Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Egy sporttörténész emlékére

Életének 64. évében elhunyt a kiváló győri sportvezető, sport- és helytörténész, Forgács János.

Győrött született ˝textiles famíliában˝, ami a sporthoz és a munkához való viszonyát egyaránt meghatározta. A legendás ˝Textil Mesterházban˝ – más sportágak mellett – labdarúgásban is tehetségnek számított, ám egy ifjúkori betegség korán kettétörte ígéretesnek induló karrierjét.

A hosszú kórházi ápolás idején kötött életre szóló barátságot a könyvekkel, az írott szóval, s rajtuk keresztül vált a győri sakkélet, illetve a hely- és sporttörténeti kutatóműhelyek ismert alakjává.

Tanulmányait követően a későbbi Rábatextben helyezkedett el, ahol a Textiles sportkörben betöltött különböző tisztségeiben vívott ki elismerést munkájával. A ’70-es évektől vette át a szakosztály-vezetői pozíciót a sakkszakosztályban, de a természetjárók is sok segítséget kaptak tőle. Elkötelezett társaival újra felvirágoztatták a győri sakkéletet, a Győri Textil SE a megyei sakkbajnokságok visszatérő nyertesévé vált. Miután a szakosztály fuzionált a Győri Elektromossal, játékosként segítette az egyesületet, mellette 2004-ig a városi sakkszövetség elnökeként egyengette a sportág útját.

Forgács János
Forgács János

Egy rendkívül precíz, nagy munkabírású sport- és helytörténészt is veszített a város. Forgács János elkötelezetten igyekezett megörökíteni és publikálni a győri sportélet kezdeteit, illetve a megyeszékhely gyárainak, üzemeinek és városrészeinek történetét. Tudásával, levéltárnyi magángyűjteményével Győr sporttörténeti bizottságának is rendkívül hasznos tagja volt. Munkáival számos értékes díjat nyert különböző pályázatokon, melyekből szívesen juttatott győri műemlékek felújítására is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vámeljárás csak elektronikus úton

Győr - A kiviteli vámeljárást mától mind normál, mind egyszerűsített formában csak elektronikusan… Tovább olvasom