Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Egy szavazaton múlt az iskola sorsa

Sok másik falusi iskolához hasonlóan a mezőörsit is a megszűnés fenyegeti, az iskolának két választása van jelenleg.
Sok másik falusi iskolához hasonlóan a mezőörsit is a megszűnés fenyegeti: sem a gyereklétszám nem éri el a törvényi minimumot, sem a fenntartását nem tudja vállalni a település önkormányzata. A kisiskola előtt két út állt: vagy benyújtja a fennmaradási kérelmet az OKÉV-hez – ezt január 31-ig kell megtenniük az intézményeknek –, vagy nem, s akkor automatikusan megszűnik, pontosabban beolvad valamelyik környékbeli intézménybe.

Mezőörs nyolctagú képviselő-testülete decemberben egyszer már döntött az iskola megmentése mellett, négy képviselő azonban az elmúlt napokban módosítási indítványt nyújtott be. Azt javasolták, mégse adja be az önkormányzat a kérelmet, mivel az iskola fenntartása túl nagy terhet ró a falura: eddig évente 10 millió forintba került a településnek, az állami támogatás csökkentése miatt azonban jövőre már 33 millióba fog...

A faluban feszült a hangulat, de nem csak a fentiek miatt. Az egyik lehetséges megoldás ugyanis az lehetne, hogy együttműködő partneriskolát keres az önkormányzati intézmény, s egyesítve erőiket, megmenekülne az iskola. Kézenfekvőnek tűnt, hogy ez a partner a településen működő másik, alapítványi iskola legyen, most már azonban biztos, hogy a két fél nem tud megegyezni egymással: az önkormányzat a gyerekeket, a Magyar Műhely Alapítvány az önállóságát félti.
Bogárdi Zoltánnak, a falu polgármesterének, aki felvetette a két intézmény közti együttműködést, legfőbb érve az, hogy ha az önkormányzat lenne a befogadó – s ezzel a fenntartó –, jóval több forráshoz jutnának, és a falu gyerekei a lakóhelyükön járhatnának iskolába.

– Az elnyerhető 13 milliós önhiki-támogatással és a normatív támogatásokkal együtt 21 millióval jutna több pénz az üzemeltetésre, mint ha az alapítvány lenne a fenntartó, így azt csak 15 millióval kellene kiegészítenie az önkormányzatnak – mondja a falu első embere.
Szabó Tiborné, az alapítványi iskola igazgatója azonban nem kockáztatja az intézmény önállóságát.

– Nem látom biztosítottnak a jövőnket, ha az önkormányzatra bízzuk magunkat, s az alapítványi iskolás szülőknek a decemberi közmeghallgatáson kinyilvánított egyértelmű szándéka miatt sem valósítható meg, hogy az alapítványi iskola szüntesse meg az általános iskolai oktatást és adja át tanulóit az önkormányzati iskolának. Az utóbbi fenntartása viszont felboríthatja a falu költségvetését, amiben a megyei pedagógiai intézet általunk megkérdezett munkatársa is egyetértett – mondta az igazgató. Kompromisszumos megoldást jelentene, s egyik intézmény önállóságát sem veszélyeztetné, ha az önkormányzat és az alapítvány úgynevezett közoktatási megállapodást kötne egymással, amely garantálná, hogy bármi is lesz az önkormányzati iskola sorsa, a gyerekek helyi tanulása biztosított lesz. Ebbe azonban a polgármester nem megy bele.

– Semmi rálátásom nincs arra, miből és hogyan működik az alapítványi iskola, így nincs garancia rá, hogy a gyerekek valóban befejezhetnék ott az általános iskolát – érvel Bogárdi Zoltán, hozzátéve, hogy az a lehetőség is fennáll, hogy néhány év múlva egyetlen iskola sem működik majd a településen...

Az elmérgesedett helyzetben rendkívüli testületi ülést hívott össze a falu képviselő-testülete, amelyen meghallgatták az érintett szülőket is. Többségük arra szavaz, hogy az önkormányzati iskolát meg kell menteni, hiszen ezzel nemcsak az intézmény, hanem Mezőörs jövőjéről is döntenek, a falu ugyanis annyira megosztott, hogy hiába szűnne meg az önkormányzati iskola, a szülők nagy része akkor sem az alapítványi iskolába, hanem a falun kívülre, például Győrbe íratná át gyerekét. Ez pedig megpecsételné a falu sorsát, hiszen a helyi gyerekek 80 százaléka az önkormányzati iskolába jár.

A csütörtöki testületi ülésen szavaztak a képviselők a benyújtott módosító indítványról, azaz arról, kérjék-e vagy ne az iskola fennmaradását az OKÉV-től. Az eredmény szoros lett: 4–4 arányban szavaztak, így – mivel a döntéshez többségi szavazat kell – maradt az eredeti terv: kérik az iskola fennmaradását, s ezzel némi időt nyer a falu. „Több rossz közül a kisebbik rossz mellett kellett dönteni..." – fogalmazott a polgármester.
Az iskola tehát megmenekült, a sorsa azonban továbbra is bizonytalan: működtetéséhez csak augusztus 31-ig van meg a fedezet, addig partnert kell találni a további üzemeltetéshez, mivel a gyereklétszám több osztályban sem éri el az önhiki-támogatás elnyeréséhez elengedhetetlen minimumot.

(Hozzátesszük, hogy az alapítványi iskolában sem, arra azonban csak maximális osztálylétszámot határoz meg a közoktatási törvény.) Bogárdi Zoltán szerint a tápi vagy a péri iskola jöhet szóba partnerként, esetleg az, hogy a kistérség üzemeltessen egy „közös" intézményt. A döntéssel sietni kell, hiszen közeleg a tanév vége...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgárbarát hivatalt szeretnének

A csütörtöki győri önkormányzati közgyűlés zárt ülésen személyi kérdésekről is döntött, ezeket ismertette a tegnapi városházi sajtótájékoztatón Borkai Zsolt polgármester, bemutatva a város két új tisztségviselőjét. Győr jegyzője a közgyűlési döntés értelmében – tegnaptól – dr. Papp László. A közterület-felügyelet új vezetője, Truka István márciusban lép hivatalába. Tovább olvasom