Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Egy jó közösséggel teljesebb az élet

Győrszentiván - Szántó Lászlónak dörgött a taps azon az ünnepségen, ahol a „Település Embere" kitüntetést vette át. A mozgáskorlátozottak helyi csoportjának vezetője évek óta kitartóan végzi munkáját, annak ellenére, hogy maga is sérültséggel él. Életútja, akarata például szolgálhat másoknak is.
Maga nyit ajtót, s invitál a család ízlésesen berendezett nappalijába, ahol napjai nagy részét írással, olvasással, tévézéssel tölti. A tény csupán leírva ilyen egyszerű, hiszen a ma 67 éves férfi kétévesen megkapta a járványos gyermekbénulást, így élete egy része törvényszerűen azzal telt, hogy újra lábra álljon.

– Édesanyám egyetlen percre nem adta fel, s bár a születési súlyommal, a 6 kiló 40-nel is alaposan megkínoztam szegényt, később sem lett sokkal könnyebb az életünk – meséli Szántó László. – Negyvennégyben felvittek a „nyomorékkórháznak" nevezett Mexikói úti kórházba, azután Pető András intézetébe a Villányi útra. Apám 10 évig fogságban volt, anyám szövőként három műszakban dolgozott.

Kitartásának, no és a speciális Pető-féle fejlesztésnek köszönhetően 4 és fél évesen újra lábra állították, 13 évesen már a biciklit tekerte.
A traumák ellenére égetően rossz gyerek voltam, a legelevenebb a csoportban, ezzel együtt dr. Pető András nagy kedvence, aki soha nem haragudott igazán.

Szántó László kivételes akaratából a Révai-gimnáziumig, azután a közgazdászvégzettségig futotta, s ez azért is kivételes teljesítmény, mert a bal keze ma is szinte teljesen mozdulatlan. Ennek ellenére tevékenyen kivette a részét a részönkormányzat munkájából, az aktuális szociális ügyek intézéséből, valamint a szentiváni Krónika írói-szerkesztői feladataiból.

Tenyereként ismeri a települést, annál is inkább, mert a vízműtársulás munkájában, az ivóvíz bevezetésében és a csatornázásban, s az éves statisztika összeállításában is segédkezett. A helyi mozgáskorlátozottak csoportja 260 körüli taglétszámot jegyez. Szántó László alapító tagja volt a közösségnek, s csoportvezetőként a különböző egyéni, lakásátalakítási problémák megoldását is szorgalmazta. Olyan közéleti ember, akihez szívesen fordulnak, akire mások is rányitják az ajtót. Készül az adventi gyertyagyújtásra, ahol sokak szerint ő méri a legfinomabb forralt bort.

Olvasóink írták

  • 2. MTT 2008. december 02. 16:38
    „Jó egészséget kívánok!”
  • 1. raffy2 2008. november 30. 19:12
    „gratulálok a kitüntetéshez.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fényárba érkezik az advent

Győr - Kigyúltak a fények tegnap Győrben, ez a tizenkettedik év, hogy díszkivilágítást kap a város… Tovább olvasom