Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Egyedülálló tanösvényt avattak

Akadálymentes erdei tanösvényt alakított ki Győrújbaráton a Sokoró Ökológiai Park Alapítvány.

Akadálymentes erdei tanösvényt alakított ki Győrújbaráton a Sokoró Ökológiai Park Alapítvány. A dombvidék páratlan természeti adottságokkal rendelkező területén végzett beruházás átadásán Persányi Miklós környezetvédelmi és Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter is jelen volt.

Göncz Kinga miniszter a látogatáson
A tíz kilométer hosszú győrújbaráti szakasz – a Vár-kő tanösvény – kialakítását Phare-támogatásból végezte el a Sokoró-alapítvány. A környezetvédelmi minisztérium és a megyei önkormányzat hozzájárulásából pedig elkészült az a kocsi, amelynek segítségével a mozgáskorlátozottak is igénybe vehetik a tanösvényt.

Húsz állomás táblákkal

Enyingi Tibor, a Sokoró Ökológiai Park Alapítvány elnöke elmondta: az ötvenhárom hektáros oktatóterületen húsz állomást járhatnak végig az érdeklődők, közülük tizenkettő mellett színes fotókkal illusztrált, nagyméretű tábla is található. Kialakítottak több komposztvécét és terepi foglalkozás számára alkalmas „tantermet". A tervezők a legapróbb részletekig kigondoltak mindent, ez abból is látszik, hogy az utakat faforgáccsal szórták le, így a taposás nem indít eróziós folyamatokat.
A Gyurgyalag Erdei Iskola épülete a rendőr-főkapitányságé, használatáért cserébe az alapítvány drogellenes és más bűnmegelőzési táborokat rendez a sok funkciót ellátó ösvényen. Az utat a mozgáskorlátozottak is használhatják a könnyűszerkezetes – s a kerekes szék rögzítésére alkalmas – lovas kocsi segítségével.

Kipróbálná? 

Enyingi Tibor szerint előzetes egyeztetés után bármikor rendelkezésre áll a kocsi, jelképes összegű térítés ellenében. Az érdeklődők a 96/456-740-es vagy a 30/396-9314-es telefonszámon jelentkezhetnek.

Átadás miniszterekkel

A tegnapi ünnepélyes átadáson jelen volt Göncz Kinga esélyegyenlőségért felelős, valamint Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter is. Göncz Kinga szerint a kezdeményezésből mindenki tanulhat, hiszen a beruházás egyedülállóan komplex. Számos pályázati forrásra apellálva hozták létre: egyben ökológiai, foglalkoztatási és esélyegyenlőségi lábakon áll. A miniszter reméli, hogy akadnak követői a Sokoró-alapítványnak.

Csak ez akadálymentes

Persányi Miklós is úttörőnek véli a kezdeményezést, mivel az országban nincs még egy akadálymentes tanösvény. Arról nem beszélve, hogy itt nemcsak az erdő szeretetét tanulhatják meg a gyerekek, de azt is, milyen a hagyományos életmód és miként lehet barátságban élni a természettel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem parkolóház: lakások lesznek

„ Miért nem építenek Győrben több parkolóházat? A Belváros keleti felén is szükség lenne rá. Még üres hely is akad, például a Schwarzenberg utcában" – kérdezte szerkesztőségünktől egy olvasónk SMS-ben. Valóban elkelne még néhány parkolóház vagy mélygarázs Győrben, de mint megtudtuk Strabag nem szándékozik a meglévő irodaház mellé újabbat építeni az utcában. Tovább olvasom