Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Egy EKG-n múlhatott Péter élete?

Abda - Két év után nemrég zárult le a vizsgálat Révhelyi Péter halála kapcsán: az egészségbiztosítási felügyelet egymillió forintra büntette azt a háziorvost, aki nem a szakmai szabályok szerint látta el a beteget, s ezzel rontotta túlélési esélyeit.

Születésnapján, 2007. január 24-én hunyt el Révhelyi Péter. Ötvennyolc éves volt, s élettársa, Lencsinszky Erzsébet máig állítja, nem így kellett volna elveszítenie a férfit, akit a világon a legjobban szeretett. Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) lezárt vizsgálata abban igazat ad az asszonynak és a férfi családjának, hogy szakmai hibákat követett el a háziorvos.

A több mint két évig tartó vizsgálat lezárása utáni határozatból idézünk: az EBF-hez benyújtott panaszbeadvány szerint a férfi aznap az Abdán élő édesanyjánál lett rosszul, a háziorvost hívták, aki nem azonnal érkezett (mondván, van nála egy páciens, ha végzett vele, elindul), majd mikor megérkezett, megmérte a beteg vérnyomását, mentőt rendelt és távozott. A beteg a hozzátartozók szerint rimánkodott, hogy ne hagyja ott az orvos, mert érzi, hogy meg fog halni. Az ügyben később sajnos perdöntő ténynek bizonyult, hogy nem rohamkocsit rendelt dr. Preisz József háziorvos, hanem három órán belüli szállítást. Révhelyi Pétert nem fekve, hanem ülve vitték a győri kórházba, mire azonban beértek vele, már a klinikai halál állapotában volt, s a kórházban – a liftben – életét vesztette. Halálát szívinfarktus okozta.

Dr. Preisz József a tragédiát követően azt mondta, amit tegnapi megkeresésünkkor is: három dolog végzetes összejátszása okozta a páciens halálát, de az elején hangsúlyozza: az eset őt is megviselte. 

Fotó őrzi: Itt még boldogan Lencsinszky Erzsébet és Révhelyi Péter.
Fotó őrzi: Itt még boldogan Lencsinszky Erzsébet és Révhelyi Péter.


 
Dr. Preisz József háziorvos  elmondása szerint a beteg csak lábfájásról beszélt (ő éppen ezért isiászra gyanakodott), s azt külön kérdésre sem mondta el a páciens, hogy a mellkasa is szorít. A második végzetes dolog az volt, hogy a mentős diszpécserétől azt a tájékoztatást kapta, épp úton van Abdára egy mentőkocsi, így az hamar odaér  a helyszínre – ő ezért nem kérte a rohamkocsit. A harmadik pedig a végzetes szívbetegség.

Lencsinszky Erzsébet ugyan nem volt ott párja édesanyjának abdai házában (akkor ő dolgozott, s így utoljára telefonon beszélt Péterrel), de úgy tudja, hogy az élettársa verejtékezett, szorított a mellkasa, s tény: végtagfájásra is panaszkodott.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet szakértőket is kirendelt az ügyben, s így jutott arra a megállapításra, hogy – most nem a szakzsargont idézzük, hanem köznyelven fogalmazzuk meg – pusztán vérnyomásmérésnél és egy beutalónál többre lett volna szükség.

De lássuk hivatalosan: ˝A doktor által alkalmazott diagnosztikai eljárás  nem felelt meg a szakma szabályainak, a betegkarton szerint vérnyomás- és pulzusmérést végzett, fizikális vizsgálatra utaló bejegyzés nem szerepel. Az általa feljegyzett kínzó lábfájás vizsgálatára sincs adat. Terápiás beavatkozás nem történt. A betegkartonon leírt állapotnak nem felelnek meg a beutalón szereplő kórismék, valamint az a megjegyzés, hogy csak akkor nem kérek rohammentőt, ha azonnal elszállítják. A háziorvos gyógykezelést nem alkalmazott, a kórházba utalás indokolt volt. (...) Szükséges lett volna az esetkocsi hívása. (...) A helyszínen végzett körültekintő és alapos fizikális és EKG-vizsgálat az idült szívbeteg esetén szükséges lett volna a pontosabb kórisme megállapításához. A beteg gyógyulási, illetve jelen esetben a túlélési esélyét rontotta a háziorvos szakmai szabályszegése. (...) Mindazonáltal nem állítható, hogy a beteg élete biztosan megmenthető lett volna akkor, ha korábban kerül kórházba.˝

Ez utóbbi mondat sajnos nem vigasz a családnak. Péter édesanyja, aki szemtanúja volt fia utolsó órájának, már nem él. Ugyanott, az abdai temetőben nyugszik, mint gyermeke. Erzsébet, az élettárs viszont mindennap az utolsó beszélgetéssel ébred és álmodik most is: ˝Boldog születésnapot˝ – mondta a férfinek, aki annyit mondott: ˝Köszönöm, sietek haza.˝ 


Szigorú büntetés

Az EBF-et megkerestük azzal a kérdéssel, hogy ilyen mértékű bírságot háziorvosoknál milyen gyakorisággal szabnak ki.  Pálinkás Ágnes kommunikációs szakreferens válaszában ez állt: ˝Háziorvosokkal szemben, ha az eljárást bírságoló határozattal zárja a felügyelet, általában 10 és 80 ezer forint között alakul annak mértéke, amelyet leggyakrabban dokumentációs hiányosság vagy nem megfelelő tájékoztatás  miatt alkalmaz a hatóság.˝ A jelentősebb büntetések között egy 200, egy 300 és egy 500 ezer forintos esetet említett továbbá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszótérről a bécsi fogdára

Bécs–Győr - A győri Foltányi Viktóriát – egy idős férfi kirablásának gyanúja miatt… Tovább olvasom