Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Egy éve működik a Téti kistérségben pedagógiai szakszolgálat

Sokoróalja - Tizenkilenc település fogott össze Sokoróalján, ahol más kistérségekhez képest nagyobb a különböző fejlődési zavarokkal küzdő, különleges bánásmódot igénylő gyermekek aránya. Közösen hoztak létre nekik fejlesztést biztosító intézményt.
A sokoróaljai polgármesterek főleg arra gondoltak közös intézményük létrehozásakor: nem mindegy, mi lesz fiataljaikból. Az összefogás arra is példa, hogy a csökkenő állami finanszírozás ellenére hogyan tudják az önkormányzatok feladataikat gazdaságosabban és egyben jobb színvonalon ellátni. A Téti Kistérség Egységes Pedagógiai Szakszolgálati Intézete tavaly szeptemberben kezdte működését. Vezetője, Fehér Katalin elmondta: a környéken élőknek nagy előny, hogy az ingyenes szolgáltatások miatt, amit biztosítanak, nem kell messzebbre vinniük gyermekeiket. Attól egyedi intézetük, hogy egy helyen, irányítás alatt többféle fejlesztést biztosítanak, amivel a gyermekek esélyegyenlőségéért sokat tehetnek. Alaptevékenységeik közé tartozik a nevelési, a pályaválasztási, a gyógypedagógiai tanácsadás, a gyógytestnevelés, a logopédia is. A gyermekek testi és lelki állapotával is foglalkoznak, azokkal, akik valamiben lemaradtak társaiktól.
Hatan végzik a szakszolgálatnál főállásban munkájukat, van köztük pszichológus, logopédus, gyógypedagógus, gyógytestnevelő is, öten pedig mellékállásban dolgoznak velük és szükség esetén az adott igénynek megfelelő szakembert bíznak meg.

– Rábaszentmihályon van a központunk, itt egyéni foglalkozásokra alkalmas helyiség, tornaszoba is van és családias körülményeket alakítottunk ki a helyi önkormányzat volt iskolaépületében. A fejlesztések nagy része, főleg az eszközigényesek, itt történnek, a kistérségi társulás kisbusza szállítja a gyerekeket. Emellett szakembereink utaznak a térségben, több helyre eljutnak munkájuk során – mondta el az intézményvezető, aki fontosnak tartja, hogy a szakszolgálat szakmai műhelyként is működjön a térségben, amely együttműködik az iskolai fejlesztőkkel, a pedagógusokkal, a védőnőkkel, a családsegítőkkel.
Az elmúlt egy évben hetvenöten vették igénybe a szakszolgálatnál a nevelési tanácsadást, ők legalább hatszor vettek részt terápiás foglalkozásokon, de ennél jóval több gyermeket érintettek az intézet tanácsadásai, felmérései. Logopédiára jelenleg százötvenen járnak, gyógytestnevelésre kétszázan. A sérüléssel, hátránnyal születettek korai fejlesztésben részesülhetnek, gyógytornázhatnak, úszhatnak is. Mindehhez a szakemberek megnyerik a felnőtteket, akiknek szülőklubot, apaklubot szerveztek. Hiszen ha egymásnak ajánlják a szakszolgálat nyújtotta lehetőségeket, oda mások is szégyenérzet nélkül mernek fordulni. Márpedig a tapasztalatok szerint sokféle élethelyzet nehezítheti a kisgyermekek sorsát, például válás, szorongások, fóbiák és a sajátos nevelési igényű gyermekek ellátásában a konfliktuskezelés segítése is fontos.

Nyáron a tanulási, magatartási nehézségekkel küzdő diákoknak szerveztek tábort, ahol minden gyermeket elismertek, még a „legjobban evő" is érmet kapott. Fehér Katalin szerint ugyanis nagy szüksége van az ilyen bátorításra azoknak, akik a mindennapokban sok kudarcot élnek meg speciális problémáik miatt. Az intézményvezető úgy látja, ahogy egyre többen ismerik meg tevékenységüket, egyre nagyobb lesz a szolgáltatásaik iránti igény. Fontos feladatának tartja az egy-egy gyermeknél elért sikerek mellett a szemléletformálást, mert kiskorban fejlesztéssel jelentősen befolyásolható a diákok jövője.

A sokoróaljai pedagógiai szakszolgálat rábaszentmihályi központjában családias körülmények közt többféle fejlesztést biztosítanak a gyerekeknek. Képünkön jobbra Pokornyiné Tóth Katalin gyógytestnevelő
A sokoróaljai pedagógiai szakszolgálat rábaszentmihályi központjában családias körülmények közt többféle fejlesztést biztosítanak a gyerekeknek. Képünkön jobbra Pokornyiné Tóth Katalin gyógytestnevelő. Fotó: Bertleff András

Mindenkiért lehet tenni

„Az intézmény hiánypótló szerepet tölt be a kistérségben, mivel több olyan szolgáltatást is nyújt, melyekhez korábban nem, vagy csak nehézségek árán jutottak hozzá az itt élő gyerekek. Az önkormányzatok oktatási, nevelési intézményeinek nyújtott segítségük is fontos" – szögezte le Laki György, Kajárpéc polgármestere, a téti kistérségi társulás alelnöke. „Mindenkiért lehet tenni, ha viszont a gyermek lemaradásából adódó hátránya nő, nincs olyan szociális háló, amibe aztán belekapaszkodhatna manapság, amikor az elvárások meredeken emelkednek" – vallja Fehér Katalin, a sokoróaljai pedagógiai szakszolgálat vezetője. Központjuk Rábaszentmihályon, a Béke út 37. szám alatt hétfőn 7-től 18 óráig, a többi hétköznapon 16-ig, pénteken 13-ig tart nyitva (tel.: 20/215-4717, 96/284-080).

Olvasóink írták

  • 1. Blaze 2008. szeptember 27. 02:46
    „A cikk alapján példaértékű az intézmény és a társulás vezetőinek a hozzáállása. Kár, hogy az ilyen mentalitás ritka, mint a fehér holló.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táncoló kecskék a tájházak körül

Táp - A minap átadott gyógynövénykerttel, állatsimogatóval bővült a védett tájházsor Tápon, ahol már… Tovább olvasom