Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 4°C Még több cikk.

Egy százalék: szavazat az egyházra

Magyarország - Az elmúlt évhez képest idén összesen 93 ezerrel többen és 650 millió forinttal nagyobb összeget ajánlottak fel jövedelemadójuk 1 százalékával a három keresztény történelmi egyház javára.
Az első három helyen már évek óta – sorrendben – a magyarországi katolikus, református valamint evangélikus egyház szerepel az APEH által közreadott – a felajánlott 1 százalékról szóló – kimutatásban. Negyedikként hosszú ideje a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) rendelkeztek jelentősebb összegről. A dobogós támogatottak sorrendje idén sem változott, de a negyedik helyen a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége váltotta a Mazsihiszt.

A Magyar Katolikus Egyháznak átirányított összeg 400 millió forinttal nőtt, megközelíti a 2,6 milliárd forintot. A református egyháznak felajánlott támogatás 670 milllióról 870 millió forintra emelkedett, az evangélikus egyház javára pedig a tavalyi 220 millió helyett 270 millió forintról rendelkeztek az adózók. A katolikusoknak 56 ezerrel, a reformátusoknak 30 ezerrel, az evangélikusoknak 7 ezerrel több állampolgár ajánlotta fel jövedelemadója 1 százalékát.

Miként azt Szerdahelyi Csongor sajtóirodavezető elmondta: a katolikus egyház javára irányított összeget – sok más mellett – a papok és szerzetesek után járó társadalombiztosításra, a kisnyugdíjas papok segítésére, a karitatív és szociális intézmények munkájának erősítésére, templomfelújításokra használják fel. Csoma Áron, a Magyarországi Református Egyház szóvivője szerint az 1 százalék felajánlása az egyház szolgálatára egy-egy szavazatot jelent, társadalmi hasznosságának elismerése. Megemlítette: a reformátusok az egészségügyi, szociális és oktatási intézményeik segítésére használják fel a kapott összeget.

Prőhle Gergely országos felügyelő elmondta, a Magyarországi Evangélikus Egyház számára az 1 százalékból befolyt összeg az egyetlen szabadon felhasználható keretet jelenti, amelyet évek óta diakóniai és oktatási intézményeik működési körülményeinek javítására fordítják. Olyan célokra, amelyek a társadalomnak is hasznosak, fontosak.

Megkérdeztük a negyedik helyre került Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének illetékesét is. Tornóczky Gusztáv kommunikációs képviselő hangsúlyozta: a nekik felajánlott összeget részben karitatív (például heti öt alkalommal ételosztásra, drogos fiatalok segítésére), részben pedig hitéleti célokra (például intézmények és a lelkészi szolgálat fejlesztésére) használják fel. Azt, hogy az adott évben mire fordítják, az Országos Tanács dönti el.

Olvasóink írták

  • 2. lolita 2008. október 21. 10:52
    „Tudomasom szerint is csökkent,de ezt az 1%-ot ha arra forditsak amire szükseges,nem vagyok ellene.”
  • 1. joco 2008. október 18. 12:02
    „Vita indito: valahol- a vatikáni körökben- pedig már "elismerték" hogy a katolikus egyház-és ágazatainak- követöinek száma JELENTÖSSEN csökkent. most akkpor hol az igazság?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösen a környezeti bűnözés ellen

Győr - A környezetet veszélyeztető vagy károsító bűncselekmények és a környezetvédelem területén… Tovább olvasom