Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Éghajlatriadó az utolsó hóember földi maradványaival

Győr - Többek között „az utolsó hóember földi maradványait" állították ki a környezetvédők a belvárosban Éghajlatriadó kampányuk részeként, amellyel mielőbbi klímatörvényt sürgetnek.

Magyarország a klímaváltozás káros hatásainak erősen kitett térségben található. A kockázatcsökkentés érdekében a Reflex Környezetvédő Egyesület a Magyar Természetvédők Szövetségével együttműködve, „Éghajlatriadó" címmel sajátos kampányba kezdett. Így az ismeretterjesztő transzparensek mellett többek között „az utolsó hóember földi maradványaival" (két szénszem és egy sárgarépa orr), gépkocsi alakú kerékpártárolóval, ötletes fajátékokkal kívánják felhívni a figyelmet a Föld „túlhasznált" anyag- és energiatartalékaira, a sürgető életmódváltásra. A zöldkezdeményezéssel 2010-re hatékony és radikális klímatörvényt is szorgalmaznak.

– Az éghajlatvédelem globális közös ügyünk, felelősségünk. Annál is inkább, hiszen egy átlagos magyar lakos ökológiai lábnyoma másfélszer nagyobb, mint a világátlag, tehát hazánkban sem tartható fenn hosszú távon a jelen gazdasága és fogyasztása – nyilatkozta lapunknak Lajtmann Csaba.

A látszat csal: Az utolsó hóember földi maradványai, ha belegondolunk, nem annyira viccesek. Fotó: Bertleff András
A látszat csal: Az utolsó hóember földi maradványai, ha belegondolunk, nem annyira viccesek. Fotó: Bertleff András

A Reflex programvezetője a javasolt klímatörvény fontos elemeként hangsúlyozta, hogy éves ütemezés szerint csökkenteni kell hazánkban a fosszilis tüzelőanyagok (kőszén, kőolaj, földgáz)  felhasználását, illetve azokat – szintén évente ütemezve – megújuló erőforrásokkal (nap-, szél- és geotermikus energia) helyettesítsék.


További képekért kattintson ide! - Fotó: Bertleff András

– Fontos, hogy a hatékony energiafelhasználást is tudatosítsuk. Jó lenne, ha az emberek érzékelnék: a természet erőforrásai nem ingyenesek, meg kell őket becsülni. Lassan megváltoztatnák nézeteiket, értékeiket és megbecsülnék éltető környezetüket, a természetet – említette Lajtmann Csaba.

Tippek és tanácsok

A háztartások számára is szolgáltak az Éghajlatriadón néhány jó tanáccsal. Így például az érdeklődők megtudhatták, hogy egy átlagos családi ház energiaköltsége hőszigeteléssel, fűtéskorszerűsítéssel, nyílászárócserével éves szinten akár 80 százalékkal is csökkenthető. Miként élettartama alatt 15 ezer forint megtakarítást is eredményezhet egyetlen energiatakarékos izzó használata.

Olvasóink írták

  • 2. pókhálós 2008. szeptember 24. 22:59
    „Ez melyik testrésze volt?”
  • 1. ceci 2008. szeptember 24. 22:28
    „Na majd csak egyszer megértik az emberek ,hogy kéne valamit tenni a környezetszennyezés ellen.
    Az iparé a legnagyobb felelösség de mi is tudunk tenni valami kicsit minden nap.
    Ha az arengeteg müanyag flakon visszaválthato lenne és ujra felhasználnák akkor talán megsporolna az ország egy csomo pénzt meg a természet eröforrásai is sporolodna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több pénzt kapunk, de nem ér többet

Győr-Moson-Sopron - Hiába nőttek jelentősen a megyei bérek az első félévben, az infláció elvitte a… Tovább olvasom