Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -2°C Még több cikk.

Egy város, egy egyetem – mondja a győri államtitkár

"Meggyőződésem, hogy Győrnek és régiójának jól felfogott érdeke, hogy egy, de roppant erős egyeteme legyen" – jelentette ki Kara Ákos államtitkár, győri országgyűlési képviselő a Széchenyi Alumni Magazinnak adott interjújában.
A magazin legújabb számában a szokásos főszerkesztői előszóban Baudentisztl Ferenc a Magyar Országgyűlés Kulturális Bizottságának közelmúltban tartott győri üléséről megállapítja: a Széchenyi István Egyetem megdolgozott sikereiért, s ez adja a jövőképet is.

Egy város – egy egyetem a címe a Kara Ákos államtitkárral, győri és Győr térségi országgyűlési képviselővel, egyetemi kollégánkkal készített interjúnak. „Meggyőződésem, hogy Győrnek és régiójának jól felfogott érdeke, hogy egy, de roppant erős egyeteme legyen. Ezt mi már sokszor elmondtuk. Az egyetem részéről nyitottak vagyunk. Azt mondom, hogy most a városon, a gazdasági szférán, a politikán a sor – lássuk, hogy mennyire erős ez az igény. Én azt hiszem, nem vagyunk messze, sőt erősen közelítünk a célhoz" – mondta el Kara Ákos a szövegként az ajánlóban, s pdf-es mellékletként is elérhető interjúban. Internet: http://xmeditor.hu/uploads/documents/SZE%20nyar_Kara_Akos.pdf. (A témáról éppen hétfőn délután rendeznek fórumot a Városházán.)

Mesteri kezek. A cím már jelzi, hogy Róth Ede gítárművész, a Varga Tibor Zeneművészeti Intézet művésztanára – a hazai szaksajtóban szinte mindig a „legjobb gitártanár" jelzővel illetik - a tanítás mellett hazai és nemzetközi mesterkurzusok vezetőjeként, sikeres hallgatóink mestereként mutatkozik be.

– A koncert a legcsodálatosabb, miközben magunk ízlésének megfelelően zenélünk, úgy kell muzsikálnunk, hogy a zene mindenkihez szóljon, s ne csak egy szűk kör privilégiuma legyen. Szerencsére azt tapasztalom, hogy egyre nagyobb az igény a koncertekre, az élő zenére, a muzsika természetes közegére! Mondja a mester.

Mozaik – kockákban és családban. Eddigi életútjának mozaikkockáiból egy nem akármilyen pálya képe bontakozik ki. Soha nem az egyszerű utat kereste, mindig a nagyobb kihívások vonzották. Hallgatóiban is azt a bizonyos pluszt keresi. Dr. Eisingerné dr. Balassa Boglárkával, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar egyetemi adjunktusával oktatói, tudományos pályafutásáról, ambícióiról, céltudatos jövőépítéséről beszélgettek a magazin munkatársai.

Gróf Széchenyi István rejtélyes halála klasszikus, korokon átívelő téma, s ezúttal historikus szerzőnk, Hegedűs Péter, az Egyetemi Könyvtár osztályvezetője jóvoltából új összefüggéseket is megismerhetünk.

Bemutatkozik a győztes győri jogász-jelölt trió. Szakmai tudásuk mellett a retorikai képességüket is összemérték a hazai egyetemek jogi karainak hallgatói a tizenkettedik alkalommal megrendezett Országos Munkajogi Jogesetmegoldó és perbeszédversenyen. A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának hallgatói egyéniben egy első és két második helyezést értek el, míg összetettben megnyerték a csapatversenyt.

Jelenleg kétségkívül a Széchenyi István Egyetem egyik legismertebb hallgatójának számít Wéber Andrea, aki nem leendő közlekedésmérnökként irányította magára a figyelmet, hanem a művészete által. Címlapunk is árulkodik arról az egyedi, folyatásos festési technikára alapuló modern stílusról, mellyel az AndreArt elnevezésű Facebook-oldalán már mintegy 25 ezer követőre talált.

Csereprogramra készülve. Dr. Basem Alzahabi személyében az egyik legsikeresebb amerikai magánegyetem, a duális képzéshez hasonlító módszert folytató Kettering University Nemzetközi Irodájának igazgatója látogatott a Széchenyi István Egyetemre. Az amerikai professzor szerint a XXI. századi felsőoktatási intézményeknek figyelniük kell arra, hogy készségeket és kompetenciákat tudjanak fejleszteni, s hogy rugalmasan adaptálódjanak a feladatokhoz.

Negyedszázada katalizátor az Universitas-Győr Alapítvány. Huszonöt éve az új jogszabályok alkalmazásával Győr városa, a Széchenyi István Műszaki Főiskola, a képzés munkaerő-piaci hátterét akkor meghatározó vállalatok és intézmények – mint alapítók – Universitas-Győr néven alapítványt hoztak létre. Sokatmondó a képaláírás: Kijár a taps az alapítványnak, amely 25 éve szolgálja az egyetemet, többek között azzal, hogy bő két évtizede életre hívta az Akadémiai Napot.

Mindezek mellett számos érdekes témáról lehet olvasni a lapban, továbbá a Magazin adattárában sikeres hallgatók, támogató oktatók eredményeit ismerjük meg, és most indul egy sorozat, mely a Széchenyi István Egyetem műalkotásait mutatja be. Továbbá a magazin gyászol és búcsúzik dr. Winkler Gábor professor emeritustól, a folyóirat rendszeres alkotóművészétől és Görcs Imrétől, a gyakorlat-orientált győri mérnökképzés meghatározó céges támogatójától.

„Egyetemi vezetőként azt ambicionálom, hogy egyetlen műszaki, gépjármű szakos hallgató se kapjon úgy diplomát, hogy nem ismerkedett meg a műhelyek, a gépek, szerszámok világával. A magas elméleti képzés csakis a gyakorlatban megszerzett ismeretekkel, készségekkel párosulva nyújthat értékes diplomát, ami egy egész sikeres életet alapoz meg. Ezért tartom kiváló képzési módszernek a Formula Student mozgalmat, mert az egyik legsikeresebb, legmotiválóbb eszköz." e szavakkal ajánlja dr. Földesi Péter rektor a 2015. augusztus 20-túl 23-ig a Győrhöz közeli Gönyűn tartandó idei nemzetközi rendezvényt.

A magazin megtalálható az előfizetőknél, olvasható a Széchenyi István Egyetem karainál, intézeteinél, tanszékeinél, partner cégeinél és intézményeinél., a térségi könyvtárakban. Előfizetni a szerkesztőségben lehet: szerkesztoseg@xmeditor.hu
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvan végre a barokk pár

A Kisalföldből értesült a mátkapár arról, hogy még mindig nincs jelentkező a barokk esküvőre, ezért… Tovább olvasom