Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Egyelőre kell vizitdíjat fizetni

Győr–Hódmezővásárhely - A népszavazás másnapján az egyik győri háziorvosnál már nem akartak vizitdíjat fizetni – hivatkozva a háromigenes voksolás végeredményére. A megyei orvoskamara tud az ügyről, de állásfoglalása szerint kell még vizitdíjat fizetni. A hódmezővásárhelyi kórházban viszont már nem.
Már a népszavazás másnapján volt olyan beteg Győrben, aki nem akarta kifizetni a 300 forintos vizitdíjat az orvosnál, annak ellenére sem, hogy a vizitdíj, a Kórházi napidíj és a tandíj eltörléséről szóló törvényjavaslatnak csak ma lesz az általános és részletes vitája a parlamentben. A törvényjavaslatról pedig várhatóan jövő hétfőn szavaz a T. Ház.

A kérdés a betegek számára egyelőre az, hogy április 1-jétől vagy annál későbbi időponttól törlik-e el a díjakat Magyarországon.

Kellenek még az aprók: A népszavazás eredménye egyelőre nem törvény, ezért fizetjük még a vizitdíjat az orvosnál. Fotóillusztráció: Krizsán Csaba

Dr. Begya László, a Győr-Moson-Sopron Megyei Orvoskamara elnöke is ezt hangsúlyozta, amikor az állásfoglalásukról kérdeztük. Magyarán addig, amíg nem születik jogszabály (törvény) erről az Országgyűlésben, addig kell vizitdíjat fizetni a háziorvosoknál, illetve a szakrendeléseken.

(Azzal, hogy a díj eltörlésének milyen lehetséges hatásai lesznek a megyei háziorvosi praxisoknál, külön cikkben foglalkozunk hamarosan.)
Az ország másik felében, a hódmezővásárhelyi Kórházban azonban már hétfőtől nincs vizit- és napidíj. Erről közleményt juttatott el a sajtóhoz az Erzsébet-Kórház főigazgatója, Kallai Árpád.

Az intézményvezető arról tájékoztatott, hogy döntéséről a fenntartóval, Vásárhely önkormányzatával egyeztetett és a helyhatóság egyetértésével határozott az azonnali megszüntetésről. A kieső költségeket mindig állta, fedezte a város. „A vizitdíj és a Kórházi napidíj nem jelent számottevő bevételkiesést intézményünknek – 2,4 milliárdos költségvetésünk talán egy-másfél százalékát teszi ki" – tette hozzá a vásárhelyi igazgató.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban nem vezettek be ilyen változást, de panasz sem érkezett sem a vizit-, sem pedig a napidíj miatt.
Arra, hogy a két tétel megszüntetése mit jelent majd a megye legnagyobb Kórházában, a választási eredményekkel foglalkozó cikksorozatunk következő részében térünk vissza.

Olvasóink írták

 • 7. hamupipőke 2008. március 13. 20:20
  „Kedves János Bátyám!
  Ne legyen hamupioőke a nevem, ha kelmed az "Ali baba és a negyven rabló" meséjén kívül más mesét is olvasott gyermekkorában!”
 • 6. nane 2008. március 12. 20:29
  „Nem láttam a PAMOK-ban semmit, amiről tudni lehet hogy a vizitdíjból vették. Lehet egyébként ellenőrizni vagy követni hogy mi lett vele?”
 • 5. Cseter János 2008. március 12. 18:35
  „Nyugi bele drága "angyali" nem kell sokáig várni ez a kormánykolalició ki fogja agyalni az ujabb sarcot a népnyúzásra! Már nem vizit dij lesz a neve, hanem lehet, hogy rendelői ajtó nyitási, vagy kapukezelési díj! A könnyen munka nélkül megszerezhető dijak tárháza e kasztnál kimeríthetetlen! Az ellenzék és a hatóság tehetetlen a gátlástalan kizsákmányolás ellen! Szerintem ezek a mult század útonállóinak a leszármazottai! Az ilyen "angyali" teremtéseknek meg természetes dolog a lakosság fosztogatása! Lehet, hogy Ő is a könnyen jött pénzt kedveli, hisz az efféle kifosztás nem bűn ebben az országban! Lehet itt ugyanazért a semmiért akár többször is dijat kivetni a balga, birkatürelmű lakoságra!”
 • 4. angyali 2008. március 12. 13:19
  „Igenis meg kellett volna tartani a vizitdíjat. A sok háziorvos ennek köszönheti a felszereléseinek korszerűsítését. A kórházak a napidíjnak. A betegek is jobban gyógyulnak ha korszerűbb az ellátás. Miért kell támadni? A jó oldalát kell nézni. A kormány nem fogja kipótolni a vizitdíjjal kiesett bevételt. A FIDESZ sem a saját kasszájából. Pedig neki kellene, mert kitalálta ezt a költséges népszavazást. Az összeget fordították volna inkább az egészségügyre. Én a FIDESZ-szel fizettetném ki a saját kasszájából azt a sok 100 milliót amit most elköltöttek a népszavazásra. Ha népszavazáson múlik minden, akkor minek a kormány? Bábunak? Akkor miért nem Népköztársaság? Akkor mindenben a Nép dönthetne. Na akkor lenne csak igazán káosz! A jelenlegi kormány meg szeretné menteni az országot, csak az ellenzék mindenben gátolja. Nem szabadna ennyi pártnak lenni. Én ellenzem ezt a többpártrendszert. Nem jó az országnak. A vizitdíj igenis kell.”
 • 3. lydy 2008. március 11. 23:13
  „Nem értem mit akarnak lehúzni már rólunk? Hisz meztelen az egész ország. Lassan koldussá válunk!! Egyébként nem a népnek kellene fenntartani az ország egészségügyi rendszerét, hanem kutya kötelessége az állambácsinak!!A magam nevében is köszönöm mindenkinek!!!”
 • 2. ima 2008. március 11. 08:48
  „Ejnye bejnye ennyire kell a már befizetett pénzecskénk mellé még a további is. Egy lóról három bőrt lenyuzni. Először aról panaszkodtak az orvosok, mennyi a plusz munka vana pénz beszedésével, most meg már nem az? Hogyis van ez? Sok kicsi sokra megy?”
 • 1. Cseter János 2008. március 11. 08:26
  „Ha a tolvajokat a megbízói nem rendeli vissza, akkor azok addig lopnak, lophatnak, fosztogathatnak! Ja, hogy ezt a tevékenységet másként nevezik? Hát ez az a megtévesztés amiért a bűnüldözés nem üldözi mint büncselekményeket! Ebben az országban jogot alkotnak a lopásra és a védtelen emberek kifosztására! A bűnüldözés meg tátja a mafla pofáját!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elengedhetetlen a fűtéskorszerűsítés

Győr - Újra pályázhatnak a lakóközösségek a lakóházak energiatakarékos korszerűsítésére. Ajánlott… Tovább olvasom