Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Égre nyíló Városrét

A látványos építkezések idejét éljük. Új házak, új technológiák. A megyeszékhelyen a Városrét építkezésén most egy egyedülálló megoldást alkalmaznak.

A Városrét első két épületének, az Amarillisz Kertnek és a Tulipán Háznak már megtartották a bokrétaünnepségét, mi több, mára már a harmadik épület, a Dália Palota tornyai is elkészültek. Azok a tornyok, melyekről mindenki találgat – hiszen szinte a belvárosból is látszanak –, mik lehetnek? Mint megtudtuk, a 206 lakásos Dália Palota lépcsőházai nem mindennapi módon, nem mindennapi technológiával készültek el.

A Széchenyi hídon áthaladva összesen 6 tornyot számolhat meg a nézelődő, melyek az U alakú épület dupla lifttornyai, illetve lépcsőházai. Az épület különleges, alakja hullámformát idéz, nem egységes szintekből tevődik össze, ugyanis az U alak északi szárnyai 10 emeletesek, a déliek páronként 5, illetve 6 szintesek lesznek majd.

Az, hogy először a magasba szökő tornyokat építik fel, egy különleges építészeti eljárás része. Elsősorban víztornyok, illetve hidak építésénél alkalmazzák. Maga a technológia abból áll, hogy folyamatos betonozással és acélszereléssel, egy hidraulikus rendszer segítségével az előre összeállított zsaluszerkezetet egyenletes tempóban emelik. A Dália Palota tornyainak építése során az ott dolgozók óráról órára közel húsz centimétert, így összesen akár napi 3–4 métert is haladtak. Így valósulhatott meg az, hogy a 6 torony, melyek összes magassága 176 méter, mindössze 6 hét alatt elkészült.

A Dália Palota átadása 2008 decemberében történik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult az anyakönyvi hivatal

A kor követelményeinek megfelelő, megújult anyakönyvi hivatal fogadja hétfőtől a megyeszékhelyen a Liszt Ferenc utca 20. alatt az ügyfeleket. Az 1,1 millió forintból megvalósított átalakítást követő avatóünnepségen dr. Papp László jegyző ismertette a legfontosabb változásokat. Tovább olvasom