Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Egy alvómozi újraébredése

Újranyitják a győrszentiváni kis mozit, ami igazi ritkaságnak számít a multiplexek között.

A filmpiac kis halai, az egytermes mozik lassan eltűnnek Magyarországról.  Ezért is megy ritkaságszámba az olyan alvó kismozi, mint a győrszentiváni, amelyet újra kinyitnak a nagyközönség előtt.
Hova tűnt a ’70-es évek lepusztult kultúrházainak világa, a régi falusi mozi, ahol a hetente érkező aktuális film jelentette a nagybetűs kultúrát? Kérdésünk költői, hiszen statisztika sem kell ahhoz, hogy tudjuk: a falvakban, de még a külső városrészekben élők is manapság kénytelenek a városközpontokba járni, ha filmet akarnak nézni. 1991 óta harmadára, csaknem 200-ra csökkent a falusi mozik száma Magyarországon és a meglevőkben is alig tartanak vetítést. Megyénkben 1980-ban még 179, 1990-ben 80, 1998-ban már csak 47 filmszínház működött. Ezért is számít ritkaságnak egy egytermes mozi újranyitása.

Duna: Így nevezik a Győrszentivánon most feltámadt filmszínházat.
Feltámadt igények

Győrszentivánon 40 éve épült a Duna Filmszínház, ahol az elmúlt 4–5 évben filmet már nem vetítettek. Úgynevezett alvómozi volt, ahol a helybeliek időnként rendezvényeket tartottak. Igény azonban nagyon is volt a régi funkció felélesztésére, főként azért, mert hét közben nem szívesen engedték el a diákokat szüleik moziba, mert ahhoz utazni kellett. Az üzemeltetésre Engyel Antalt kérték fel. Ő már bizonyította, hogy életben tud tartani egy kismozit. Erre a legjobb példa a győri Lloyd, amely a régi filmszínházi hagyományt képviseli a belvárosban. A győrszentiváni Dunát is rendbe hozta és az május 12-én újra megnyitott 131 ülőhellyel, szélesvászonnal, korszerű hanggal, emelkedő nézőtérrel. Vígjátékokat, népszerű magyar és gyermekfilmeket tűz műsorára. S ha eddig nem is telt házas vetítések jellemezték, érdeklődő bőven akadt. Minden korosztály felfedezte magának a mozit. Engyel bízik benne, hogy megtérül a befektetés, de biztos nem rövid távon.

Nosztalgia a kicsi iránt

Európai filmek védelme

Az Európai Unió médiaprogramja ügyel is az öreg kontinens filmművészetének védelmére. Támogatja az Europa Cinemas mozihálózatot, melynek tagjai főként európai filmeket mutatnak be és kiemelten kezelik a fiataloknak szóló alkotásokat. Nemrégiben a Cannes-i Filmfesztiválon bejelentették, hogy soraiba felvették a győri Lloydot is, mert ugyanez a filozófiája, és nézőszám, műsorkínálat, felszereltség tekintetében megfelelt a feltételeknek. Az Europa Cinemas 25 országban 479 mozit jelent. Magyarországon 15 tagja van, de a Lloyd az egyetlen, amelyik magánkézben van és még csak 11 éves.

Pozsgai Vidáné a Duna Filmszínház régi fénykoráról szívesen nosztalgiázik. Először 6 évesen vitték el szülei oda, első mozis élményét a Meseautó című film jelentette. Egész családja nagy moziba járó volt. Szerinte akkoriban szinte minden filmet érdemes volt megnézni, ma viszont már ez nincs így. Emlékszik például a Körhintára, és még az első szentiváni mozigépészre is. Ugyanott vetítettek, mint most, ezért is örül a régi hagyomány újjáélesztésének. Így van hova járnia unokáinak és néha ő is megnéz egy-egy filmet, rendel a nyugdíjasklubnak egy előadást.
A kérdés az, visszahódíthatják-e a mozik a falvakat, városrészeket. Aki ezzel foglalkozik, sem hiszi, hogy ez sok helyen sikerülhet, annak ellenére sem, hogy az igények több településen, kisvárosban jelentkeztek. Tehát a kérdés úgy is feltehető, hogy a települések visszakaphatják-e mozijaikat. Engyel Antal úgy véli, akkor lehet rá esély, ha találnak egy jó értelemben véve „megszállott hülyét", aki azt működteti és még nem ábrándult ki szakmájából az utóbbi évek piacon maradásért folytatott küzdelmeiben. A siker függ a település struktúrájától, civil közösségeitől, szokásaitól is. Ő azért vállalta egy újabb egytermes kismozi kihívását, mert szeret a széllel szemben menni.

Kalózkodó konkurencia

Egyre többet emlegetik azt is, hogy a mozizás világszerte mélyrepülésbe váltott.
Engyel úgy véli, a filmpiac kiélezett versenyében nem a multiplexek, a házimozik jelentik a konkurenciáját, hanem a kalózmásolatok, az internetről letöltött filmek.
Amerika azon részein, amelyek információs technológiával jól ellátottak, már nem sikk a letöltés, divat maradt a moziba járás. A kalózkodásnak azért sincs értelme, mert a rengeteg kópiának köszönhetően egy-egy friss film egy időben eljut mindenhová. Európára jellemző a sok illegális másolat és az érdektelenség, de csak az amerikai filmek iránt. Viszont a komoly gondolatokat ébresztő, mégis kikapcsolódást biztosító filmekre itt is szívesen bemegy a mozi hűvösébe a közönség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angolkert az Eötvös parkban

Egy korszak véget ért? Úgy tűnik, igen. A győri Eötvös park régi játszóterének helyén most angolkert épül. A milliós felújítás költségét a szomszédos szálloda állja, de a parkrész továbbra is a városé marad. A nosztalgiázók sajnálják a régi hintákat. A szálloda oldalán, a parkban zajló munkák látványos szakaszhoz értek, hamarosan felépül a szökőkút is. Tovább olvasom