Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Égett, mint az (olajos) rongy

Győr - Elképesztő! Erre hívják fel a figyelmet! – telefonált egyik olvasónk a minap. Elmondta, egy olajos rongy miatt kis híján leégett a melléképülete.
Nem akármilyen, hanem lenolajkencés rongyról van szó. Az egyik nap farostlemezt impregnáltak családi házuk fészerében. Munka végeztével a lenolajkencés rongyot a fészer fakorlátján felejtették. Alig másfél órával később a szomszéd figyelmeztette őket, hogy lángol a melléképület...
Szerencsére a tűzoltók gyorsan a helyszínre értek, és szakszerű beavatkozással pillanatok alatt megfékezték a tüzet.

Az okát keresve derült ki, hogy a lenolajkencés rongyból annak öngyulladása következtében csaptak fel a lángok, innen terjedtek tovább a fészerre.

Olvasónk eleinte arra gyanakodott, hogy az átitatott rongy valamilyen, a lenolajkence száradását elősegítő, gyorsan párolgó adalékanyag miatt gyulladt meg, ám a megyei katasztrófavédelemnél elmondták, a növényi olajok önmagukban is hajlamosak erre. Nagy felületen levegővel érintkezve olyan gyorssá válik az oxidációjuk, hogy maguktól meggyulladnak. Egy darab rongy ilyen szempontból ideális felületnövelő eszköznek számít: lenolajkencével átitatva alig fél óra alatt megfeketedik...

Figyelem: aki tehát lenolajkencével dolgozik, rongy helyett vigye azt fel inkább ecsettel, az ecsetet pedig használat után alaposan mossa ki a hígítószerrel. A felesleges impregnáló anyag letörlésére használt textíliát pedig – miként erre a szer használati utasításában is figyelmeztetnek – vízbe kell tenni, mert öngyulladásra hajlamos.
Öngyulladás következtében csaptak fel a lángok.


Csudai Endre

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilavai delegáció a megyeszékhelyen

Győr - Az elmúlt csaknem két évtized hagyományait követve a Baross Gábor Emléktársaság elnöke,… Tovább olvasom