Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Egy éve Győrben, inkubátorban találták a kisfiút

Győr - „Most először használták a 2002 márciusában, a győri Petz-kórházban kihelyezett inkubátort. A néhány napos kisbabát, akit a nővérek Karácsonyi Dánielnek neveztek el, ismeretlen helyezte el a biztonságos inkubátorban". Az első eset volt, amikor az anya nem követett el bűncselekményt, mert a babáját védett helyre vitte.

Esztendő múltával hozzátehetjük, s ez lenne érvényes mindenkor: anyja számára örökre rejtély marad, mi lett gyermeke sorsa, kihez került, kik lettek az örökbe fogadó szülei, mi lesz Karácsonyi Dánielből, ha nagy lesz? Annyit már ma is bizton állíthatunk, nem így fogják hívni, már ma sem ez a neve, örökbe fogadó szüleitől kapott újat. A gyerek szülőanyja lemondott fiáról, s miután inkubátoros baba volt, később nem fejthetők fel a szálak.

Se szülőanyja, se más senki számára nem nyilvános, hová került ez a kisfiú. Miután esetében tiszta volt a jogi helyzet, szóba se kerülhetett, hogy a kórházból az anya-, csecsemőotthonba vigyék. A megyei kórház inkubátorába elhelyezett újszülöttet azonnal örökbe lehetett adni. Erről pedig a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Területi Gyermekvédelmi Szolgálatának kellett döntenie. A szakszolgálat döntött is, nagyon megfontolt kötelmek alapján, és a gyerek új szüleinek neve, s hogy hova került, zárt és lepecsételt borítékban van, amelyet csak ügyészi felhatalmazással lehet felbontani. Az édesanyja számára is örökre titkos maradna, csak a gyerek kérheti tizennégy éves kora után, hogy megtudhassa, kik voltak a szülei. Ez esetben gyámhatósági eljárás keretében válna ez lehetségessé. A gyerek érdekét védik ezzel, senki sem mutogathat rá, hogy ő volt az, akit itt vagy ott találtak. Amennyiben viszont mégis szeretné később tudni, rátalálhat szüleire.

Visszatérve az egy éve megtalált inkubátoros babára, esetében az is rejtély, mikor született. Születési anyakönyvi kivonatába az a hozzávetőleges dátum került, amit megtalálásakor az orvosok becsültek.
A területi gyermekvédelmi szolgálat örökbefogadási tanácsadójának, Inotai Mártának nyolc éve ez a munkája. Ő tudja, hogy a győri inkubátoros kisfiúnak kik lettek az új szülei. Azt mondja, mindig nagy-nagy öröm számára, s nagy megnyugvás, amikor tapasztalja, az örökbefogadásra váró szülők mekkora szeretettel várják fogadott gyereküket. Ez esetben is ez történt, semmi mást azonban nem közölhet.
Az örökbefogadást nagyon alapos szűrővizsgálat előzi meg.

Beszélgetéseken, környezettanulmányokon döntik el, alkalmas-e a gyereket örökbe fogadni kívánó arra a hivatásra, amire vállalkozni akar. Az örökbe fogadó szülőknek 21 órás képzést tartanak, most készülnek ennek időtartamát megemelni. Az örökbeadás után, ha az új szülő megkapta a várva várt gyereket, se a szakszolgálatnak, se másnak jogilag már nem lesz lehetősége, hogy megtudja, mi lett a gyerek sorsa. Az örökbe fogadó szülők egy része azért személyes kapcsolatban marad a szakszolgálattal. Magyarországon azonban nincs úgynevezett nyomonkövetés, mint a nyugat-európai országokban. Az ezzel foglalkozó szakemberek szerint jó lenne, ha lenne.

Örökbefogadás
Győr-Moson-Sopron megyében ma negyvenen várnak örökbe fogadható gyerekre. Ezzel szemben tavaly csupán hét gyereket adhattak örökbe, az azt megelőző esztendőben tizennégyet és az előtte való esztendőkben ennél is többet. Az örökbeadásnál szempont az is, hogy ki milyen régen várja a gyereket és az örökbe fogadó szülőknek is megvannak a maguk szempontjai. Az örökbeadásról szakemberek csoportja dönt minden esetben.

Olvasóink írták

  • 1. FERGIE 2008. január 14. 22:26
    „Még mindig jobb, ha az inkubátorba tette, mintha megölte volna! Remélem szerető szülőkre talál( t) a pici! Minden jót kívánok neki!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar nemzet és kultúra része vagyunk

Szlovákia - A schengeni határnyitás a rokoni kapcsolatokon kívül a magyar nemzeti kultúra ápolását… Tovább olvasom