Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Égiek fogásza - In memoriam Szőcs József

Vágyairól kérdezte a Kisalföld újságírója 1994 januárjában Szőcs Józsefet, a győri fogászt, aki akkortájt húzhatta ujjára a szakmában eltöltött fél évszázadért járó aranygyűrűt.

A mester azt válaszolta, mindent elért, ami fontos lehet az életben, a vágya csak annyi, sokáig tartson, ami van. A család, az egészség, a nyugdíjas, békés délutánok a tihanyi nyaraló lugasában.

A sokáig idén őszig tartott. Az aranykezű fogtechnikus néhány hete, kilencvenkét évesen megkezdte túlvilági praxisát. Kockázat nélkül megjósolható, többé senki nem lát fogatlan angyalt.


Az erdélyi születésű Szőcs József Győrben nyitott magánrendelőt azon a tavaszon, amikor kitört a második világháború utáni béke. Főtéri műhelyében egymásnak adták a kilincset a papok, a színészek, a politikusok, a kereskedők, a munkások. Szabadnapjain motorkerékpárra ült és járta a Szigetközt, hogy a világtól elzárt falvak lakói is szélesen mosolyoghassanak egymásra.

Szőcs József maszek rendelője túlélte az ötvenes éveket, túl a huszadik századot, s úgy tűnik, tanult gyermekei, unokái jóvoltából kiszolgál még jó néhány generációt. A titkot, a mester szavait a Kisalföld elsárgult papírja őrzi. Aki becsületes munkát végez, annak egy város, egy műhely elég egy életre. Örökké megmarad ipara, jó híre, hitele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsón tankolni

A megyénben széles skálán mozognak a benzinárak, Veszprém átlag 10 forinttal olcsóbb. Tovább olvasom