Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Egy fiú Győrben kapott italt: hat óra kiesett - Egyre gyakoribb, hogy bedrogoznak?

"A welcome drink után hajnali 4 körül térítette magához a telefon: a szabadhegyi víztorony körül járt körbe-körbe, és képzeletben a Trónok harca szereplőivel beszélgetett."
 – A fiunk szilveszterezni ment a barátaival este 10 körül Győrben. Ott, miután megvették a belépőt, kaptak egy „welcome drink"-et. A szilveszteréjszakából ennyire emlékszik. Hajnali 4 körül térítette magához a telefon: a szabadhegyi víztorony körül járt körbe-körbe, és képzeletben a Trónok harca szereplőivel beszélgetett – közben azt hitte, hogy álmodik – egy kétségbeesett győri édesanya szavai ezek, aki szerette volna, ha minél többen tudnának az őket is veszélyeztető problémáról. Mint mondta: Senki ne gondolja, hogy „ez csak másokkal történhet meg".

Drogos hétvégék

– Szerencsére tele volt a város rendőrökkel. Egy rendőrautónak intett, ők takarták be. Nagyon hideg volt akkor éjszaka. Kikérdezték, mindenre tudott értelmesen válaszolni, tehát nem részeg volt. Nagyon emberségesek, segítőkészek voltak a rendőrök. Kihívták a mentőket is, de azok csak megvizsgálták, megállapították, hogy nincs baj, és mentek a dolgukra. Szilveszteréjjel lehetett nekik elég! Elvitték a buszpályaudvarra, onnan taxival jött haza. Valószínűleg az üdvözlőital után lett rosszul. A biztonságiak kivitték, de mire a barátai utánamentek, már nem látták, nagy volt a tömeg. Utólag beugrott, hogy vitatkozik a ruhatárossal, hogy adja ki a kabátját. Volt egy hátizsákja is, azt vagy nem kapta vissza, vagy elveszítette. Azóta hallottuk: ezen a szórakozóhelyen gyakran van „drogos hétvége". Állítólag a fiataloknak sok pénzük nincs, és az ital ilyen helyen nagyon drága. A „kívánt hatást" a drogok sokszor hamarabb meghozzák, mint az alkohol. Ennek a történetnek jó a vége: nem verték meg, nem rabolták ki, nem erőszakolták meg. Nagy mázlink volt!

Az ötletek között szerepel, hogy a jövőben biztonságos szórakozóhely címet hoznának létre. Fotó: illusztráció
Az ötletek között szerepel, hogy a jövőben biztonságos szórakozóhely címet hoznának létre. Fotó: illusztráció

Az édesanya egy sor olyan kérdésre vár választ, ami ezek után minden szülőt érdekelhet. Miért vitték a fiatalt csak úgy ki a biztonságiak? Miért nem indult eljárás? A drogtesztet kérni kellett volna? Ki akarták rabolni? Vagy egy lánynak szánták a kábítószert? Egyáltalán hogyan engedje el félelem nélkül a gyermekét szórakozni? Hogy bízhatna abban, hogy épségben hazaér?

Miklósyné Bertalanfy Mária címzetes vezető főtanácsos, a győri kábítószerügyi egyeztető fórum (KEF) alelnöke nem lepődött meg, amikor megosztottuk vele a történetet. Sorolni kezdte, mi ilyenkor a teendő: – Aki akaratán kívül került bódult állapotba, hívjon rendőrt és forduljon orvoshoz. A drogfogyasztás vérből és vizeletből is megállapítható. A vérvizsgálat azért is ajánlatos, mert egy hat-nyolc hét különbséggel elvégzett kontroll egy esetleges hepatitis- vagy AIDS-fertőzést is kimutat.
Lányok esetében, felmerülhet a nőgyógyászati vizsgálat szükségessége, főleg ha öntudatlan pillanatokat is átélt. Rendőri feljelentést az illetékes rendőrkapitányságon lehet tenni. Ehhez szükség van az orvosi vizsgálaton kiállított ambuláns lapra, ha sérülés is történt, a látleletre, bár a nyolc napon túl gyógyuló eseteket hivatalból kell jelentenie a hatóságnak.

Félnek a fiatalok

Az alelnök kérdésünkre elmondta: sajnos, hallani hasonló esetekről. Nyilvánosságra, a rendőrség tudomására sokszor azért nem jutnak, mert a fiatalok egyrészt szégyellik a történteket, másrészt tartanak a felelősségre vonástól. Ennek van is alapja, tavaly óta ugyanis a nem tiltó listás, de kábító hatású pszichoaktív szerek fogyasztása is eljárást von maga után. Más persze, ha az őszinte vallomás és a bizonyítékok azt támasztják alá, hogy a fiatal nem tehet a történtekről.

– Bántja az igazságérzetünket, ha egy vétlen áldozattal történik az eset, de nem ez a tipikus – teszi hozzá az alelnök. – A kockázata és a gyakorisága is lényegesen nagyobb annak, hogy valaki drogokkal kísérletezik, de vagy más hatást vált ki nála a vártnál, vagy nem tudja kontrollálja a következményeket.

Miklósyné Bertalanfy Mária beszámolt arról, hogy a KEF a napokban hívott össze egy munkacsoportot, amelynek célja megvizsgálni, mit lehet tenni a fiatalok biztonságosabb szórakozásáért, miként lehetne felkészíteni őket arra, hogy meg tudják magukat védeni. Konkrét ötletek hangzottak el, a részletek kidolgozását már meg is kezdték.

A biztonságos szórakozásért

A Győr Plazában működő Máltai Szeretetszolgálat SzínStér intézménye ötletadója és koordinátora lesz a partiszerviznek, a több hónapos kísérlet hamarosan kezdetét veszi az egyik győri szórakozóhelyen. Országos mintára elsősegélyt nyújtanak a rászoruló fiataloknak. Védőitallal kínálják, lefektetik, szőlőcukrot adnak neki, ami segít az alkohol felszívódásában. Segítséget keresnek, akivel biztonságosan el tudja hagyni a szórakozóhelyet, és beszélgetnek vele arról, hová fordulhat további segítségért.

Ötletként merült fel többek között az is, hogy a jövőben a KEF biztonságos szórakozóhely címet hozna létre, amelyet akkor lehet elnyerni, ha megfelel a fórum ajánlásainak és átmegy a rendszeres ellenőrzéseken.

Jó tanácsok

Biztonságosabb, ha a fiatal nem egyedül szórakozik és a társaságban valóban odafigyelnek egymásra. Csak bontatlan üvegből szabad italt elfogadni, valaki mindig ügyeljen az őrizetlenül hagyott poharakra. Egy idegen kedvessége, pár perces ismeretség nem lehet elég ahhoz, hogy a poharából, kinyitott italából fogyasszunk. Óvatosan az alkohollal, aki részeg, sokszor nem tudja, mit csinál és vele mit csinálnak. Vannak szórakozóhelyek, ahol ha szükséges, rendőrt hívnak és akit kell, egészségügyis lát el. Nagy veszély a rohamivás, ilyenkor a fiatalok rákészülnek a bulira egy bolti bevásárlással. Márpedig ha eleve ittasan érkeznek a szórakozóhelyre, kevésbé tudják kontrollálni a saját cselekedeteiket és azt hogy mi történik velük.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalagkorlátot szakított át egy teherautó az M1-esen Abdánál - fotók

Átszakította a szalagkorlátot, majd az árokba hajtott egy kisteherautó az M1-es autópályán, Abda… Tovább olvasom