Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Egy óvoda, két iskola szűnik meg

Győr-Moson-Sopron - Egy óvoda, két iskola és hat felső tagozat szűnik meg a megyében szeptember 1-jével. Fura módon ez azt jelenti, hogy lecsengőben a nagy intézménybezárási hullám. Galéria.
A ’70-es évek óta nem alakult át annyira a megye közoktatása, mint tavaly: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az óvodai feladat-ellátási helyek száma öttel, az általános iskolaiaké 13-mal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Emögött a gyermeklétszám régóta tartó apadásán túl elsősorban a szorító anyagi kényszerek álltak. A közoktatási törvény 2006-os módosítása előírta, hogy az az iskola, ahol a 7. és a 8. évfolyamon nincs legalább 15–15 diák, csak egy másik iskola tagintézményeként működhet tovább. Ezalól ugyan „felmentést" lehetett kapni, de a 2007-es költségvetési törvény csökkentette az egy tanuló után járó támogatást, s a központi források nagy részét oktatási társulás meglétéhez kötötte.

Tavaly szigorodtak az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő települések számára kiírt pályázat szabályai is. Sok önkormányzatnak így akkor nem maradt más választási lehetősége, mint a bezárás, mert saját kasszájából tíz-harminc millió forintot képtelen lett volna hozzátenni intézménye fenntartásához.

Életkép a bakonyszentlászlói óvodából. A romándi gyerekek egy része ide jár, miután helyben megszűnt az óvoda. Fotó: Krizsán Csaba
Életkép a bakonyszentlászlói óvodából. A romándi gyerekek egy része ide jár, miután helyben megszűnt az óvoda. Fotó: Krizsán Csaba

Az idei tanévkezdet ennél kevesebb változást hoz. A megyei önkormányzat munkatársa, Kozma László a Kisalföld kérésére kimutatást készített az átszervezésekről. Eszerint a megyéhez 2002-ben csatlakozott bakonyaljai Romándon az óvodát, Undon és Csapodon – mindkét helyen csak alsó tagozat volt – az iskolát csukják be. Ezeken kívül a Vocational Academy Alapítvány által tavaly átvett iskolákban lesznek módosulások. A sopronkövesdi önkormányzat visszaveszi az elmúlt évben átadott alma materét. Vitnyéden, Vágon, Osliban, Újkéren, Cirákon és Rábapordányban csak az alsó tagozat marad – újra önkormányzati fenntartásban –, a felsősök más településeken tanulnak szeptembertől. Kunszigeten ugyanakkor továbbra is a „Voki" működteti a nyolcosztályos iskolát.

Müller Gábor romándi polgármester lapunk kérdésére elmondta: a kevés gyermek – a végén már csak tizenegyen voltak – és a vállalhatatlan anyagi feltételek miatt döntöttek az óvoda bezárása mellett. Kiszámolták: a falunak saját pénzből évi 7,5 millió forintot kellett volna hozzátennie az intézmény működtetéséhez. Az önkormányzat Bakonyszentlászlóval kötött társulási megállapodást, de vannak szülők, akik inkább a közelebbi Veszprémvarsányba viszik gyereküket. Azt még nem tudják, mi lesz az épülettel. „Kegyeletsértésnek érezném, ha foglalkoztunk volna ezzel a kérdéssel" – mondta Müller Gábor.

Óvoda Bakonyszentlászlón

Csapodon tavaly is szó volt az iskola megszüntetéséről, de a képviselő-testület akkor a folytatás mellett döntött. Most azonban már nem volt mit tenni: az alsóba összesen csak tízen jártak, így az intézmény tagintézményként sem maradhatott fenn – tudtuk meg Kocsis László polgármestertől. Hozzátette: az épületben családi napközit hoznak létre szeptember 1-jétől. Undon – ahogy arról korábban beszámoltunk – a kevés diák és pénz hatására határoztak az iskolabezárásról. Az előbbi önkormányzat Fertőszentmiklóssal, az utóbbi Sopronhorpáccsal lépett társulásra.

Olvasóink írták

  • 2. 0075 2008. augusztus 29. 08:29
    „A közoktatásban felmerülő problémákat addig hiába boncolgatjuk, és boncolgaják a politikusok, amíg csak a pedagógusok fizetéséig és a csökkenő gyermekek létszámig látunk, a gond ugyanis mélyebben gyökeredzik. Mégpedig azt kellen észre venni, hogy amíg a szülők fizetése nem emelkedik, addig nem tudja több gyermek felnevelését és ellátását vállalni, amíg azon az anyák azon küzdenek hogy mielőbb vissza térjenek a munkába, addig nem lesznek erkölcsileg és a társadalom normáit megértő, tudó és elfogadó gyermekek. Ha több gyermeket akarnak és növelni akarják a települések megtartó erejét akkor ezzel egyenes arányosságba fog jönni a pedagógusoknak nyúló lehetőségek(fizetés, megbecsültség) is. Több fizetés az anya pedig legyen anya, a férfi pedig férfi mert ő a családellátó, nem versenytárs az anyával szemben.”
  • 1. újkéri érintett 2008. augusztus 28. 07:22
    „Rossz az információ!Újkéren az alsótagozat sem marad,az iskola bezárt....sajnos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megye jól szerepelt az oktatási pályázaton

Győr-Moson-Sopron - A megyei pályázók nagy sikert értek el a közoktatási fejlesztésekre kiírt… Tovább olvasom