Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Egy intelligens beléptetőrendszer

Egy hónappal az ünnepélyes átadás után üzemszerűen is működésbe lép a káptalandombi „intelligens beléptetőrendszer", amely nem csupán Győrött és hazánkban újdonság, hanem még Európa-szerte is ritkaság.
Műemléki, városképi, idegenforgalmi szempontból egyaránt a megyeszékhely legfontosabb területe a Káptalandomb, érthetően sokféleképpen különös védelemre szorul. Óvni kell mindenekelőtt a gépjárműves áthajtó forgalomtól, a tiltott helyen várakozó autóktól. Ilyesmire hivatott az a francia találmány, amelyet „intelligens beléptetőrendszer" néven ismertünk meg.

Harckocsinak is ellenáll

Lényege egészen tömören: az úttestből kiálló, megfelelő jelzésre a földbe süllyedő stabil oszlopok – amelyek akár egy harckocsi nyomását is kibírják – akadályozzák meg, hogy a védett területre illetéktelenek jussanak be. A részletekről lapunkban már többször is írtunk, az avatási ceremónia kapcsán azt is megjegyezve: néhány hét türelmi idő lesz az üzemszerű beindulásig.

Erre az időre, mint most megtudtuk, nem elsősorban azért volt szükség, mert a berendezések megbízhatatlanul működnének. Igaz, még az építési időszakban előfordult ütközés az oszloppal a Dunakapu tér felőli oldalon. A pár másodpercre szabaddá vált, kijelölt lehajtósávon akart felmenni valaki, s ezt a berendezés úgymond nem méltányolta, figyelmeztetésül jókora kárt okozott a járműben.

Télen melegíti magát

Ilyesmi egyébként több nem fordult elő, az átadás óta rendben zajlik a próbaüzemelés. A Káptalandombot a beléptetőrendszer még nem tartja ellenőrzése alatt, de a gyakori üzemelési próbákon hibátlanul vizsgázik, a berendezések jól bírják az időjárási viszontagságokat. Csak érdekességként említjük, a rendszer annyira „okos", hogy majd télen, ha eljön az ideje, saját magát is melegíteni képes a működési biztonságért.

Kétszázan jogosultak

Prózaibb oka van, hogy a rendszer még nem működik. A belépéshez szükséges mágneskártyákat ugyanis el kell készíteni, de ahhoz persze előbb az igényeket a behajtásra jogosultaknak le kell adniuk. (Körülbelül kétszázan vannak eddig az érintettek, de még nem mindenki jelentkezett.)

Mint a polgármesteri hivatal útkezelő szervezetén megtudtuk, a türelmi idő most már tényleg lejár, a beléptetőrendszert hétfőn üzembe helyezik. A mozgáskorlátozottak kérésre automatikusan megkapják a behajtási engedélyt és ingyenesen a mágneskártyát is az útkezelő szervezetnél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadhegyiek vasárnapja

A várakozás lázában égnek a győr-szabadhegyiek. A hétvégén a Győr- Szabadhegyért Egyesületnek és a… Tovább olvasom