Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Egy sosemvolt tekintet nyomában

A Kozma házaspár nem vádaskodik, nem kiált bosszúért, de tudni akarják: hibázott-e valaki abban, hogy gyermekük a rendszeres ultrahangos vizsgálat ellenére orr és szem nélkül jött a világra és hat nap múlva meghalt.
A nyári hőségben is feketében érkezik a fiatal győri házaspár. Bár második gyermekük januárban, hatnapos korában halt meg, András és Kinga mélyen gyászolnak. Azt mondják, addig nem tudják elengedni halott gyermekük kezét, amíg ki nem derül az igazság. A győri kórház vizsgálatot indított, s a Kisalföldnek nyilatkozott az asszony orvosa.

A történtek kiderítésére belső vizsgálatot kezdeményeztek a győri kórházban, ami ilyen esetben természetszerű eljárás – vagy annak kellene lennie.

– Részt vettem a kórházi vizsgálatokon, emellett háromhetente mentem a magánrendelőbe vizsgálatra – kezd történetükbe az édesanya, Kozmáné Samu Kinga.

– Tizenegy ultrahangos vizsgálatom volt, készült videofelvétel is. Nem bántam a vizsgálatokért elkért pénzt, mert így nyugodt voltam, biztos lehettem benne, minden rendben van. Nem volt – csuklik el a fiatal, 28 éves asszony hangja.

Nem vigasztalnak a számok

– A 34. héten kiderült – veszi át a szót férje, Kozma András –, hogy sok a magzatvíz. Az orvos gyakrabban és a szokásosnál korábban küldte el feleségemet NST-re, azaz a magzatszívhang-ellenőrzésekre, további vizsgálatot vagy újabb ultrahangfelvételt azonban kételyeink ellenére sem javasolt. A hangok nem árulkodtak semmi bajról. De ha akkor jobban utánanéznek annak a sok víznek...

– Végül betöltött 37 hét után az NST-vizsgálat közben kezdett el folyni a magzatvizem – gyűjt erőt nagy sóhajjal Kinga. – Felküldtek a szülészetre, ahol fogadott orvosunk, akihez a magánrendelőbe is jártam, s akinél első fiamat is szültem, burkot repesztett. Rövid vajúdás után 2,88 kilóval és 47 centivel megszületett Ábel András. Semmi rosszat sem sejtettem. Aztán észleltem, hogy idegesség lesz úrrá a szülőszobán és egyszerre mindenki sietni kezd valahová. A férjem hajolt hozzám és ő mondta meg: nincs a kisfiunknak orra... Később kiderült, szeme sem.

– Azt mondták, elviszik a gyerekosztályra, ugyanakkor láttam, hogy a szomszéd helyiségben lélegeztetőgépre teszik – mondja az apa, aki úgy érzi: az őket ért tragédiát képes lesz feldolgozni, de az orvos viselkedését, hozzáállását soha. – Még ott a szülőágy mellett csak annyit mondott, ilyesmire húsz éve nem volt példa. Vigasz lehet ez a lesújtott szülőknek?

Genetikai rendellenesség

– A gyerekosztályon nagyon rendesek voltak, mindent elkövettek a kicsiért és értünk is. Amit tudunk, azt az ottani főorvostól, meg a boncolási jegyzőkönyvből tudjuk: genetikai rendellenességgel született a kisfiunk. Hat napig élt... Az első héten sodródtunk az eseményekkel, de a temetés után, s hogy a boncolási jegyzőkönyvet is megkaptuk, úgy éreztük, a történteket nem lehet csak a sorsra fogni. Az orvos viselkedése – részvétet sem nyilvánított – is motivált bennünket abban, hogy belső vizsgálatot kérjünk a kórházban. A kontroll idején szabadságon volt, a szülés után senki sem vizsgált meg... Az intézmény persze nem ismerte el a felelősségét. Talán elfogadjuk a választ, bár annak megfogalmazását kegyetlennek és részvétlennek éreztük.

„Kérjük a fentiek szíves tudomásulvételét" – hát nem erre számít az ember, amikor a halott gyermekét temeti.
A Kozma házaspár fontolgatja, hogy bepereli a szülészorvost. Nem vádaskodni akarnak – ezért a doktor nevét sem akarják az újságban viszontlátni –, „csak" tisztánlátást. De az igazi ítélet úgysem a földön születik. Ha pert nyernének, nem maguknak tartanák meg a pénzt, hanem fogyatékosokat támogató alapítványnak utalnák. Mint mondják, akkor tudják majd elengedni pici fiukat, ha kiderül az igazság.

Az orvos válasza

A Kisalföld megkereste a szülészorvost, akit szabadságán értünk utol. – Nagyon sajnálom a történteket, átérzem a szülők fájdalmát, de mint a kórházi vizsgálat is leszögezte: nem történt szakmai mulasztás. Egy nagyon ritka genetikai rendellenesség miatt a kicsinél nem fejlődött ki az arckoponya középső harmada. Ez harmincezer esetből egyszer fordul elő, olyan ritka. Vannak orvosok, kórházak, ahol még sosem láttak ilyet. Igen, értem, hogy ez nem vigasztalja a Kozma házaspárt. Nem akarok magyarázkodni, mert nincs is miért. Az élet részéről épp elég elmarasztalás számomra is megélni, ha elveszítünk egy újszülöttet. Ugyanakkor el kell mondanom: a szülés másnapján ott ültem a fiatalasszony ágyánál és felajánlottam, hogy ha akar, hazamehet. Kérésére ezt el is intéztem. Jó volt a kapcsolatunk, s ha már itt tartunk: ahelyett, hogy velem próbáltak volna meg beszélni a történtekről, feljelentettek a munkáltatómnál. Ennek ellenére állok egy mindent tisztázó beszélgetés elébe... – nyilatkozta lapunknak az orvos.

Nagy Márta

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a huszadik körforgalmat

Elkészült, és szerdán hivatalosan – és ünnepélyesen – is átadták Szabadhegyen a Jereván… Tovább olvasom