Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Egy éve lassítunk Nyúl előtt

Napi 13–14 ezer autó lép be a település tavaly elkészült kapuján.
Egy éve készült el a nyúli körforgalom, így hát az idei nyár volt az első teljes főszezonja. A balatoni idényben naponta 13–14 ezer autó halad át a falun, s az új csomópont dolga, hogy lassítsa a forgalmat.

Már a kezdetekkor „óriás-körforgalomnak" neveztük el a 30 méter átmérőjű nyúli csomópontot, aminek az ára sem szerényebb: bruttó 203 millió forintba került. Öt kivezetése is van: kettő a főtengelyén, egy vezet a temető újonnan épült parkolójához, egy elvileg az ipari park irányába mutat, egy pedig a szintén új benzinkútra visz. Legfőbb szerepe, hogy védje a falut a száguldozóktól, s az általunk megkérdezettek szerint ez meg is valósult egy év alatt.

– Sokkal lassabban haladnak az autók, ez tényleg így van – feleli kérdésünkre a település kapujához közel lakó Bábics Zoltánné. – Persze így is nagyon nagy a forgalom. Mi már megszoktuk, de a lányom nem tudott tőle aludni, amikor itt volt nálunk. Ő Lébényben lakik, egy olyan helyen, ahol óránként megy el egy autó – meséli a nyúli asszony.

Az autósok itt kénytelenek lassítani, utána pedig már jellemzően tartják az ötvenet. Fotó: H. Baranyai Edina
Az autósok itt kénytelenek lassítani, utána pedig már jellemzően tartják az ötvenet. Fotó: H. Baranyai Edina


A budapesti Gunyhó Ilona a 83 éves, nyúli édesanyjánál tölti ezeket a napokat, akinek korábban igen nagy gondot jelentett a temetőbe járás, mivel a forgalmas főúton keresztül kellett átbotorkálni az időseknek.
– Féltettem az édesanyámat, de nem csak őt, minden idős embert. Örülök, hogy ez megoldódott, de jó lenne, ha zebra is volna a falu főútján. Meg ha még mondhatok ilyet: nagyon veszélyes, hogy a bicikliseknek a járdán kell menni, s a főúton lakók nem látják be az egész utat, amikor kitolatnak az udvarukból.

Schmiedt Henrik polgármester szerint valóban a település kapuja lett a körforgalom, esztétikus is, s egyben ötvenre tompítja a településre érkezők sebességét, akik ezután általában már tartják a megengedett tempót. A polgármestert arról is kérdeztük, mi a helyzet a nyárra ígért elkerülő úttal, amelynek kivezetése egy éve kész, s a Vasút soron élők alig várják, hogy a kamionforgalom kiszoruljon a településről.

Schmiedt Henrik elmondta: mivel a Vasút sor állami út, a közlekedési hatóság dönt a tilalomról, s ehhez az kell, hogy az elkerülő utat kétirányú teherforgalomra alkalmasnak találják. Pályázati forrás híján sajnos a várt beruházás nem valósult meg – közölte a januárban ígért burkolattal kapcsolatban a polgármester –, de valószínű, hogy ősszel murvás borítást kap az elkerülő út.

Olvasóink írták

 • 4. Ágika2013 2013. augusztus 16. 12:45
  „A mezei úttal az a gond, hogy ott három kutya van szabadon. Így nem biztonságos a közlekedés rajta.”
 • 3. urbaniastapista 2013. augusztus 14. 22:32
  „#2.
  A főút felett van egy mezei út a domb aljában. Nincs egy kilométer távolság a meglévő aszfaltozott lakóutcák között.
  Néhány millió forintból murvával nagyon jól rendbe lehetne tenni, amire később aszfalt is kerülhet.
  Sok tízmillió forint sem mozog, szalagot sem lehet átvágni és a haverok telkének a megközelítését sem oldja meg.
  Csak hasznos és olcsó. Vámosszabadin készült egy ilyen út a Duna utcától a hídhoz.

  Amúgy ez a lassításos izé egy nagy parasztvakítás. Az autókban van egy jobb oldali pedál, aminek a lenyomásával az autók többsége a körforgalom után 100 méteren belül újra képes kb. 70-nel menni, tehát ugyanúgy, ahogy eddig, csak a sofőrökön és a temetővel szemben dekkoló seat cordobán múlik, hogy mennyivel mennek Nyúlon az autók.”
 • 2. Ágika2013 2013. augusztus 14. 12:14
  „Fő, hogy így lassabb a forgalom a település elején. A kerékpárosok számára azonban nincsen megoldás. Főleg a Nyúlról Écsre tartóknak. Kerékpárral csak a főuton lehet közlekedni - annak, aki meri. Egy kerékpárutat megérdemel a két falu. A Győrből Pannonhalmára kirándulók is biztosan szívesen vennék.”
 • 1. Rinpócse 2013. augusztus 14. 09:42
  „Virágokkal még esztétikusabb lenne :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új motorok a győri kapitányságon

Új motorokat kapott a rendőrség, a 48 BMW-t Papp Ká-
roly országos rendőrfőkapitány adta át… Tovább olvasom