Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Egy elfeledett életmű

Tizennyolc évvel ezelőtt, 1989. május 20-án szülőfalujában, Ménfőcsanakon érte a halál Galgóczi Erzsébetet. Sógornője szerint a Kossuth-díjas író szinte teljességgel hiányzik a kulturális köztudatból.

Halála után sokszor idézték Galgóczi Erzsébet egyik mondatát, miszerint „az író már azt is megnézi, hová szülessen", mindenkor kiegészítve azzal, hogy ő azt is „megnézte", hogy hol hagyja itt az árnyékvilágot.

– Erzsit néhány nappal halála előtt kocsival hoztuk el Ménfőcsanakra. Beteg volt, nem akartuk egyedül hagyni, nagyon aggódtunk miatta. A szíve miatt többször feküdt kórházban, így a legkisebb jelre is oda kellett figyelnünk. Május végén is szanatóriumba kellett volna vonulnia, ezért gondoltuk, hogy előtte hazahozzuk néhány napra. Szokása szerint délelőtt megfürdött, beleült az öreg fotelba és lélekben onnan indult el a nagy útra – emlékezett a tizennyolc évvel ezelőtt történtekre Galgóczi Károlyné, az író sógornője, aki irodalmi hagyatékát is gondozza.

– Nagyon sovány volt, ezért örültem, mikor halála napján jóízűen megette az ebédre főzött sóskafőzeléket. Utána az egész ház elpihent kicsit. Erzsi három óra felé ébredt, kijött hozzám a konyhába, kávét kért. Mondta, hogy a verandára vigyem. Mikor kifőtt, nem találtam a verandán, a szobájába mentem, de már a földön találtam. Fél négy felé járt. Orvost, mentőt hívtunk, próbáltuk masszírozni a szívét, de egyre bizonyosabbá vált: minden reménytelen. Hamarosan megérkezett a rohamkocsi, ők is próbálták éleszteni, de az orvos szerint infarktusa volt, azonnal meghalt... Hazajött meghalni.

Galgóczi Károlyné szerint a Galgóczi-életmű szinte teljességgel hiányzik a kulturális köztudatból, a halála utáni nemzedék pedig alig ismeri. – Az irodalmi életből „leírták", hiszen az élőknek is elég fennmaradni, így a holtaknak aztán végképp nincs mit „követelőzniük". Annak idején, a kilencvenes évek elején akadt volna egy kiadó, amelyik vállalta volna, hogy sorozatban ismét közzéteszi Erzsi műveit, de aztán visszamondták. Tudom, nem a pénz miatt. Annak idején Erzsi gyakran hajtogatta, hogy szenzációt kell írni. Csakhogy számára a szenzáció nem a könnyed, felreppenő híreket, hanem az igazságot jelentette. Talán ezért nincs rá szükség ma sem.

Gülch Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városháza: közérdekű felhívás

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala a Győrött található, távfűtéssel ellátott lakóépületek fűtési rendszereinek korszerűsítési (pl.: az egyedi mérhetőség kialakítására, a szabályozhatóság megvalósítására irányuló) költségei kiegészítésére közérdekű kötelezettségvállalást szervez. Tovább olvasom