Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Egyedülálló teknősszaporulat

Kedves új lakói vannak a győri Xantus János Állatkertnek, miután Európában is egyedülállóan sarkantyús teknősök keltek ki a terráriumban a szülők által lerakott tojásokból.
A győri állatkertbe két évvel ezelőtt Ghánából érkezett egy sarkantyústeknős-csoport. Az eredeti lakóhelyükön 50–60 kilogrammosra is megnövő, ritka látványosságot nyújtó állatok jól érzik magukat a Rába partján. Szaporulatról azonban egyik magyar, de még európai állatkert sem tudott beszámolni az elmúlt években. Állítólag 25 évvel ezelőtt a fővárosi vadasparkban születtek sarkantyús teknősök, de arról semmi konkrét adat nincs.

– Több sikertelen próbálkozás után a terráriumunkban élő pár tojásokat rakott le és azok ki is keltek. Pedig ezek a tojások nagyon érzékenyek a hőmérséklet-ingadozásra, fél Celsius-fok eltérés is elég ahhoz, hogy az apróságok ne szülessenek meg. Most azonban, nagy örömünkre, egy héttel ezelőtt tizenhat sarkantyús teknős kelt ki a lerakott tojásokból – tudtuk meg dr. Andréka György igazgatótól.

Hazájukban a sarkantyústeknős-szülő olyan mélyre ássa a tojásokat, ahol a hőmérséklet megfelelően stabil. Így biztosítja a kikeléshez ideális körülményeket. Ezt ugyan a győri állatkert szakemberei nem tudták produkálni, ám sikerült megfelelően temperálni a terrárium levegőjét.
Az együttesen több milliót érő kis sarkantyúsok születése nagy szakmai, tenyésztési siker. Jönnek is sorjában a gratuláló, elismerő telefonok az ország állatkertjeiből, de még Európából is.

– A kicsik szépen esznek és erősödnek, így megvan az esély arra, hogy mind a tizenhat megmarad. Két évig biztosan nálunk lesznek, azután elcseréljük őket más állatokra – mondta el dr. Andréka György.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balázs-uszoda: kint van a vízből

A győri Balázs Béla Általános Művelődési Központ tanuszodáját, amelyet 12 millió forintból újítottak… Tovább olvasom