Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Egy viharvadász nyomában

Megyénkben az utóbbi hetekben megszámlálhatatlan pusztító vihar csapott le, dörgött, villámlott, tojásnyi jégdarabok borították a kisalföldi vidéket. Mégis, mi az oka a sorozatos természeti csapásoknak? A válaszért a Vasárnapi Kisalföld egy viharvadász nyomába eredt.
Idős, sokat tapasztalt emberek beszámolói szerint ilyen hatalmas viharok még sosem dúltak a megyében. Fákat csavart ki tövestől, háztetőket kapott le, és mindez nem volt elég, számos kisalföldi gazda, termelő megélhetése veszett oda. Mint beszámoltunk róla, a pannonhalmi borvidék egyharmada szinte megsemmisült, még a jövő évi szüret is kétséges. Ugyanez a helyzet a pázmándfalui gyümölcsösökben, ott még a termőrügyeket is elverte a jég, esély sincs a jövő évi termésre. Sajnos az egész megyében hasonló a helyzet.


Nyulakat, disznókat kapott fel a tölcsér

Mi az oka a pusztító viharoknak? Mire számíthatunk még? Hazánk is tornádó sújtotta területté válik? A kérdésekre egy viharvadász adta meg a választ.
"Nem kérdés, hogy lesz-e nálunk is tornádó. Már van." - kezdi Molnár Ákos. A viharokat egy F0-tól F5-ig terjedő skálán osztályozzák, értelemszerűen minél magasabb a szám, annál pusztítóbb a vihar. "Nálunk már regisztráltak F4-es erősségűt is, ez több száz kilométer per óra sebességű vihart jelent. '99 novemberében Kunszentmártonban például olyan erejű tornádó csapott le, hogy a tölcsér - a helyiek elmondása szerint - nyulakat, disznókat kapott fel."

Szupercella farokfelhővel - Fotó: viharvadaszok.hu
Szupercella farokfelhővel - Fotó: viharvadaszok.hu

A Katasztrófavédelem is sűrűbben vonul ki

Arra a kérdésre, gyakoribbak-e a tomboló viharok, a viharvadász nem tud pontos választ adni. "Jelenleg is folynak az erre irányuló vizsgálatok. A gyors információáramlás miatt is tűnhet úgy, gyakrabban fordulnak elő szupercellás, heves eseményeket produkáló zivatarok. Ez még nem bizonyított, bár tény, hogy a Katasztrófavédelem adatai szerint az utóbbi években többször kellett kivonulniuk." Molnár Ákos elsősorban a klímaváltozást teszi felelőssé a gyilkos viharokért, de ez - mint mondta - többlépcsős folyamat.


Mit csinál a viharvadász?

A viharvadászok feladata egy nagy kutatás része, hozzájuk a részfeladatok tartoznak. Zivatarokat elemeznek, viharkárokat mérnek fel, majd ebből ismeretterjesztő anyagokat készítenek, zivatarokra vonatkozó előrejelzéseket készítenek. Akár egy héttel előre is meg tudják "jósolni", hol fog lecsapni a vihar. A vihar várható helyszínére sietnek, hogy aztán műszereikkel felmérjék a vihart. Mivel nem szobatudósok, munkájuk akár életveszélyes is lehet! Molnár Ákos elmondása szerint sokszor csupán hajszálon múlt, hogy nem történt komolyabb baleset a viharvadász stábbal.

A viharkutató szerint elképzelhető, hogy munkájuk következő helyszíne Győr és környéke lesz. Ha továbbra is tomboló, gyilkos viharok csapnak le a megyére, erre sajnos minden esély adott.

Olvasóink írták

 • 6. szepi57 2008. augusztus 05. 14:31
  „Én sem emlékszem ilyen erejű viharokra!-Ez mind annak jele,hogy folyamatosan tünnek el az esőerdők.Nincs ami felfogja az ilyen erejű viharokat. -Ha volt is valmilyen vihar ...de nem ilyen.Ez nem jellemző volt a magyarország időjárására.Egyszerűen lesúlytó,hogy milyen viharok tombolnak ma nálunk.”
 • 5. Túrabakancs 2008. augusztus 03. 23:41
  „"doog"=dolog
  Bocsi, de ez az elírás is az átélt trauma miatt van! :)”
 • 4. Túrabakancs 2008. augusztus 03. 22:51
  „Egyvalamiről a viharokkal kapcsolatban senki sem beszélt idáig, ez
  pedig az elpusztult állatok a jégeső miatt! Nekem Pannonhalmán
  van telkem, és a vihar előtti időszakig hihetetlen sok énekesmadár
  volt hallható, többször beszéltük a szüleimmel, ilyen régen fordult
  már elő. Viszont a vihar után 2-héttel nemhogy énekesmadarak,
  de még verebek csipogását sem lehet hallani! Félelmetes a csend..
  Mennyi madarat és egyéb állatot vert agyon a jég? Mekkora a kár?
  Mikor hozza be a természet ezt a brutalitást amit okozott? Egyes
  helyeken kora tavaszt idéző lombozat van csak a fákon, még árnyat
  is alig adnak! Ez nem normális doog! :(((”
 • 3. Fafnír 2008. augusztus 03. 20:28
  „A katasztrófavédelem , "Katasztrófavédelem" feliratú piros színű és megkülönböztető jelzést használó járművekkel szokott kivonulni. Egyszer már láttam ilyet :)

  Nagyon szép a kép szupercelláról. de tényleg teccős! :)”
 • 2. Kont 2008. augusztus 03. 17:35
  „A katasztrófavédelem, hogyan vonul ki?
  A tűzoltók vonulnak ki. Tisztelt szerkesztő jó lenne, ha ezt javítaná.”
 • 1. G.D. 2008. augusztus 03. 16:32
  „Mit csinálhat a viharvadász? Sok tennivalója nem lesz a közeljövöben!!! Csak sok néznivalója, mert tenni nem tud semmit sem. A folyamat elindult, sok fájdalom vár még ránk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amivel egy kerekesszékesnek meg kell küzdenie

A Vasárnapi Kisalföld kerekesszéket ragadva járta körbe a belvárost, hogy megtudja, milyen érzés… Tovább olvasom