Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Egyedülálló toknevelde a visszatelepítéshez

Hamarosan elkészül az az intenzív halnevelő rendszer, melyet az Európai Halászati Alap támogatásával az Előre Halászati Szövetkezet kisbajcsi telephelyén építenek.


Napelemet és geotermikus meleg vizet használnak azoknál a 190 millió forintból hamarosan elkészülő kisbajcsi halnevelő medencéknél, melyekben egyedülálló módon a természetes vizeinkben alig található tokféléket szaporítanak és nevelnek. Visszatelepítenék majd vizeinkbe ezen őshonos fajtákat.

Hamarosan elkészül az az intenzív halnevelő rendszer, melyet az Európai Halászati Alap támogatásával az Előre Halászati Szövetkezet kisbajcsi telephelyén építenek. Szilágyi Gábor ügyvezető elnök már tavaly portálunknak úgy nyilatkozott: nagy terveik vannak a tokfélékkel. Azóta uniós pályázatot nyertek, s az első ütemben megvalósuló hét betonos halnevelő medence, a vízellátást szolgáló két új kút és az energiaellátást biztosító napelempark kivitelezése tavaly szeptemberben megkezdődött.

A hazánkban egyedülálló fejlesztéssel olyan intenzív halnevelő rendszert alakítanak ki, amely biztosítja a nálunk őshonos, de természetes vizeinkben már alig-alig megtalálható tokfélék nevelését és az ivadékok visszatelepítését folyóinkba. A rehabilitációs munka alapkövét, a szaporítást – együttműködés keretében – a nagy tapasztalattal rendelkező Neptun Bt. végzi. Az új halnevelő medencékben az ivadékokat felnevelik: a programban a Magyarországon nem védett kecsege kiemelt szerepet kap. Ezenkívül a védett tokfélék (például a vágótok és a viza) tartását és nevelését is tervezik, melyhez az Előre valamennyi engedéllyel rendelkezik.

Haletetés – a telepen kétszer 120 méter hosszban kialakított napelempark összesen 50 kilowatt villamos energiát szolgáltat. Fotó: Krizsán Csaba
Haletetés – a telepen kétszer 120 méter hosszban kialakított napelempark összesen 50 kilowatt villamos energiát szolgáltat. Fotó: Krizsán Csaba

A halnevelő rendszer alkalmas afrikai harcsa folyamatos tartására és nevelésére is. A szövetkezet tervei szerint a horgászegyesületek élő afrikai harcsával való ellátásán kívül a halat saját halfeldolgozó üzemükben is beillesztik a feldolgozott és félkész halételek palettájára. A hazánkban egyedülálló új halnevelő rendszerrel lehetővé válik nagyobb mennyiségű őshonos tokféle visszatelepítése a természetes vizeinkbe. A beruházás környezetbarát, mivel a két új kútból geotermikus meleg vizet használ. A kutak és a vízforgató rendszer áramellátását napelemek segítségével biztosítják. A telepen kétszer 120 méter hosszban kialakított napelempark összesen 50 kilowatt villamos energiát szolgáltat.

A közel nettó 190 millió forintos beruházáshoz a szövetkezet pályázaton 113 millió forintos támogatást nyert: ennek háromnegyede uniós, a fennmaradó rész pedig magyar költségvetési forrásból származik.

Szilágyi Gábor elmondta: kilencven százalékban elkészült a beruházás, augusztusban a telepen elindulhat a próbaüzem. A komplett terv tizennégy medencére szól: nyár végén újabb pályázatot adnak be: még 80–90 millió forint támogatás szükséges a második ütem megvalósulásához.

Olvasóink írták

  • 1. ndf 2010. július 20. 02:48
    „még sok ilyet!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahol eltűnnek a tyúkok, várják a szigorítást

Ha csak minden tizedik piti tolvajt csukják be, évente az is 8–10 ezer embert jelent, de vajon… Tovább olvasom