Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Egy évet töltött Japánban a győri diáklány: a mocsitól a meztelen fürdőzésig - fotók

Tamics Rita japánul mutatkozott be a fukuokai középiskolában, utazott a világ egyik leggyorsabb vonatán, de arra a legbüszkébb, hogy japán egyetemen Magyarországról tarthatott előadást.

A kisalfold.hu 2014 elején adott hírt arról a két fiatal lányról, akik győri középiskolai "állásukat" készültek elcserélni egy éven át tartó japán tanulmányútra.

Tamics Rita pár hete érkezett vissza Fukuokából Magyarországra, s most részletes élménybeszámolót ad Olvasóinknak.

A mocsit jó alaposan meg kell rágni

Arra a kérdésünkre, mi hiányzik a legjobban a Felkelő nap országából, a következő választ kaptuk Ritától: "az ételeik. Érdekes, eleinte nagyon nem tetszett a japán konyha, aztán szép lassan megkedveltem a fogásaik ízvilágát. A vörösbab-lekvárral megkent mocsi (rizstészta) lett a kedvencem.

Utóbbi `nyúlós´ rizsből készített édesség, amit alaposan meg kell rágni, mert könnyen az ember torkán akadhat. Ami megfogott még az étkezéseknél, hogy a fogadott családom mindig nyugodtan, szinte rituálészerűen reggelizett, vacsorázott.

A hétvégi családi ebédeknek pedig óriási hagyománya van Japánban - sokféle ételből inkább kóstolójelleggel keveset fogyasztanak -, ilyenkor az átlagosnál is jobban figyelnek egymásra".

Tamics Rita hagyományőrző gésákkal

Jól megsikerült bemutatkozás japánul az egész iskolai közösség előtt

"Amikor megérkeztem a fukuokai középiskolába, hatalmas tornateremben mutattak be az összes tanárnak és diáknak.

Középfokú japán nyelvvizsgával a tarsolyomban utaztam el, a megszerzett tudásnak köszönhetően japánul köszöntöttem a diáktársakat.

Ez jól sült el, megtapsoltak, sikerült apró lépést tennem az udvarias, de visszahúzódó japán diákok felé.

Amellett, hogy kitűzött célomat, a felsőfokú japán nyelvvizsgát teljesítettem a kint töltött időszaknak köszönhetően, a japán oktatásnak is akad árnyoldala.

Angolul gyengén beszélnek a diákok, a nyelvtanra túl nagy hangsúlyt fektetnek a tanárok, így a fiatalok nem mernek megszólalni az anyanyelvükön kívül.


Oszakai osztálytársakkal: a csinos egyenruha kötelező!

Ritától "félt" a japán osztályfőnöke

Többen azért hallgatnak, mert rettegnek a hibától, s attól, hogy kinevetik őket a szegényes angoltudásuk miatt. A fukuokai osztályfőnököm az első nap `félt´ tőlem, mert ő sem tudott jól angolul.

Amikor meghallotta, hogy japánul köszöntöm, nem akart hinni a fülének: érezhetően megkönnyebbült. Aztán olyan jó viszonyba kerültünk, hogy amikor hazaindultam, kijött a repülőtérre elbúcsúzni tőlem.

Reformokkal egyébként most szeretnének változtatni a nyelvoktatásukon, de az út hosszú lesz, a lemaradásuk nagyobb, mint a magyar iskoláknak" - vélekedett Tamics Rita.


Ide kattintva olvashatják a thaiföldi diáklány, Saranporn történetét, aki Mosonmagyaróváron tanult az elmúlt tanévben!

Száguldás a világ egyik leggyorsabb vonatán és a Fuji meghódítása

"A régi Japánból napjaink utazói viszonylag keveset tapasztalnak: virágos mezőket, szép tájakat elvétve látni, minden leírhatatlanul modern, már-már 22. századi sok-sok monitorral.

A szórakoztatóiparuk döbbenetes méreteket ölt - ma már minden harmadik család ebből él -, a gazdaságuk ezerrel pörög. A telefonjaikat addig használják, ameddig nem dobják piacra a széria legújabb modelljét.

Utaztam Sinkanszenen, a világ egyik leggyorsabb vasúti hálózatán, a vonat sebessége közelített 400 km/órához. A táj, ami mellett elrobogtunk, gyakorlatilag végig egybefolyt.

Sokkal kellemesebb emlék Japán szent hegyének, a Fujinak a meghódítása. A 3776 méter magas hegyre osztálykirándulás alkalmával másztunk fel minden nehézség nélkül" - folytatta Rita.


Rita és osztálytársai félúton a Fuji csúcsa felé

Mi a siker titka? "Nyitottnak kell lenni"

Arra a kérdésünkre, hogy a Japánban töltött esztendőnek mi a legfontosabb tapasztalata, röviden felelt a diáklány: "nyitottnak kell lenni. Aki közvetlenül viselkedik, sok ajtó megnyílik előtte.

Mielőtt elutaztam volna, megfogadtam: igyekszem jó képet festeni Magyarországról, hisz a japán emberek többsége rajtam kívül más magyarral nem találkozik életében.

Az iskolai kultúrnapon hatalmas plakátot készítettem hazánkról: jutott rajta hely Nobel-díjasainknak, nevezetességeink és a magyar ételeknek.A japán osztálytársaknak bejött a gulyás, de a tejberizs nem

Főztem gulyáslevest, szaggattam tojásos nokedlit az osztálytársaimnak, ezeket jóízűen megették, de a mákos tésztához és a tejberizshez alig nyúltak.

Arra nagyon büszke vagyok, hogy a fukuokai egyetemre meghívtak, s tarthattam előadást Magyarországról.

Még nem döntöttem el biztosan, merre visz tovább az utam, de az előadásnak köszönhetően, van esélyem bekerülni a japán metropolisz egyetemére".

Bár Rita nyilatkozataiból egyértelműen fiatal felnőtt képe rajzolódik ki, jövőre tud majd érettségizni itthon, vagyis van még egy éve dönteni a továbbiakról.

Tradicionális japán fürdőben: belépés a vízbe csak meztelenül!

Végezetül, elárulta a legkülönösebb Japánban szerzett élményét is. "A tradicionális japán fürdőkben a fürdőzők meztelenül ülnek vízbe, természetesen a nőket és a férfiakat elkülönítik.

Ennek ellenére amikor először meghallottam ezt, erős kétségem volt, amit meg is osztottam az osztálytársaimmal.

Aztán a fürdők szépsége, nyugalma minden aggályomat eloszlatta, sőt, kis idő elteltével jól éreztem magam".Miként lehet eljutni Japánba tanulni?


Rita az AFS, nemzetközi önkéntes alapon működő, nem profitorientált szervezet közreműködésével utazott Japánba tanulni.

Az AFS egy évszázados múltú nemzetközi szervezet, amely interkulturális csereprogramok működtetésével foglalkozik a világ több mint 80 országában.

Magyarországon 25 éve működik és jelenleg évente több mint 100 magyar diák kap lehetőséget, hogy külföldön tanulva szerezhessen nemzetközi tapasztalatokat a több mint 40 választható célország valamelyikében, a világ bármely pontján.

Szintén több mint 100 cserediák érkezik évente Magyarországra 26 országból, hogy megismerkedjen a magyar nyelvvel és kultúrával az őket befogadó, szerető magyar családok és magyar partner iskolák környezetében."

Bővebb információkat az AFS-ről ide kattintva olvashatnak, a szervezet Facebook-oldalát szintén érdemes megnézni, míg a kisalfold.hu blogját a cserediákokról itt találják meg!

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyerték a győri egyetemisták a betonkenu kupát és övék a legjobb betonbikini is! - sok-sok fotó

A Széchenyi-egyetem hallgatói negyedik próbálkozásra megnyerték a magyar betonkenu futamot. Betonból ők tervezték a legklasszabb fürdőruhákat is. Tovább olvasom