Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Egy vita húsz napja

Az év első és utolsó rendkívüli közgyűlésére kerül sor ma Győrben. A téma a Jancsó Péter Rába- és Graboplast-vezető, valamint a városvezetés között kialakult vita lesz. A Kisalföld összeállításából kiderül, mi vezetett húsz nap alatt idáig.
December 8., szerda: A győri értelmiségiekből álló Fészek Klub – amely idén júniusban állt elő városfejlesztési elképzeléseivel, és az év során több ízben is bírálta a városvezetést, illetve az önkormányzatot, mert szerinte Győrben jelenleg a pangás jellemző – kerekasztal-beszélgetést tartott a befektetők és Győr kapcsolatáról. Az eseményen cégvezetők, ingatlanfejlesztők vettek részt, a városháza nem képviseltette magát. Később Eredics Imre alpolgármester a Kisalföldnek azt mondta, egy nappal korábban, kedden kapott meghívást, akkor azonban már nem tudta ehhez igazítani programjait.

„ A huszonnegyedik

órában"


December 11., szombat: A Kisalföld 5. oldalán „Fészek Klub: A befektetők szerint lassú az ügyintézés, és nem tudni, mit akar a város – »Győr a huszonnegyedik órában van«" címmel cikk jelent meg a Fészek Klub összejöveteléről. Ebben Jancsó Péter, a klub tagja, a Graboplast rt. elnök-vezérigazgatója, a Rába Holding Rt. igazgatóságának elnöke foglalta össze a kerekasztal-beszélgetésen elhangzottakat. Egyebek mellett elmondta: érzékelik, hogy az elmúlt hónapokban valami elkezdődött Győrben, de mélyreható változásokra még csak kísérlet sem történt. Kifejtette, hogy a megjelent befektetők rendkívül kritikusan vélekedtek a városról. A főbb hiányosságok között említették, hogy Győr nem biztosít számukra megfelelő munkaerő-utánpótlást és rendkívül lassú az ügyintézés. Néhány vállalkozó úgy fogalmazott, ha ma döntene, nem biztos, hogy Győrben telepedne le. Az izraeli Engel-csoport képviselői – amely cég lakásokat akar építeni a Rába-gyár volt Budai úti telepének a helyén – nehezményezték, hogy Győrben több év alatt még az engedélyezési tervig sem jutottak el.

„ Pénzügyi machináció"

December 13., hétfő: Eredics Imre alpolgármester és Kun András alpolgármester rendkívüli sajtótájékoztatón reagált Jancsó Péter állításaira. Leszögezték: a városvezetés a napi tárgyalások alapján más információkkal rendelkezik, mint az „önkéntes szószóló". „Problémát elsősorban az ingatlanberuházásoknál tapasztalunk. A felvetett jogos problémák többsége a távolról jött, kellő helyismerettel nem rendelkező tervező vállalkozók elégtelen munkájára vezethető vissza" – mondták. Szerintük az ipari betelepülés ma is folyamatos: eddig 750 milliárd forintnyi tőke érkezett a városba, és további százmilliárdos beruházás előkészítése folyik. A két politikus Jancsó Péter megszólalását részben úgy értelmezte, hogy a cégvezető a Rába elnökeként siettetni próbálja a pozitív döntést a Rába volt Buda úti telepének helyére tervezett lakópark ügyében. „Az elnök úrral ellentétben mi mélységesen sajnáljuk, hogy a Rába rt., mely nemrég még a legnagyobb hazai gépgyár volt, már nem a munkahelymegőrző termeléssel foglalkozik, hanem ingatlanértékesítési »üzletágát« fejleszti. Ide vezetett a hozzáértő vezetés és a pénzügyi machináció" – állt a közleményben.
December 15., szerda: Balogh József polgármester – aki a hétfői rendkívüli sajtótájékoztató idején országgyűlési képviselőként a Parlamentben volt – sajtótájékoztatón számolt be az önkormányzat 108 milliárd forintos fejlesztési tervéről, hogy bizonyítsa, a városvezetésnek vannak elképzelései. A többek között a Frigyes-laktanya felújítását és átalakítását, a villamosközlekedés bevezetését, új utak, hidak építését tartalmazó programot két héttel korábban küldték meg a Nemzeti Fejlesztési Hivatalnak.

Elmarasztaló határozat

December 16., csütörtök: A városi közgyűlés nagy vita után 23 igen szavazattal, 9 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett jóváhagyta a Rába törzsgyári területének szabályozásiterv-módosítását. Eszerint a Budai úti 45 hektáron akár 5680 lakás is felépülhet. A testület Balogh József indítványára 2 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett elfogadta azt a határozatijavaslat-kiegészítést, amelyben a közgyűlés „elítéli és visszautasítja Jancsó Péter úrnak, a Rába Holding Rt. igazgatósága elnökének a Fészek Klub égisze mögé bújtatott megengedhetetlen nyomásgyakorlását, amely inkorrekt módon az általa elképzelt beépítési javaslat közérdekkel szemben álló kierőszakolását célozza". A szöveg szerint a Rába egykori telepének helyén épülő Árkád Üzletközpont építője, az ECE egyik levele is bizonyítja, hogy a városban megfelelően foglalkoznak a befektetőkkel, mert abban köszönetet mondanak a kiemelkedően jó együttműködésért. A szavazáson a jobboldali frakció nem vett részt.

Fordulat délután

December 20., hétfő: Jancsó Péter az őt elmarasztaló határozatra válaszul levelet írt valamennyi önkormányzati képviselőnek, amelyben azt kérte, teremtsenek alkalmat arra, hogy még 2004-ben hiteles tájékoztatást adhasson a személyével kapcsolatos kérdésekről.
December 21., kedd: Balogh József délelőtt azt a választ küldte meg Jancsó Péternek, hogy a vitát lezártnak tekinti, kérését pedig nem áll módjában teljesíteni. Délutánra fordulatot vett az ügy, miután Németh Zoltán, a jobboldali frakció vezetője nyolc társával együtt rendkívüli közgyűlést kezdeményezett december 30-ra a Rába és a város kapcsolatáról azzal a céllal, hogy Jancsó Péter kifejthesse álláspontját. Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata értelmében ha a közgyűlés tagjainak legalább egynegyede, azaz kilenc képviselő kéri, a rendkívüli közgyűlést össze kell hívni.
December 22., szerda: Balogh József bejelentette, hogy december 28-ra tűzte ki a rendkívüli közgyűlés időpontját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csontveretes ládikát rejtett a föld

A Rába rt. lebontott központjának helyén végzett régészeti ásatás fejleményeit élénk közérdeklődés kíséri. A területen, amelyhez a hajdani vagongyár miatt kötődnek annyira a győriek, újabb érdekes leletek kerültek elő a földből az elmúlt hetekben. A Budai út melletti rész már az ókorban és a középkorban is lakott résznek számított. Nem névtelen falu,  hanem Győrhöz tartozott. Tovább olvasom