helyismeret?

Németh Zoltán győri alpolgármester szerint elengedhetetlen a versenyeztetés, méghozzá szigorú feltételekkel.

– Úgy vélem, mindenképpen szerepelnie kellene a kiírásban a helyismeret és a helyi ügyfélszolgálat meglétének, valamint az elegendő ember- és járműkapacitásnak – sorolta Németh Zoltán, aki szerint Győrben 3–4 olyan cég van, amelyik alkalmas lehet a feladatra. A fentiek előrevetítik, hogy az E.ON karbantartó vállalatának (ahová például a panaszok futnak be – pápai központ), amennyiben eséllyel akar indulni a jövőbeli pályázaton, komoly fejlesztésekre lesz szüksége...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatás a megyei kórházaknak

Győr - A szerdai kormánydöntés alapján a megye kórházai együttesen 167 millió forint támogatást… Tovább olvasom