Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Egy községet, egy közösséget építenek

Rábapatona - „Egy községet, egy közösséget építünk". Ennek szellemében készült 2007-ben az a rábapatonai településfejlesztési és kulturális program, amelynek eredményei részben civil összefogásból születtek.
A két évvel ezelőtti elhatározást eredményes tettek követték Rábapatonán. Jutasi Kálmán polgármester – hogy a rábízott település lendülettel épüljön-szépüljön – összefogást hirdetett a helyi civil szervezetek és a képviselő-testület között. Munkájukhoz irányvonalként megszületett a „Harsányi Lajos" Településfejlesztési és Kulturális Program, amelyből mostanára a tervek nagy része megvalósult.

– Elkészült a Kistérségi park a Deák és az Árpád utca találkozásánál, játszótér a benzinkútnál és a „kultúr" udvarán. Tavaly kifestettük az iskolát és a kultúrházat, felújították a padlóburkolatot. Mindezt a szülői munkaközösség báljának bevételéből és a képviselők erre felajánlott tiszteletdíjából. Korszerűsítettük az iskolai és az óvodai világítást a „Szemünk fénye" program keretében, idén a kultúrházportál cseréje következik.

Jutasi Kálmán elmondta: egy éve – sikerrel és telt házzal – „beindult" a községben a családi napközi, valamint további fejlesztésként három, felmenő rendszerű iskolai napközis csoport.

Jutasi Kálmán
Jutasi Kálmán

– A választható német mellett kötelező angol és számítástechnika, az alsó tagozatban társastánc- és úszásoktatás folyik. Az elmúlt két évben többek között irodalmi estek, helytörténeti, történelmi és egészségügyi előadások szerepeltek a kulturális kínálatban. A közbiztonság érdekében a faluban több helyütt térfigyelő kamerát helyeztünk ki, a polgárőrségnek pedig új járművet vásároltunk önkormányzati és pályázati forrásból.

A közeljövő terveiből Jutasi Kálmán megemlítette, hogy a regionális fejlesztési ügynökségtől kapott támogatásból buszforduló épül, illetve hulladékudvar a Komszol nagytérségi projektjének keretében. Most adtak be pályázatot egy szabadidőpark kialakítására, ahol egy kis tó nyáron horgászni, télen korcsolyázni várná a gyerekeket. Folyamatban van, pályázati forrás felhasználásával, a Holt-Rába-meder rekultivációja. Hamarosan – szintén pályázati forrásból – strandfocipálya is épül Rábapatonán.

– Szeretnénk mielőbb kihasználni a Rába adta turisztikai lehetőségeket. Sajnos a töltésre tervezett, Győrtől Árpásig nyúló kerékpárútra most nem tudunk pályázni, mert visszavonták az erre szánt pénzeket. Gondot jelent, hogy nincsenek a községben cégek, olyan vállalkozások, amelyek tartós munkahelyet biztosítanának. Reméljük, hogy az elkerülő építésével, megépülésével ez változni fog – hangsúlyozta végül a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az akadálymentes, élhetőbb városért

Győr - A győri Camelot Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesülete kezdeményezésére a Széchenyi István… Tovább olvasom