Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Egy évtizede pereskedik az otthonáért

Egy több mint 34 évvel ezelőtti hivatali hanyagság miatt, 10 év pereskedés után kilakoltatás fenyeget egy győr-szigeti asszonyt.
Édesanyja betegeskedésével kezdődött Bagó Andrásné kálváriája, amikor az addig házfelügyelőként dolgozó, szolgálati lakásban élő idős asszonyt lerokkantosították, s lánya állandó ápolására szorult. A szolgálati lakás helyett a jogszabályok alapján másikat kellett volna kapnia, viszont az akkori gyakorlat szerint maradhatott Radnóti Miklós utcai, kétszobás otthonában, természetesen lakbér fejében.

Halála előtt egy évvel jelezte a lakás tulajdonosának, az akkori IKV-nak, hogy szívesen megvenné a lakást lánya nevére, amire ígéretet is kapott. Csak amikor meghalt, derült ki, hogy az IKV – annak ellenére, hogy egyszer sem jelezte, hogy a beteg asszony jogtalanul élne a lakásban – nem minősítette át a lakást szolgálati lakásból bérleménnyé, így lánya nem vásárolhatja meg, sőt, mivel szolgálati lakásra nem jogosult, bérlőként sem lakhat tovább otthonában. „Csak élő személlyel tudunk szerződést kötni" – mondták.

Vannak rászorultabbak

Bagó Andrásné ma, tizenegy évvel édesanyja halála után sem érti, miért neki kell fizetnie a lakáshivatal egykori időhúzása miatt.
– Évekig ápoltam beteg, béna szüleimet, s most félő, hogy utcára kerülök. Amíg édesanyám élt, senkinek nem volt sürgős, hogy rendezze a lakás jogviszonyát. Minket egyszer sem kerestek meg ez ügyben, a bérleti díjat is rendre bekasszírozták, így nem is gyanakodtunk, hogy valami nincs rendben. Édesanyám halála óta hiába kérem, hogy utalják ki nekem méltányosságból ezt a lakást, a hivatalok mindentől mereven elzárkóznak.

Az önkormányzati bérlakást – az önkormányzat lakásügyi bizottságának döntése alapján – az önkormányzat utalhatná ki részére, kérelmét azonban elutasították. Wajzer Gábor, a lakásiroda vezetője elmondta: minden körülményt megvizsgáltak, mielőtt meghozták volna a döntésüket.

– Nem az a célunk, hogy bárkit az utcára tegyünk, ha lehet, elmegyünk a végsőkig, hogy megoldást találjunk, de tény, hogy vannak sokkal rászorultabb kérelmezők is, köztük többgyerekes családok, akiknek nincs hova menniük. A város több mint ötezer bérlakásának többsége lakott, a megüresedő ingatlanokra pedig körülbelül kétszázan állnak sorba. A hosszú várólista miatt még a leginkább rászorultaknak is másfél-két évet kell várniuk lakásra.

Minden fórumot megjárt

Az asszony megjárta már az összes hivatalos fórumot, de – bár egy kormányrendelet kimondja, hogy a bérbeadónak kellett volna a bérleti szerződés megkötését kezdeményezni, s a mulasztásért a bérlő nem szenvedhet hátrányt – a bíróság elutasította a bérleti jogviszony folytatásáért benyújtott kérelmét. Végső elkeseredésében a strasbourgi Emberi Jogok Bíróságához fordult, mire azonban határozat születik, hosszú hónapok telhetnek el. Annyi ideje pedig nincs: március 1-jéig kilakoltatási moratórium van érvényben, azután viszont úgy tűnik, semmi sem óvja meg attól, hogy az utcára kerüljön.

Van élet ötven felett

Bagóné Zsigai Klára siet megjegyezni: sajnáltatni nem akarja magát, több kilátástalannak tűnő helyzetből, válásból, betegségből talpra állt már. Most ugyan munkanélküli (legutóbbi munkahelyéről, a Philipsből leépítés miatt, dicsérettel küldték el), de nem adja fel; két éve, ötvenegy évesen szerezte meg mérlegképes könyvelői képesítése mellé a közgazdászdiplomát, a középfokú angolnyelv-vizsgát, és nemrég az ECDL-számítástechnikai és EU-pályázatírói képesítést. Hiszi, hogy van élet ötven felett is, lakáskálváriája azonban lassan felőrli az idegeit, csak az igazában és a nyilvánosság erejében bízik.

– Már csak egy vágyam van: hagyjanak békén élni abban a lakásban, ahol felnőttem. Mindig rendben fizettem a bérleti díjat, közüzemi tartozásom sem volt soha, s egy hivatali tévedés miatt sem bérlőként, sem tulajdonosként nem maradhatok az otthonomban. A hivatalok is hibázhatnak, erre a mulasztásra azonban rámehet az életem, ha az ügy emberséges rendezése helyett utcára tesznek.

Olvasóink írták

  • 1. igazszó 2011. január 31. 16:57
    „Na ez aztán a szemétség teteteje a város vezetői részéről! Cigányokkal ezt nem merik megtenni! Korrupt városvezetés, maffiózó banda a hivatalba van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr 12 milliót költ kapcsolatokra

A korábbi években megszokottnál egyötödével kevesebbet költ Győr idén nemzetközi kapcsolatokra. Tovább olvasom