Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Egy képzeletbeli győri utca – cégérprogram

Egy képzeletbeli győri utca – cégérek szobában címmel nyílt kiállítás a Múzeumházban (Bécsi kapu tér 4.). Október 30-ig naponta 10 és 16 óra között látogatható a tárlat, amely egy a városban megvalósítható cégérprogram ötletét is felveti.

A városi életnek mindig fontos kellékei voltak a kereskedelmi jelek, cégérek. Segítették a tájékozódást, találkozási pontok voltak, az emberek érzelmileg kötődtek hozzájuk. Az Aranyhajó, a Rigófészek, a Halas cégér egyaránt kedvelt a városlakók és a turisták körében Győrben. Ezek az alkotások időként nagyobb hatást gyakoroltak a környezetre, az életre, mint a monumentális emlékművek, a grand art körébe tartozó művek. Jelképrendszerük, lehetőségeik széles spektrumot fognak át, szimbólumai lehetnek kulturális és egyéb közintézményeknek, lakónegyedeknek. Bemutathatják egy város mitológiáját, történelmét. Tréfás, csipkelődő változataik mosolyra, kacagásra ingerelhetnek. A turisták, a vendégek fotókon, filmeken, emlékeikben városunk jó hírével együtt vihetik magukkal őket.

Létrehozásuk töredékébe kerül a monumentális művekének és Győrben hagyományai vannak a míves cégérek létrehozásának. Ezek egy része ma múzeumi gyűjtemények kincse, másokkal naponta találkozhatunk, bármikor megtekinthetőek. Az Európában mindenhol fellelhető cégérek győri társai is az európai kultúrához kötnek minket.

Ezt a hagyományt lehetne újra feléleszteni, újraindítani. Lebó Ferenc szobrászművész szerint egy úgynevezett Cégérek utcáját lehetne létrehozni, amely idegenforgalmi szempontból is figyelemfelhívó. Létre lehet hozni több lépcsőben, vagy egy időben elhelyezni a 10-12 szimbolikus cégérplasztikát. Amennyiben egy időben helyezzük ki a cégéreket, az nagyobb attrakció; sajtóeseményt, Guinness-rekordot, városmarketinget lehet építeni ezen a módon. A másodpéldányokat utaztatva, kiállítva is felhívhatjuk a figyelmet értékes, történeti városunkra.

A program ötletének másik, a hosszabb variáció szerint évenkénti 3-4 cégér megvalósításával lehetne létrehozni a Cégérek utcáját, amely magában is turisztikai attrakció lenne. Az évenkénti avatásokról rendszeresen információkat közölhetne a helyi és az országos média, idegenforgalmi PR. A város bevételeinek egy részét maradandó alkotásokra költve gazdagodna a város, de maga az idegenforgalom, az idegenforgalmi propaganda is profitálhatna belőle.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Écsi labdarúgók súlyos autóbalesete

Szinte letarolta a baleset környékét az a 12 éves BMW, amelynek 24 éves écsi vezetője feltehetően… Tovább olvasom