Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Egy ágyban az oroszlánnal

Nem akármilyen kedvenccel osztja meg otthonát a győri Tóth Szilárd: egy oroszlánkölyökre visel gondot. Zeusz, akinek ma el kell hagynia ideiglenes otthonát, az elmúlt néhány hónapban szinte családtaggá vált a Survivor valóságshow-ból ismert lovasedzőnél.

Most negyven kilót nyom 

Kattintson a képrekre!
A féléves kisoroszlán hathetes és tízkilós volt, amikor megérkezett a megyeszékhelyre, s cumisüvegből itta a kecsketejet. Most negyven kilót nyom, s bár a kecsketej maradt, másfél kiló nyers marhahús is része a napi menünek. Zeusz egyike annak a négy oroszlánkölyöknek, amelyet a győri állatkert szervezésében ma a Fülöp-szigetek egy vadasparkjába szállítanak, hogy közös falkában kezdjenek új életet. Mivel Zeuszt születése óta emberek nevelik, s még nem találkozott oroszlánokkal, elutazásáig Tóth Szilárdnál kapott helyet.

„Megtanultam oroszlánul"

Hogy pótolja testvérei közelségét, Szilárd két hónapig egy ágyban aludt a „cicával", akinek a friss kecsketej biztosította a növésben lévő szervezetnek szükséges táplálékot. Igaz, a termelő úgy tudta, a Survivor lakatlan szigetén legyengült gazdinak van szüksége az erőt adó tejre...
– Nagyon összeszoktunk, egy kicsit megtanultam „oroszlánul", s még a tévét is együtt nézzük. Az akció- és természetfilmeket például kifejezetten szereti! – meséli Szilárd.
A családi idill azonban csalóka.

Hátrányos szelídség

Kedves állatkirály: Bár Szilárdot láthatóan megkedvelte a ragadozókölyök, inkább elválnak útjaik, mielőtt két mázsára nő...
– Bár az állat otthon érzi magát a mesterséges környezetben, később ez a szelídség a hátrányára válik – mondta dr. Andréka György, a győri állatkert igazgatója. – Az eddig szerzett élmények nagyon megnehezítik számára, hogy falkában éljen, az ilyen állatok visszaszoktatása a természetszerű környezetbe komoly munka.

Kistigrist már dajkált

Szilárdnak nem ez az első találkozása a nagymacskákkal: évek óta vágyik rá, hogy velük foglalkozzon, ezért néhány éve felkereste dr. Andréka Györgyöt. Éppen jókor, a vadasparkba ugyanis nem sokkal korábban egy elárvult kistigris került. S mivel egy veszélyes ragadozót nevelni nem gyerekjáték, az igazgató – mintegy elrettentésül – néhány napra Szilárdra bízta a kölyköt. A „kísérlet" azonban ellenkezőleg sült el: Szilárd még inkább a nagymacskák szerelmese lett, s bár most Zeusztól is meg kell válnia, nem tett le róla, hogy egyszer saját oroszlánja legyen.

A nagymacskák nem házi kedvencnek valók

Dr. Andréka György a leghatározottabban ellene van, hogy veszélyes ragadozókat bárki házi kedvencként tartson.
– A jogszabályok szerint ez – nagyon szigorú feltételek mellett – lehetséges ugyan, de nem véletlen, hogy hazánkban nincs legálisan magánembernél élő oroszlán. A családban nevelkedett állat kézhez szokik ugyan, de vadállatról van szó, amelyet sem megtörni, sem megfélemlíteni, sem megszelídíteni nem lehet. Még a több ezer éve háziasított kutyák is okoznak tragédiákat, így nem nehéz elképzelni, mekkora veszélyforrás egy felnőtt oroszlán! Sajnos az emberek gondolkodásmódjának meg kell változnia; csak az elmúlt két hónapban nyolc illegálisan tartott oroszlán gazdája ellen indult eljárás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatal tehetségekért állt a bál

A rászoruló tehetségekért és a cserediákprogramért állt a bál szombaton a győri Hotel Konferencia… Tovább olvasom