Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Egy hete kerekítünk, gond nélkül

Győr-Moson-Sopron - Éppen ma van egy hete, hogy kivonták a forgalomból az egy- és kétforintosokat, s egyben életbe léptek a kerekítési szabályok a kereskedelemben. Ez azt jelenti, hogy bár az árcédulán bármi állhat, fizetéskor a számla végösszegét öttel osztható számra kell kerekíteni.
A Kisalföld által megkérdezett eladók és vásárlók szerint a változás szinte egyáltalán nem okozott gondot, sőt, a legtöbben kifejezetten örülnek, hogy egyszerűbben fizethetnek, kalkulálhatnak. Igaz, néhány nap azért kellett hozzá...

Nem aprózza el: Lócsi Irén, az egyik győri édességbolt pénztárosa máris rutinosan kerekíti az összegeket.

A Magyar Nemzeti Bank felmérése szerint a lakosság 90  százaléka támogatja az 1 és 2 forintos érmék bevonását, s közel ennyien úgy vélik, ez nem fogja befolyásolni anyagi  helyzetüket. A megkérdezettek többsége az ötös kerekítés  szabályainak megfelelően kerekíti 0, illetve 5-ös végűre az  értékeket. Igaz, egyes esetekben vannak/voltak tévedések: például a 7-re végződő értékeknél  a helytelenül felfelé kerekítés,  holott a lefelé, 5-re kerekítés a helyes. (Az üzletek egyébként a www.forint.hu honlapon ingyenesen igényelhetnek színes tájékoztató matricát a  kerekítés szabályairól.)

Múlt hétvégén még kollégánkkal is előfordult, hogy az egyik szupermarket kasszájában a pénztáros hirtelen nem tudta, mi a teendő, amikor kerekítenie kellett volna, de elmondhatjuk, hogy zavartalan volt az átállás.

– Mi már akkor hozzáigazítottuk az árainkat a várható változásokhoz, amikor meghallottuk, hogy megszűnnek az egy- és kétforintosok. Mindenhol kerekké változtattuk a fizetendő összeget, ami általában árcsökkenést jelentett, a kiflink például 22 helyett 20, a zsömlénk 21 helyett 20 forintba kerül. Volt persze, ami egy-két forinttal drágább lett, de többnyire jobban jártak a vásárlóink – mondta Borbély Enikő, az egyik pékáruhálózat munkatársa. Ez a gyakorlat nem ritka, a legtöbb üzletben az egyszerűség kedvéért eleve kerek összegek kerülnek az árcédulára, s csak a különböző akcióknál kell „aprózni", pontosabban kerekíteni, amikor bizonyos százalék levonásával kedveznek a vevőknek.

Az egyik győri belvárosi édességbolt üzletvezetője, Horváth Árpádné a változás bevezetéséről elmondta:
– Olyan jó és hatásos volt a médiakampány, hogy mire eljött március 1-je, szerintem mindenki tisztában volt a változásokkal, mi és a vevőink egyaránt. Senki nem kérdezett vagy érdeklődött a kerekítésről, valahogy mindenkinek magától értetődő – vélekedett Horváth Árpádné, akinek beosztottjai, ha kell, gondolkodás nélkül kerekítenek. „Megszokás dolga", mondják, s úgy tűnik, ez a vevőkre is igaz.

Fekete Kálmánné például kifejezetten örül annak, hogy nem kell számolgatnia és pakolgatnia az aprót. – Sokkal kényelmesebb így – mondja. – Hogy felfelé vagy lefelé kerekítenek, különösebben nem számít, hiszen összességében kiegyenlítődik a dolog: az a mínusz, amit „elveszt" az ember a 8-ra vagy 9-re végződő összegeknél, visszajön a 2-re, 3-ra végződőknél. Azért, praktikum ide vagy oda, eltettem emlékbe három-három darabot, méghozzá különböző évfolyamút az egy- és kétforintos érmékből...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén már tizenkilenc egységet bezártak

Győr-Moson-Sopron - Tizenkilenc egységet záratott már be idén az APEH megyeszerte, de a húsvéti… Tovább olvasom