Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Egy év alatt kétszer több munkanélküli a megyében

A tavaly novemberi 3-4 százalékos munkanélküliségi ráta 7-8 százalékosra emelkedett.

Egy év alatt megkétszereződött a nyilvántartott álláskeresők száma Győr-Moson-Sopron megyében: a tavaly novemberi 3-4 százalékos munkanélküliségi ráta 7-8 százalékosra emelkedett - tájékoztatta a megyei közgyűlést pénteki ülésén a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgató-helyettese.

Rimányiné Somogyi Szilvia a gazdasági válság elmúlt hónapjaiban lejátszódott munkaügyi folyamatok egyik jellemzőjének nevezte, hogy jelentősen megnövekedett az álláskereső pályakezdők száma, különösen azoké, akik felsőoktatási intézményekben folytatott tanulmányaikat befejezték.

A válság kedvezőtlenül érintette a térséget, ahol az elmúlt években a válság által sújtott gépipari, járműipari vállalatok jelentették a húzó ágazatot - magyarázta a szakember. Ugyanakkor hangoztatta: némi bizakodásra ad okot, hogy a győri ipari parkban az utóbbi időben három új vállalkozás is letelepedett. Novemberben viszont 340 embert érintő csoportos létszámleépítésről kaptak jelzést - érzékeltette a munkaerő-piaci helyzet folytonos változását.

A főigazgató-helyettes szólt a nemzetközi prognózisokról, amelyek a munkanélküliség jövő évi növekedésével számolnak,s ez a folyamat minden bizonnyal Magyarországot is érinti: az előrejelzések szerint az országban 11,3 százalékos nő a munkanélküliségi ráta jövőre - mondta.

Komoly problémának nevezte a szakember a foglalkoztatottság alakulását. Elmondta: míg az unióban száz munkaképes ember közül 70 dolgozik, addig Győr megyében valamivel több mint 57, országos átlagban pedig kevesebb mint 55.

A foglalkoztatottság növelésére, az aktív korú segélyezettek számának csökkentésére törekszik egyebek között az Út a munkához program, amely egyelőre az önkormányzatokra korlátozódik - közölte a főigazgató-helyettes . Megítélése szerint viszont jó lenne, ha esetleg cégek is bekapcsolódhatnának a programba és a közfoglalkoztatásban nagyobb hangsúlyt kapna az értékteremtés.

Olvasóink írták

  • 1. Kami45 2009. november 30. 21:33
    „Túl nagyot ugrott a pannon puma, az ért esett ennyire pofára!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó búcsú legyen méltó az emberhez

A közelmúltban elhunyt Látrányi Ilona több mint ötven évig kiszolgálta a nézőket, az igazgatóit, a… Tovább olvasom