Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Egy év múlva épül a városrész

Egy év múlva már építeni szeretné az Engel-csoport a Rába volt győri telephelyén az első lakásokat.

Kattintson a képre >> A térkép a Győr-Moson-Sopron- Ortofotók című, a Székely és Társa Kiadó által 2001- ben kiadott könyvből származik.
A győri közgyűlés december közepén fogadta el a Rába Holding Rt. volt Budai úti gyárközpontjára vonatkozó szabályozásiterv-módosítást, amely lehetővé teszi, hogy az Engel-csoport akár ötezernél is több lakást is építsen fel a Mosoni-Duna, az Ipar út folytatása, a Budai út, a Mártírok útja és az Árkád üzletközpont által határolt területen.

Az események azóta felgyorsultak: a társaság tegnap tenderlevelet postázott tíz győri tervező cégnek. Ebben ötletbörzére hívja őket: 1:500-as, illetve és 1:200-as léptékű épületterveket készíthetnek, amiből már látszik az utcakép, az épületek elhelyezkedése, alaprajza, a közösségi zöldterületek kialakítása.

Vavra András, az Engel-csoport projektfejlesztési igazgatója a Kisalföldnek elmondta: emögött az a megfontolás áll, hogy a győriek ismerik leginkább a helyi piacot és igényeket. A meghívásos pályázat díja az, hogy a társaság a legjobbnak ítélt kettő-négy céggel dolgozik a továbbiakban. Ez vonzó honorárium, miután hatalmas munkáról van szó. A csoport a teljes beruházás költségét mai áron 100 milliárd forintra taksálja, amelyből az első ütemet jelentő 1000-1200 lakás felhúzása mintegy 20 milliárd forintot tesz ki.

A szakember kifejtette: a nyerteseket a tervek szerint áprilisig kiválasztják, s ha minden jól megy, ősszel már jogerős építési engedéllyel rendelkezhetnek az első körülbelül 200 lakásra. Ennek megfelelően az építkezés az év végén, legkésőbb a jövő év elején kezdődhetne, és az első kapavágás után egy-másfél évvel fejeződik be. Ebből kiszámolható, hogy az első lakók 2007-ben kapják meg lakáskulcsukat.

Az Engel Group egy izraeli ingatlanfejlesztő csoport, amely főként Izraelben, az Egyesült Államokban és Kanadában, míg Közép-Európában Prágában, Varsóban és Budapesten van jelen. A fővárosban a jövő hónapban adják át az általuk építtetett újpesti, 280 lakásos Juharliget lakóparkot. Vavra András elmondta: a győri beruházás mellett a város kiemelkedően jó helyzete és megközelíthetősége, a Mosoni-Duna-parti helyszín, az egyetem léte, valamint régióközponti törekvései szóltak. Úgy véli, ha megvalósul a fejlesztés, az hozzájárul ahhoz, hogy a diplomás értelmiség helyben maradjon, a lélekszám pedig nőjön. Hozzátette: a győri, valamint a Győr környéki és az ország más részein élő lakásvásárlókat célozzák meg.
Vavra András hangsúlyozta: eladható lakásokat akarnak építeni, a helyi piaci áraknál nem drágábban, s az igények felderítése végett piackutatást végeznek. Az utcákat 22–35 méter szélesre tervezik fasorokkal. A beépítés nagyvárosias lesz, amelyben a négy-öt szintes épületek dominálnak, de lesznek kilencemeletesek is. „A magasházakat több építész is javasolta, mert különben a meglévő Mosoni-Duna-híd az új városrész fölé nő" – tette hozzá.
Az Engel-csoport a kivitelezőt pályázaton választja ki, s Vavra András nagyon meglepődne, ha a győri cégeknél más olcsóbb ajánlatot tudna tenni. Igaz, ez az ECE által építendő Árkád üzletközpontnál már megtörtént.

A projektben a Rába rt. is részt vesz társfejlesztőként. A terület a Rába tulajdonában van, s az Engel-csoport csak folyamatosan, a beépítéssel párhuzamosan vásárolja meg azt.

A Kisalföld a következő hetekben cikksorozatban számol be a kisalföldi megyeszékhely életének egyik legnagyobb horderejű fejlesztéséről, annak hátteréről és a beruházás kapcsán felvetődő kérdésekről.

Korábban >>

Üzletközpont a Rába helyén (2003-10-28) >>
Bontják a nagy múltú Rába-gyárat (2003-12-19) >>
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakat az iskolákon?

Kevés a gyerek, fájhat a fejük a Győr környéki iskolafenntartó önkor- mányzatoknak. A kis települések között lesz, amelyik döntésre kényszerül, megtartsa-e oktatási intézményét. Nyalkán már most csupán hatan járnak az iskolába, miután a faluból többen a környékre viszik taníttatni gyerekeiket. Sajnos több iskola létét is a megszűnés fenyegeti. Tovább olvasom