Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Egy nap a kulisszák mögöt: nyílt napot tartott a Győri Nemzeti Színház - videó

Csütörtök este először hallhatták az érdeklődők az ABBA dalait a Sakk című musicalből. Sok-sok fotó!


Csütörtökön a „Csendet kérünk, előadás van" táblák hiába világítottak a Győri Nemzeti Színházban. A színpadon, a kulisszák mögött a nézők zsibongása mindent elnyomott. Tapintható volt az öröm, a jókedv, színész és látogató egyaránt lubickolt a kifordított szerepekben.

Kiss János, a Győri Balett igazgatója sok művésztársához hasonlóan nem ebédelt tegnap. Csak kiugrott egy szendvicsre a színházi büfébe a nyilvános balettgyakorlata után.

Videó: Cseh Róbert


„Most láthatják meg a nézők, hogyan indul egy átlagos nap a balettosok életében, milyen kemény munka van abban, míg egy-egy produkció elkészül. Érezzük, hálásak azért, bepillanthatnak az életünkbe" – mondta Kiss János, a Győri Balett igazgatója, majd sietett vissza, hiszen délben kezdődött a színházi nyílt nap egyik fő attrakciója, a színháztechnikai show.

Forgács Péter már ott ült a nézőtér lépcsőjén. Máshol alig jutott volna számára hely. Iskolások, nyugdíjasok, szabadságon lévő színházrajongók ültek a piros fotelokban. Az igazgató tehát a lépcsőn ül, izgul, instruálja egy kicsit csak magában a bemutatót, de már a jövőt tervezi. „Rengetegen jelentkeztek idén a nyílt napra, érezhető, jövőre még nagyobb szabású programot kell szerveznünk. A színházra egyre többen kíváncsiak, minden kollégánk szeretné kivenni a részét ebből az  örömünnepből."

A színpadra is felmehettek a nézők, és a színház munkatársai  is új oldalukról mutatkozhattak  be. Pottyondi Nóra kulturális menedzser kiváló konferanszié, jól kérdez, remek hangulatot teremt. Páros Zsolt színpadi felügyelő Fábry Sándort meghazudtoló benyögésekkel vezeti a technikai show-t. Volt repülő néző és óriási lovon vágtató ifjú hölgy. A fény-
show intelligens lámpái kétszer is hangos óóó-t váltottak ki a közönségből. Járai Máté és a tánckar parádés árnyjáték-produkciója után bravók és tapsorkán növelték a hangulatot.

Egy nap a kulisszák mögöt: nyílt napot tartott a Győri Nemzeti Színház - fotók: Cseh Róbert
És ekkor még csak a nap felénél tartottunk. Jöttek a játékok, a direktori pörkölt- és fröccsosztás, az újabb kulisszajárás az előre regisztrált nézőkkel. Az egyik ilyen csoportot Jáger Andrással Vincze Gábor Péter vezette. Ő is, akárcsak kollégái, olyan pólót viseltek, amelyen olvasható volt az egész évadterv. Élő színlapokként járkáltak az intézményben az emberek között. „Rendkívül izgalmas és megható, nem gondolnám, ennyi ember érdeklődik a színház belső élete iránt. Külön élmény, hogy sokat kérdeztek a nézők. Mi pedig boldogan mutattunk meg nekik mindent Andrissal, és sztorizunk, sztorizunk. Mi is jól szórakozunk!"

A nap második nagy eseménye a színház egyik legnagyobb eddigi vállalkozása, a Sakk musical dalainak koncertszerű esti bemutatója. Százhúsz ember állt színpadra, hogy a nyílt nap nézőit elvarázsolja. Zsúfolt ház tapsolt nekik, jelezve, várják az eredeti színházi feldolgozást is.

Tóth Imre szerint „többször is meg lehetne rendezni a nyílt napot, mondjuk olyankor, amikor nincsen előadás. A feleségem tavaly itt volt, és rábeszélt, jöjjek el idén én is. Tíz éve vagyunk bérlettulajdonosok, nem bántuk meg."

Mileticsné Zámolyi Andrea a tulipános iskolából hozta el a diákokat. „Sajnos a fiatalok kevesebbet olvasnak, ezért is hárul nagy szerep a színházakra. Itt tudják a kultúrát magukba szívni."

Olvasóink írták

 • 4. levendula27 2013. szeptember 14. 10:42
  „Én is kiigazítanék egy téves kijelentést. Nem színházi dolgozó, nagyon régóta bérlettulajdonos! Ahogy az írásból is kitűnik!-:)))”
 • 3. marianna1211 2013. szeptember 14. 10:28
  „Kár volt erre így ráharapni, kedves "lojális" színházi dolgozó! Én nem a két igazgató tevékenységét akartam összehasonlítani, csupán kiigazítottam egy téves kijelentést. Meg hát tudjuk, az a fránya statisztika! SAKK a számokkal.”
 • 2. levendula27 2013. szeptember 14. 01:06
  „Amióta Forgács Péter az igazgató megsokszorozódott a bérletesek száma. Ha nem történik meg a változás én sem lennék már bérlettulajdonos!”
 • 1. marianna1211 2013. szeptember 13. 16:52
  „Négy évvel ezelőtt, amikor ez a rendezvénysorozat útjára indult, Nagy Viktor volt az igazgató és nem Forgács Péter.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkot adnak át Nagyszentjánoson

Szeptember 14-én rendezik Nagyszentjános Új Széchenyi Terv keretében átalakított közparkjának átadó… Tovább olvasom