Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Egy éve működik a Pannonhalmi Katasztrófavédelmi Őrs

A pannonhalmi hivatásos tűzoltó egység összesen 125 esethez vonult; 66 alkalommal tűzhöz.
Már egy éve növeli működésével a Pannonhalmi Katasztrófavédelmi Őrs a megyehatár közelében húzódó települések tűzvédelmi helyzetét.

A tavalyi év májusától megkezdődött az őrs elhelyezéséül szolgáló épület felújítása és átalakítása. Kialakításra került a szertár és a hozzá kapcsolódó helyiségek, az irodahelyiségek és a legénység elhelyezésére szolgáló háló- és szociális helyiségek, majd közel 3 hét próbaüzemmód után 2012. augusztus 10-én volt a Pannonhalmi Katasztrófavédelmi Őrs megszentelése és ünnepélyes átadása.

Jelenleg 20 település elsődleges tűzvédelmét látja el Pannonhalma város tűzvédelme mellett a győri hivatásos tűzoltó-parancsnokság szerei közül kihelyezett gépjárműfecskendővel a pannonhalmi őrs a napi 4 fős készenléti létszámával.

Rendszerbe állításával az érintett településeken a korábbi 30-40 percről a felére csökkent a vonulási idő, márpedig az időtényező mind a tűzesetek, mind pedig a káresetek felszámolásánál egyaránt fontos.

Az újonnan kialakított katasztrófavédelmi őrs számára az első évben kiemelt jelentőségű feladat volt az elsődleges működési körzet minél mélyebb megismerése, melynek érdekében nagy számban tartottak a Győri Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal közös, annak képzési rendszeréhez igazodó helyismereti gyakorlatokat Pannonhalmán és a környező településeken egyaránt.

Működése első évében a pannonhalmi hivatásos tűzoltó egység összesen 125 esethez vonult; 66 alkalommal tűzesethez, 52 alkalommal műszaki mentéshez riasztották, 7 esetben téves jelzésre hagyta el állomáshelyét.

A legtöbb műszaki mentést - a megye többi tűzoltóságához hasonlóan - a 2013. márciusában kialakult rendkívüli hóhelyzet kapcsán kellett az őrs állományának végrehajtani, amikor több mint 15 órán keresztül mentették az elsődleges működési területükön az elakadt járműveket, személyeket.
Az elmúlt egy évben számtalan eset bizonyította az őrs létjogosultságát, köztük példaként említhető az idei év áprilisában egy pér-mindszentpusztai családi háznál bekövetkezett kéménytűz, ahol a tűzoltók gyors kiérkezésének köszönhetően a födémszerkezet sérülésén túl nem keletkezett nagyobb kár az épületben.

A pannonhalmi katasztrófavédelmi őrs a vele szemben támasztott követelményeknek megfelelve, a térség mentő-tűzvédelmének javításával már a működése első évében nagy mértékben hozzájárult a megye mentő tűzvédelmének erősítéséhez. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

245 gyorshajtót kapcsoltak le a megyében

A leállított szabályszegő autósok fele külföldi gépjárművezető volt. Tovább olvasom