Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Egyedülálló a győri logopédiai osztály

Logopédiai első osztály indult a Radó-iskolában. A mozgás- és művészetterápiával kiegészített képzést a megyében csak a győri oktatási rendszer kínálja.

Az ötéves korban kötelező logopédiai szűrésnek köszönhetően minden kisgyerekről kiderül még az iskola megkezdése előtt, hogy küszködik-e beszédhibával vagy az írás, olvasás, számolás megtanulásához szükséges egy-egy alapvető készség hiányával. A fejlesztést a logopédusok végzik, Győrben azonban országosan is kivételes a módszerük: ˝házhoz mennek˝, vagyis a gyerekekkel – egyénileg vagy kiscsoportban – az óvodában, az iskolában találkoznak.

A logopédiai első osztály a maximális 15 fős létszámmal indult el. A képzés a negyedik évfolyamig tart, az olvasás és írás tanítása késleltetve történik, a képzést mozgás- és művészetterápia is kiegés
A logopédiai első osztály a maximális 15 fős létszámmal indult el. A képzés a negyedik évfolyamig tart, az olvasás és írás tanítása késleltetve történik, a képzést mozgás- és művészetterápia is kiegészíti. Fotó: H. Baranyai Edina.

A Radó Tibor Általános Iskola és Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény pedagógiai szakszolgálatának 15 logopédusa ebben a tanévben 1100 gyerek számára nyújt segítséget. Legtöbbjükkel korrigálható beszédhibájuk miatt foglalkoznak, de szinte valamennyien több okból szorulnak fejlesztésre. Például azért, mert a pöszeségük mellett beszédértéshez, beszédészleléshez szükséges készségeik is hiányosak – ennek legfőbb jele, ha egy gyerek csak szavakban beszél, képtelen a mondatalkotásra, rosszul használja a ragokat. Ezek javítása új területe a logopédiának, az esetek száma az elmúlt években emelkedett.

A szakemberek úgy látták, fontos lenne a fejlesztésre váró, iskolába készülő gyerekek számára, ha egy speciális első osztályban kezdhetnének. A képzést mozgás- és művészetterápiával tökéletesítve a Radó-iskolában szeptemberben elindulhatott az első, úgynevezett ép értelmű logopédiai osztály, méghozzá a maximális 15 fős létszámmal.

Reiger Andrea, az intézmény igazgatója a Kisalföldnek elmondta: a diákok minden ismeretet a hagyományos tankönyvekből sajátítanak el, az olvasás és írás tanítása azonban lassabban, a Meixner-féle módszerrel, beszédészlelés-fejlesztéssel történik. A képzés a negyedik évfolyamig tart, az alapok biztos és sikeres elsajátításával pedig bármely másik iskola felső tagozatában folytatható. A megyében egyedülálló első osztályt jövőre is elindítják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztések mindenkinek Gönyűn

Valószínűleg a sikeres pályázati és fejlesztési tevékenység hatására Major Gábort 71 százalékos eredménnyel választották újra polgármesterükké a gönyűiek. Tovább olvasom